Detalj sa finala Kopa Amerike (©AFP)
Detalj sa finala Kopa Amerike (©AFP)

Kolumbija - Argentina, 58 dana posle finala Kopa Amerike

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.09.24. | 15:59

Dve najbolje selekcije Južne Amerike će se sastati ovog utorka od 23.30 časova u kvalifikacijama za Mundijal 2026. godine

Repriza finala Kopa Amerike, ali ovog puta u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. U utorak od 22.30 časova po srednjoevropskom vremenu Kolumbija će ugostiti Argentinu tačno 58 dana posle njihovog susreta u Majamiju. Gaučosi su tada slavili posle produžetaka sa 1:0, golom Lautara Martineza u 112. minutu. Kafeterosi su ti koji sada žele da serviraju gostima osvetu.

Šta se promenilo u tih 58 dana? I dalje su Argentina i Kolumbija trenutno verovatno najbolje selekcije u Južnoj Americi i kao takve će se najverovatnije naći na Mundijalu 2026. godine u SAD, Meksiku i Kanadi.

Izabrane vesti

Posle sedam kola, dakle malo manje od pola kvalifikacija, Argentina je ubedljivo prva na tabeli sa 18 od mogućih 21 bodova i gol-razlikom 11:2. Da nije bilo tog, pomalo neočekivanog poraza kod kuće od Urugvaja (0:2) još u novembru prošle godine, sada bi Gaučosi već pravili kalkulacije koliko im još treba bodova da i matematički obezbede kartu za završni turnir. Mada ni ovako nisu daleko, pošto imaju 10 bodova više od šestoplasiranog Ekvadora, odnosno 12 od Paragvaja i Bolivije.

Kolumbijci su trećeplasirani, bili bi i ispred Urugvaja da nisu odigrali pre tri dana 1:1 sa Peruom u Limi. Taj kiks ih je malo pokolebao, ali i dalje je činjenica da je Kolumbija jedina ekipa na Zelenom kontinentu koju još uvek nije pobedio (tri pobede i četiri remija).


22.30: (2,85) Kolumbija (2,95) Argentina (2,75)


Pritom, odigrala je meč manje kod kuće od Argentinaca, a nije tajna koliko je u Južnoj Americi domaći teren velika prednost, kako zbog vatrenih navijača koji prave nestvarnu atmosferu na tribinama, tako i zbog različitih nadmorskih visina duž čitavog kontinenta. Ovaj meč se igra u Barankilji, na 18 metara nadmorske visine, tako da ovog puta neće biti borbe za vazduh.

Neće se sastati isti timovi kao pre nepuna dva meseca. Argentincima nedostaju Lionel Mesi i Anhel di Marija. Mesi je povređen, dok se Di Marija povukao iz nacionalnog tima. Pre tri dana Argentinci su rutinski savladali Čile sa 3:0, a na toj utakmici su se povredili Aleksis Mekalister i Nikolas Gonzalez. Obojica su se u međuvremenu oporavili i trenirali sa timom, ali nije isključeno da barem jednog od njih dvojice selektor Lionel Skaloni ostavi na klupi.

S druge strane, u startnoj postavi očekujemo Hamesa Rodrigeza. Jednom od najboljih igrača Kolumbije finale Kopa Amerike je bila poslednja utakmica koju je odigrao sve do gostovanja Peruu. Gotovo dva meseca nije igrao, pošto se rastao sa Sao Paulom i trebalo mu je određeno vreme dok nije pronašao novi angažman. Potpisao je nedavno za Rajo Valjekano, tako da će posle noćašnje utakmice da se zaputi ka Španiji, jer tek treba da debituje za Madriđane.

Poslednji put je Kolumbija ugostila Argentinu baš u Barankilji u junu 2021. godine, u sklopu kvalifikaciaj za Mundijal u Kataru. Tada su Argentinci posle osam minuta imali dva gola prednosti, ali je na kraju meč završen 2:2. Kafeterose je spasao Migel Borha golom u 94. minutu.

KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL (JUŽNA AMERIKA) – 8. KOLO

Utorak

22.30: (2,85) Kolumbija (2,95) Argentina (2,75)

23.00: (1,27) Čile (5,60) Bolivija (12,0)

23.00: (1,43) Ekvador (4,10) Peru (9,00)

23.55: (3,20) Venecuela (3,10) Urugvaj (2,40)

Sreda

02.30: (6,50) Paragvaj (3,80) Brazil (1,58)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

fudbalska reprezentacija Argentinereprezentacija Argentinereprezentacija KolumbijeKvalifikacije za Mundijal 2026.kvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara