Antonio Konte (©Reuters)
Antonio Konte (©Reuters)

Konte ponovo u Torinu kao neprijatelj, Mota veruje u moć pobede

Vreme čitanja: 4min | sub. 21.09.24. | 13:32

Da li će Napoli izaći u sistemu sa dvojicom ili trojicom štopera i da li Mekeni ima prednost u odnosu na Tirama

Susreti Juventusa i Napolija uvek su posebni i nose određenu težinu. Iako su u Kontinasi i Kastel Volturnu u toku 'građevinski radovi' na rekonstrukcijama timova, ulog je i dalje veliki. Posle velikih promena na trenerskim pozicijama, oba kluba traže pobedu koja bi im dala određeni balans i uspostavila hijerarhiju, dala identitet i smisao uspostavljenom sistemu. Zato je predstojeći derbi na Alijanc stadionu (TV Arenasport, 18.00) toliko bitan za obe strane.

Bjankoneri meč dočekuju posle odličnog početka u Ligi šampiona i trijumfa nad PSV-om za koji Tijago Mota veruje da može da donese potpuni zaokret u timskom mentalitetu nakon dva uzastopna ligaška remija. Nekadašnji italijanski reprezentativac postavlja temelje svog trenersko-taktičkog sistema koji je doneo pravu malu revoluciju u načinu na koji Juventus igra. Uz, naravno, sveprisutan imperativ pobeda.

Izabrane vesti

Mota je na početku svog trenerskog angažmana u Torinu uspostavio mobilnu varijantu sistema 4-1-4-1, koji je zapravo više formacija 4-2-3-1, sa jednim vezistom koji koriguje svoju poziciju u odnosu na to šta se dešava na terenu. To je obično dosad bio Ten Kopmejners. Izgled ove dinamične postavke dosta diktira i to ko je na terenu.

Očekuje se da će Mota i protiv Napolija izaći u istoj formaciji, samo je pitanje da li će prednost dobiti Hefren Tiram ili Veston Mekeni uz Manuela Lokatelija. Zasad deluje da će Tiram igrati od starta. Enigma je Daglas Luiz. Pominje se da bi mogao da bude Motina kocka, samo je pitanje nauštrb koga? Očekuje se da Niko Gonzalez i Kenan Jildiz deluju po bokovima, uz Dušana Vlahovića kao usamljenog špica.

Bez gola još od gostovanja Veroni, Vlahović prolazi kroz teške momente u Kontinasi što ne utiče samo na formu, već i psihu. Napoli bi mogao da bude pravi događaj da srpski napadač podigne samopouzdanje i vrati se u golgeterski ritam. Ako se definitivno bude pokazalo da Federiko Gati ne može zbog povrede, očekuje se da na njegovo mesto uskoči Danilo.

Dosta je nepoznanica i u Napoliju. Antoniju Konteu nije prvi put da dolazi u Torino kao neprijatelj, ali je naboj emocija uvek veliki. Ipak je Konte u Juventusu osvojio sve, bio prvo kapiten, onda i trener.

Triput je sad stručnjak iz Salenta gostovao Juventusu kao trener, tokom svog dvogodišnjeg boravka u Interu i nijednom nije osetio slast pobede. Mauricio Sari ga je dobio u kovid sezoni sa 2:0, golovima Arona Ramzija i Paula Dibale. Naredne sezone, Inter je poražen od Pirlovog Juventusa (2:3), mada su Nerazuri tada već imali titulu u džepu, dok je u drugom meču polufinala Kupa Italije bilo 0:0.

Nekoliko puta se Konte nudio svom Juventusu, ali nije bio izabran. Prvo 2019. godine pošto je Maks Alegri bio otpušten, ali tada je izbor pao na Mauricija Sarija. Drugi put pre samo nekoliko meseci, kada je Kristijano Đuntoli izabrao Tijaga Motu.

Velika je misterija u kojoj će formaciji Antonio Konte dočekati veliki derbi. Najčešće se pominje sistem 3-5-2 ili 3-4-2-1, dok drugi pak najavljuju da bi moglo da se desi iznenađenje i Napoli u Torinu zaigra u sistemu 4-3-3! Jasno je da će napadačku trojku činiti Kvarachelija – Politano – Lukaku, da će pozadi biti trojka Di Lorenco – Rahmani – Bonđorno, a najviše nedoumica je u veznom redu. Lobotka i Angisa su sigurni, međutim ako bi se išlo na sistem 4-3-3 Konteovo iznenađenje u startnoj postavi bio bi Skot Mektomini. Ako se bude išlo na varijantu sa trojicom pozadi, očekuje se da po bokovima dejstvuju Paskvale Macoki i Mateo Politano.

Ubacivanjem Mektominija Napoli bi dobio nešto kompaktniju formaciju, koja bi za zadatak trebalo da ima razbijanje Juventusove širine. Takav bi potez svakako promenio dinamiku utakmice.

Za kraj, malo statistike za kladioce. U poslednja četiri Napolijeva meča padala su bar tri gola. Juventusu je mreža mirovala na prethodnih pet ligaških mečeva – takođe u sedam od proteklih osam utakmica na svom terenu – dok je Dama neporažena u minulih 12 kola, uključujući i prošlu sezonu.

Ako vam je kec suviše rizičan, probajte sa golovima, tačnije da će pasti najviše dva pogotka. Ne očekujemo naročito efikasan duel.

*** Potencijalni sastavi ***

JUVENTUS - NAPOLI (TV Arenasport, 18.00)

Alijanc stadion, Torino.

Sudija: Danijele Doveri.

JUVENTUS (4-2-3-1): Di Gregorio - Kalulu, Gati (Danilo), Bremer, Kambijaso - Locatelli, Tiram - Gonzales, Kopmejners, Jildiz - Vlahović.

NAPOLI (3-4-2-1): Meret - Di Lorenco, Rahmani, Bonđorno - Mazoki, Angisa, Lobotka, Spinacola - Kvarachelija, Politano - Lukaku.

----------------

SERIJA A – 5. KOLO

Petak

Kaljari - Empoli 0:2 (0:1)

/Kolombo 33, Esposito 49/

Verona - Torino 2:3 (1:2)

/Kastanjos 12, Moskera 93 - Sanabrija 10, Zapata 34, Adams 79/

Subota

15.00: (3,25) Venecija (3,30) Đenova (2,40)

18.00: (2,25) Juventus (3,35) Napoli (3,50)

20.45: (2,25) Leče (3,50) Parma (3,40)

Nedelja

12.30: (2,40) Fjorentina (3,45) Lacio (3,15)

15.00: (3,25) Monca (3,25) Bolonja (2,45)

18.00: (1,65) Roma (3,60) Udineze (5,80)

20.45: (1,70) Inter (3,90) Milan (5,50)

Ponedeljak

20.45: (1,47) Atalanta (4,30) Komo (7,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

JuventusNapoliAntonio Konte

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara