Kovač: Prijaju komplimenti Zvezde, ali moje je samo da treniram, stvari oko transfera prepuštam klubu

Vreme čitanja: 5min | ned. 15.01.23. | 12:19

Vezni fudbaler Čukaričkog dobrim igrama iz sezone u sezonu izrastao u lidera tima, uzdržan na temu potencijalne prodaje

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Antalije)

Jasno definisanog igračkog kadra i ambicija Čukarički je sredinom nedelje stigao u Tursku gde će se pripremati za nastavak sezone u kojoj ga očekuje borba na dva fronta sa jednim ciljem - da nastavi kontinuitet uspeha i još jednom se plasira na evrposku pozornicu, ukoliko je moguće uz rezultat koji bi garantovao jesen u UEFA takmičenjima. Značajan adut Brđana na putu do ostvarenja tog cilja predstavljaće okosnica koja sada već sezonama unazad nije menjana, a važan deo iste tokom četvorogodišnjeg staža na Banovom brdu postao je Stefan Kovač. Ofanzivni vezista rođen 1999. godine još se svrstava među mlađe igrače, ali sa 130 utakmica u belo-crnom dresu istovremeno u vrhu je po stažu u aktuelnoj sredini.

Izabrane vesti

"Iako sam dugo ovde još bih sebe svrstao među mlađe, doduše sa iskustvom značajnim za godine koje imam. Imam već dovoljno utakmica u nogama, ali otkad sam došao u klub pa i danas učim. Od Luke Stojanovića, Asmira Kajevića, Marka Docića... Volim kada imam uz sebe nekoga uz koga ću da učim i napredujem. Sa druge strane, tu je nova generacija kojoj se trudim da prenesem ono što sam ja usvojio i naučio od starijih. Želim da pomognem svima, da im olakšam put jer znam koliko je teško kada iz omladinskog fudbala pređeš u seniorski"., počeo je razgovor za Mozzart Sport Kovač i potom premotao film na zimu 2019. godine kada je posle zapaženih igara za IMT iz Crvene zvezde prešao u Čukarički:

"Sada kada pogledam kakav sam trag ostavio u Čukaričkom ponosan sam. Iz perspektive tinejdžera koji je tek prelazio na Banovo brdo nisam ni mogao da zamislim ovakav rasplet, želeo sam da se okušam u Superligi, da budem tu i eventualno se izborim za neke minute. Svako od nas sanja određene stvari, ali objektivno gledano nisam mogao da zamislim da ću odigrati 130 utakmica i ući po nekim parametrima u klupsku istoriju. Ponosan sam na sebe i imam još veće ambicije sada".

Još u omladinskoj školi crveno-belih fudbalski arhitekta stekao je lidersku crtu i navikao isključivo na trijumfe. Kao deo Zvezdine klase 99 koja je bila šampion u svim kategorijama Kovač je stekao pobednički mentalitet i prihvatio filozofiju koju danas pokušava da prenese na mlađe saigrače.

"Nije mi strano da preuzmem odgovornost, bio sam kapiten u mlađim kategorijama Zvezde i znam kako je biti lider. Kroz mlađe kategorije sam stekao pobednički mentalitet koji želim da zadržim i prenesem na saigrače. Naučen sam da ne volim da gubim. Priznajem samo pobede i sve ostalo smatram neuspehom".

Imajući u vidu Kovačeve poglede na takmičenje ne čudi što pri osvrtu na jesen ističe svaki ispušten bod kao kiks.

"Čukarički ima najviše moguće ciljeve i smatram da aktuelna pozicija nije loša jer nam je primarni cilj plasman u Evropu, ali je jasno da uvek može bolje. Ukoliko bih rezimirao gde smo se spotakli označio bih svaku utakmicu u kojoj nismo pobedili, sve su to iz moje perspektive prosuti bodovi. Ne žalim za bilo kojom utakmicom, situacijom da smo igrali dobro a izgubili bodove. Jer se isto tako dešavalo da odigramo ispod svog nivoa pa odnesemo ceo plen. Uvek se sve to niveliše i krajniji rezultat je je parametar koji sve govori. Takođe, ne volim da se okrećem iza sebe, svi se trudimo da gledamo napred.

Do već pomenutog cilja u vidu plasmana u Evropu vode dva puta, a u prvom planu trenutno je prvenstvena trka.

"Naravno da bi bilo dobro da uđemo direktno u Evropu, ali sam izlazak na međunarodnu scenu uopšte ne bi bio loš".

Ipak, na pomen Kupa Srbije, vezni fudbaler otkrio je da se potajno nada ponovnom uspehu koji na Banovom brdu čekaju od perioda Vladana Milojevića.

"Osvajanje Kupa bi ibilo veliki uspeh kako kluba tako i iz lične perspektive. Svaki rival je međutim težak na svoj način, ima pregršt iznenađenja. Nadmetaćemo se, pa ćemo videti".

Iako nezadovoljan generalnim utiskom u prethodnih šest meseci vezni fudbaler Čukaričkog uspeo je da privuče pažnju, te je nedavno zaradio komplimente stratega Crvene zvezde Miloša Milojevića. Ipak, na priče o interesovanju kluba iz kojeg je ponikao ostao je uzdržan.

"Prijaju komplimenti, ali igračima fokus uvek mora da bude na svoj klub i rad, te se na taj način vodim i ja. Lično, samo treniram i stvari oko transfera prepuštam klubu".

Period u Ljutice Bogdana ostavio je kao plod iza sebe uz brojne uspehe i mnoga prijateljstva.

"Dosta je uspešnih igrača iz moje generacije i sa mnogima sam ostao u kontaktu. Bila je to veoma talentovana selekcija od Dejana Joveljića, preko Alekse Terzića i golmana Vladana Đekića koji je u jednom momentu branio u Interu, kasnije su nam se priključili i Luka Ilić i Veljko Nikolić, a dok sam igrao za starije bio sam saigrač sa Lukom Adžićem sa kojim su mi se putevi ponovo ukrstili u Čukaričkom. Drago mi je da ponovo igram sa njim".

Poseban odnos vezni fudbaler Brđana izgradio je sa Veljkom Birmančevićem. Kovač je sa hitrim krilom Tuluza i nekadašnjim saigračem prijateljstvo protkao kumstvom.

"Postali smo kumovi. Čujemo se često. Pratim sve njegove utakmice, pre nekoliko dana je postigao gol i tom prilikom sam mu čestitao. Pružamo podršku jedan drugome. Izdvojio bih to prijateljstvo, iako sam sa mnogim bivšim saigračima dobar".

ĐOKOVIĆ VODILJA, U FUDBALU I MLAĐA BRAĆA

Kada su u pitanju uzori, Kovač otkriva da mu je vodilja u sportskom smislu najbolji srpski teniser.

"Najviše mi se sviđa Novak Đoković, to za šta je on sposoban je stvarno neverovatno, veoma je teško imati tu mentalnu snagu. Sa čovek takvim mentalnim sklopom se jednom rađa. On mi je uzor, voleo bih da budem takav".

Arhitekta igre Čukaričkog osim tenisa povremeno voli da pogleda i košarkaške utakmice, međutim slobodno vreme koristi kako bi radio na igračkom napretku.

"Volim da treniram, tada sam najmirniji. Mogao bih da treniram po ceo dan. Igram igrice i stoni tenis u vreme razonode, ali to je povremeno".

Fudbal je u porodici Kovač svakodnevna tema ne samo zbog Stefana, već i zbog mlađe braće Rastka i Vukana.

"Srednji brat Vukan takođe je prošao Zvezdinu školu, ali ima nešto teži put nego ja, dok je najmlađi još u školi fudbala. Podrška smo jedni drugima, trudim se i da im kao stariji pomognem savetima".


tagovi

Stefan KovačČukarički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara