Žreb za Ligu konferencije (©Reuters)
Žreb za Ligu konferencije (©Reuters)

Kome šta treba u Ligi konferencije: Samo tri tima su sigurna u osmini finala, Pjunik i još 14 ekipa u borbi za evropsko proleće

Vreme čitanja: 7min | čet. 03.11.22. | 10:36

Ovog četvrtka je na programu poslednje kolo grupne faze najmlađeg takmičenja UEFA

Najnoviji projekat UEFA, Liga konferencije kao treće po kvalitetu međunarodno klupsko takmičenje na Starom kontinentu, uopšte nije razočaralo. Naprotiv. Mnogi „mali“ klubovi, koji ranije nisu imali priliku da igraju grupnu fazu u Evropi, ovde su dobili prostor da pokažu koliko nezgodni umeju da budu. Gledali smo pregršt veoma zanimljivih i neizvesnih utakmica, nije prošlo nijedno kolo bez barem jednog velikog iznenađenja, a sve to dovodi do toga da će većina ekipa ovog četvrtka imati za šta da se bori, osim za onih 500.000 evra, koliko donosi pobeda. Odlučujućih 16 utakmica na programu je danas, a samo tri ekipe su obezbedile prve pozicije, dok je tek devet njih ostalo bez šanse da se domognu evropskog proleća.

Kome je šta potrebno? Bavićemo se tim kalkulacijama u ovom tekstu. Samo pre toga da podsetimo da nije isto biti prvi ili drugi posle ovog kola, pošto liderska pozicija vodi direktan plasman u osminu finala, dok će drugoplaasirani morati da odmere snage u svojevrsnom baražu sa trećeplasiranim ekipama iz Lige Evrope.

Izabrane vesti

Takođe, da bude jasnije, kriterijumi za određivanje plasmana u Ligi konferencije su sledeći: Prvo se gledaju osvojeni bodovi, potom međusobni skor, pa gol razlika, postignuti golovi u svim mečevima, postignuti golovi u gostima, broj pobeda, broj pobeda u gostima, zatim se boduje fer-plej (žuti i crveni kartoni), dok bi na kraju presudio UEFA koeficijent.

Za one kojima je previše rano da se bave matematičkim problemima, pojednostavili smo tabelu sa svim ekipama.

Zagarantovano prvo mesto u grupi i plasman u osminu finala: Vest Hem, Viljareal, Jurgorden.

Jure prvo mesto, a imaju zagarantovano najmanje drugo: Bašakšehir, Fjorentina, AZ Alkmar, Dnjepar 1, Sivas.

Jure barem drugu poziciju i plasman u šesnaestinu finala sa timom iz Lige Evrope: Silkeborg, Anderleht, Leh, Hapoel Ber Ševa, Nica, Partizan, Keln, Molde, Gent, Kluž, Slavija Prag, Slovan, Bazel, Pjunik, Žalgiris.

Zakucani na trećem ili četvrtom mestu: Harts, RFS, FCSB, Austrija Beč, Slovacko, Apolon, Vaduz, Šamrok Rovers, Balkani.

GRUPA D

Sad, krenimo po grupama. Nećemo redom, idemo od one jedine u kojoj se nalazi srpski predstavnik, D grupe. Navijači Partizana su verovatno sve ovo izračunali još pre nedelju dana, ali ne škodi ponoviti.

Crno-beli su porazom od Nice u Francuskoj (1:0) zakomplikovali sebi posao, propustili su idealnu priliku da obezbede već prvo mesto. Sada poslednje kolo i duel sa Slovackom u Beogradu dočekuju na drugoj poziciji, imaju isti broj poena kao Nica, a bod manje od Kelna.

Trijumf nad Česima Partizanu garantuje najmanje drugo mesto, odnosno pomenutu šesnaestinu finala, ali cilj je naravno veći. Za to je već potrebno da Nica ne savlada Keln u Nemačkoj.

Jarčevi moraju da idu na pobedu, remi im ne donosi drugo mesto sve i da Slovacko trijumfuje u srpskoj prestonici, pošto je Partizan uspešniji u međusobnim duelima. Međutim, isto tako ni izabranicima Gordana Petrića remi „ne igra“ previše, pošto bi njime svakako završili na drugoj poziciji, bez obzira na ishod onog drugog meča. Idealan scenario bi bio pobede Partizana i Kelna.

21.00: (2,20) Keln (3,50) Nica (3,50)

21.00: (1,62) Partizan (3,80) Slovacko (5,80)

GRUPA A

Bašakšehir i Fjorentina su zagarantovano prezimeli, škotski Harts i letonski RFS se večeras opraštaju od takmičenja. Međutim, daleko od toga da je sva neizvesnost okončana u ovoj grupi.

Bašakšehir je izgubio u prošlom kolu na gostovanju Fjorentini u Firenci sa 2:1, u meču koji su obeležili golovi srpskih internacionalaca Danijela Aleksića (jedan) i Luke Jovića (dva). Ipak, Turci su i dalje zadržali prvu poziciju, zbog boljeg međusobnog odnosa sa Italijanima (trijumfovali u Istanbulu sa 3:0). Zato, Bašakšehiru danas pobeda nad Hartsom pred svojim navijačima garantuje osminu finala, ali i bilo koji drugi ishod, dokle god Fjorentina ne osvoji više bodova (dakle, remiji na obe utakmice ili pobede Hartsa i RFS-a). Škoti će svakako da budu treći, dok je debitant RFS poslednji. Ipak, prvi letonski klub koji se ikada domogao grupne faze UEFA takmičenja se uopšte nije loše pokazao, osvojio je dva poena, remijima sa Fjorentinom u Firenci (1:1) i Bašakšehirom u Rigi (0:0).

16.30: (1,25) Bašakšehir (6,50) Harts (10,0)

16.30: (10,5) RFS (5,70) Fjorentina (1,28)

GRUPA B

Vest Hem je dokazao da ima kvalitet za samu završnicu ovog takmičenja, lako se prošetao kroz grupu. Sa svih pet pobeda (jedini u Ligi konferencije) prošetao se do prvog mesta i danas igra potpuno rasterećeno u Bukureštu protiv FCSB-a, koji je već eliminisan.

Zato, ima da gori na Jisk parku, domaćin Silkeborg ne sme da izgubi od Anderlehta ako želi da se plasira u šesnaestinu finala. Danci imaju bod više od briselskog velikana, zato Belgijanci moraju da jure trijumf.

21.00: (6,25) FCSB (4,10) Vest Hem (1,60)

21.00: (2,60) Silkeborg (3,40) Anderleht (2,85)

GRUPA C

Slična situacija kao u prethodnoj grupi. Viljareal je već posle četiri kola obezbedio prvo mesto, pa je u prošlom remi sa Hapoel Ber Ševom (2:2) izborio u kombinovanom sastavu. Slično se od tima Kika Setijena (zamenio Unaja Emerija pre desetak dana) očekuje i na meču sa Lehom.

Poljacima bi na tom meču bio dovoljan i remi, ako Hapoel ne uspe da savlada Austriju iz Beča sa četiri gola razlike ili ubedljivije. Jer, oba okršaja Leha i Hapoela su završena remijima, a tim iz Poznanja ima dva poena više i bolju gol-razliku (9:7, naspram 4:5).

Jedina prednost Izraelaca je ta što Austrija nema nijednu pobedu i više nema ni teoretske šanse da se domogne drugog mesta. Najviše može do trećeg, ako trijumfuje danas.

21.00: (3,15) Leh (3,40) Viljareal (2,40)

21.00: (1,70) Hapoel Ber Ševa (3,80) Austrija Beč (5,70)

GRUPA E

Susret AZ-a i Dnjepra 1 u Alkmaru odlučuje direktno o raspodeli prve i druge pozicije. Holanđani imaju dva poena prednosti, tako da im je i remi dovoljan da se plasiraju u osminu finala, dok Ukrajinci moraju da trijumfuju.

Dnjepar 1 je osigurao evropsko proleće u prošlom kolu, pobedom nad trećeplasiranim Apolonom sa 1:0. Sada Kiprani imaju šest poena manje i protiv predstavnika Lihtenštajna, Vaduza, igraju za treće mesto i što im je bitnije, onih 500.000 evra koliko donosi pobeda.

18.45: (1,55) AZ Alkmar (4,40) Dnjepar 1 (6,50)

18.45: (1,70) Apolon (3,90) Vaduz (5,50)

GRUPA F

Jurgorden je sa četiri pobede i jednim remijem obezbedio prvo mesto i bezbrižno poslednje kolo. Još u Stokholm dolazi Šamrok Rovers, prvak Republike Irske, koji je već eliminisan. Tim iz Dablina spada u grupu najslabijih timova Lige konferencije, koji su osvojili po dva boda, kao i RFS, FCSB, Austrija i Vaduz.

Za drugo mesto će se igrati u Belgiji, Gent mora pred svojim navijačima da savlada Molde da bi ga prestigao. Norvežani imaju dva poena više i odgovara im remi.

18.45: (1,45) Jurgorden (4,40) Šamrok (7,25)

18.45: (2,10) Gent (3,50) Molde (3,80)

GRUPA G

Jedna od komplikovanijih situacija je u ovoj grupi. Može lako da se desi da se po tri tima izjednače bodovno, bilo od prvog do trećeg ili od drugog do četvrtog, ako na nijednoj od ove dve utakmice ne bude remija. U tom slučaju gledaće se oni ostali kriterijumi s početka teksta.

Tu dolazimo do toga da je Sivas siguran barem kao drugoplasirani, sve i da mu se ostvari najgori mogući scenario i ubedljivo izgubi od Slavije u Pragu, a Kluž savlada Balkani. Turci su dobili Rumune dva puta, a u prvom susretu sa Slavijom odigrali nerešeno, pa su u tom potencijalnom trouglu drugi, jer je Kluž dva puta savladao Čehe.

Međutim, šta ako Sivas trijumfuje? Onda će Kluž da ide kao drugoplasirani, sve i da izgubi od Balkanija. Tim iz Prištine svakako ne može do drugog mesta, jer nije najjači u potencijalnom trouglu sa Klužom i Slavijom. Česima je, zbog međusobnog duela, važno da danas osvoje više bodova od Kluža.

18.45: (1,33) Slavija Prag (5,70) Sivas (10,0)

18.45: (1,42) Kluž (4,50) Balkani (7,75)

GRUPA H

Jedina grupa u Ligi konferencije u kojoj još uvek sva četiri tima mogu da prođu dalje. Doduše, favoriti su uspeli da se izdvoje na prva dva mesta, Slovan iz Bratislave i Bazel imaju po osam poena. Ipak, nisu sigurni, jer Pjunik je treći sa šest, a Žalgiris odmah iza njega sa pet bodova.

Žalgiris je u najtežoj situaciji. Prvi svakako ne može da bude, a za drugu poziciju mu je neophodna pobeda bilo kojim rezultatom. Ima lošiji odnos sa Bazelom, ali ako bi se napravio trougao, Žalgiris bi pobedom došao do istog broja poena kao Slovan. S obzirom na to da je sa Slovacima odigrao nerešeno u prvoj utakmici, bio bi ispred njih.

Zato, Bazelu za drugo mesto je potrebno da osvoji barem bod protiv Pjunika, ali za prvo mu je potrebno da osvoji više poena od Slovana. Lošiji je u međusobnom duelu sa Slovacima.

Predstavnik Jermenije Pjunik možda ima i najčistiju sliku uoči ovog kola. Ne mora da gleda u tuđe dvorište, pobeda u Jerevanu nad Bazelom mu garantuje istorijsko evropsko proleće. Možda i prvo mesto, ako Žalgiris savlada Slovan. Svaki drugi ishod eliminiše Jermene.

18.45: (4,20) Pjunik (3,60) Bazel (1,95)

18.45: (3,10) Žalgiris (3,35) Slovan Bratislava (2,45)



tagovi

FK PartizanPjunikLiga konferencijeViljarealVest HemJurgorden

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara