Ko prvi odlazi iz Zvezde, ko sigurno ostaje, a kome se sprema plaketa i zlatni sat...

Vreme čitanja: 8min | pet. 26.05.23. | 11:05

Biće interesantno videti ko će od igrača sa najdužim stažom prihvatiti redukovanu ulogu, situacija sa Dragovićem podseća na onog nesrećnog vojnika iz Slovenije

Misija je kompletirana, Crvena zvezda je pobedom protiv Čukaričkog u finalu Kupa stigla do treće uzastopne duple krune što nikome nikada nije pošlo za rukom u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala. Reklo bi se da je krug zatvoren i da je završen petogodišnji ciklus o kome će se pričati narednih decenija. Navijači očekuju veliki broj pojačanja sposobnih da se uhvate u koštac sa izazovima Lige šampiona. Na drugoj strani crveno-beli imaju glomazan igrački kadar, pa rasčišćavanje neće ići tako lako, iako je kod brojnih momaka osetno zasićenje.

Biće zanimljivo videti kako Barak Bahar gleda na situaciju i šta će tražiti od sportskog sektora crveno-belih, ali je jasno da ćemo u sledećoj sezoni gledati drugačiju Crvenu zvezdu. U kojoj meri veliko je pitanje. Ovo je procena redakciji Mozzart Sporta o tome ko je najbliži odlasku, ko sigurno ostaje, a kome bi mogli da spremaju zlatni sat i plaketu.

Izabrane vesti

MILAN BORJAN – Pogodak iz kornera Marka Docića u finalu Kupa stvaio je fleku na vrlo dobru sezonu reprezentativca Kanade. Bilo je padova njegove forme, ali je ponovo jedan od najzaslužnijih za oba domaća trofeja. Serija odbranjenih penala pomogla je crveno-belima da uopšte stignu do megdana sa Čukaričkim. Videćemo kako će se aklimatizovati na novog šefa stručnog štaba, kao i novog učitelja golmana u Crvenoj zvezdi Gaja Vajsingera. Možda bi mu dobro došla jača konkurencija, dok ne sazri supertalentovani Jovan Miladinović. PROCENA: Ostaje 99 posto.

NIKOLA VASILJEVIĆ – Odradio je pet utakmica ove sezone. Menjao je Borjana u mečevima slabijeg intenziteta, ili kada je kapiten tima bio umoran. Bilo je tu i nekih dobrih trenutaka, ali bivši reprezengtativac Srbije je na svojevrsnoj raskrsnici. Ili da dobije ozbiljniju šansu ili da ode u klub koji će mu omogućiti da stalno brani i pokaže čime raspolaže. Ima ugovor do 2026. godine. Dolazak još jednog čuvara mreže pogurao bi ga ka izlaznim vratima Marakane. PROCENA: Ostaje 65 posto.

JOVAN MILADINOVIĆ – Zbog retko viđenog talenta imao je čast da trenira i radi sa prvim timom. Ima tek 16 godina i pred njim je budućnost. Biće zamnimljivo šta će o njemu reći novi stručni štab. Vreme je da polako dobija šansu kada se za to ukaže prilika. Možda već protiv Novog Pazara. PROCENA: Ostaje 100 posto.

STRAHINJA ERAKOVIĆ – Posle finala Kupa Strahinja Eraković je negde nagovestio da će igrati Ligu šampiona jednog dana, samo ne zna u kom klubu. Najbliži odlasku iz više razloga. Ima najveću tržišnu vrednost u Zvezdinom timu, deluje da je prevazišao nivo Mozzart Bet Superlige i šestim trofejom u poslednje tri godine zatvorio krugu. Mogao bi da stagnira ukoliko ostane, jer je sada u piku. Mada Liga šampiona u matičnom klubu jeste izazov. PROCENA: Odlazi 75 posto.

ALEKSANDAR DRAGOVIĆ – On bi da ide, uprava mu ne da. Ili da parafraziramo onog nesrećnog vojnika iz Slovenije, na početku građanskog rata u Jugoslaviji: On bi kao da ide, uprava mu kao ne da. Zbog čistog kvaliteta, kontinuiteta i uticaja na igru bivši reprezentativac Austrije mora da ostane na Marakani. Gledajući status u društvu, pa i visinu ugovora, teško da će mu negde biti bolje nego u Beogradu. Samo je pitanje da li može da namesti još jednu glavu u okruženju koje ga, blago rečeno, sve više frustira. Ne samo kada je reč o klubu. Biće vrlo interesantna igra živaca između Dragovića i uprave kluba. PROCENA: Odlazi 51 posto.

UROŠ SPAJIĆ - Iskoristio je ovu poluseoznu za rehabilitaciju. Potrebne su mu još jedne pripreme da bi stigao do optimalnog nivoa, mada ostaje mala sumnja zbog duge pauze. Kada bi se vratio na nekašdanji nivo, mogao bi da nadomesti potencijalni odlazak Aleksandra Dragovića. PROCENA: Ostaje 100 posto.

NEMANJA MILUNOVIĆ – Solidna jesen i proleće obeleženo povredom. U jeseni je karijere, uskoro će napuniti 34 godine. Ima ugovor na još godinu dana. Verovatno će imati veći uticaj u svlačionici nego na terenu u danima pred nama. PROCENA: Ostaje 60 posto.

STEFAN LEKOVIĆ – Dobio je najviše minuta od dece iz omladinske škole. Odigrao je i derbi protiv TSC-a u Bačkoj Topoli. Ima potencijala, ali kao što je rekao Miloš Milojević biće mu potrebno vreme da dostigne Erakovićev nivo. Klub je pokazao da mu veruje produženjem ugovora. Očekuje se da bude važan deo u rotaciji za narednu sezonu. PROCENA: Ostaje 100 posto.

MILAN RODIĆ – Mnogo uspona i padova. Nikako nije mogao da dosegne nivo iz trenerskih mandata Vladana Milojevića i Dejana Stankovića. Zamor materijala je bio očigledan, bilo je tu i nekih drugih stvari, nevezanih za teren. Može još da donese u skok igri. PROCENA: Ostaje 80 posto.

IRAKLI AZAROV – Čudan utisak ostavio je ovaj momak. Vidi se da zna da igra fudbal, kao što je svima jasno da će imati problem sa fizički dominantnim igračima. Nije bingo, ali nije ni promašaj. Možda ga sa Marakane odvede neka milionska ponuda, ali bi bilo najbolje da u narednom periodu budu druga opcija i igra mečeve u Mozzart Bet Superligi. PROCENA: Ostaje 70 posto.

ALEKS VIGO – Pozajmica mu važi do decembra. Ima dobru ofanzivnu statistiku, ali činjenica je da nikog nije ubedio da vredi 2.500.000 evra otkupne klauzule. Možda bi u sistemu sa trojicom štopera bolje izgledao. Novi trener će, sasvim sigurno, pokušati da ga namesti. PROCENA: Ostaje do decembra.

LAZAR NIKOLIĆ – Tek je stigao. Od njega se očekuje u budućnosti da bude alternativna opcija na desnom boku. Imaće sigurno konkurenciju ne samo u Vigu, nego i nadolazećem Nedeljkoviću. Njegovu sudbinu odradiće prve pripreme pod Barakom Baharom. PROCENA: Ostaje 70 posto.

MARKO GOBELJIĆ – Statirao u drugom delu. Marginalizovan je, što znači da bi mogao da plati ceh podmlađivanju na poziciji desnog beka. Mnogi se neće složiti, ali ima mnogo jače defanzivne karakteristike od Viga. PROCENA: Odlazi 70 posto.

KINGS KANGVA – Neophodan je u nekim situacijama. Atletikom i fizikom može da donese boljitku Zvezdine igre, iako je imao ozbiljne „crne rupe“. Kada god je dobijao šansu – radio je dobre stvari. Sa Pešićem prelomio finale protiv Čukaričkog. Ima ozbiljne nedostatke, ali je igrač koga treba sačekati. Imaće dobru polaznu osnovu, jer ga Barak Bahar poznaje. Postoji za njega interesovanje. PROCENA: Ostaje 70 posto.

SRĐAN MIJAILOVIĆ - Praktično je odigrao sezonu bez prave konkurencije. Zakrpio rupe, dobio niz pohvala, ali će uoči Lige šampiona sve biti mnogo drugačije. Potpisao je već Marko Stamenić, mnogo se priča o Edmundu Adu i još jednom zadnjem veznom. Nekako je najlogičnije da dobije redukovanu ulogu. PROCENA: Ostaje 75 posto.

SLAVOLJUB SRNIĆ -  Ugovor ga veže još godinu dana. Zaslužio je da mu klub pronađe novu sredinu gde bi mogao da ima ozbiljnu ulogu i dobro zaradi. Jasno je da više nikada neće imati status kao kod Vladana Milojevića i Dejana Stankovića. PROCENA: Odlazi 75 posto.

NENAD KRSTIČIĆ - Završava ugovor i drugi mandat u Zvezdi, verovatno i karijeru, bar na ovom vrhunskom nivou. Može da bude ponosan na sve što je uradio, uglavnom u eri Vladana Milojevića: PROCENA: Odlazi 100 posto.

MIRKO IVANIĆ - "Trebalo bi da ostanem u klubu“. To su bile reči Mirka Ivanića posle finala Kupa. Ima mišljenja da bi Crvena zvezda trebalo da redukuje broj majstora koji su dugo u klubu, ali od svih njih Ivanić Mirko deluje najsvežije. Sigurno nekada pomišlja kako bi mu bilo u inostranstvu, i da je dugo u Zvezdi. Došao je Olajinka, možda će stići još jedan igrač sličnih karateristika. Ako Barak Bahar proceni da mu nije neophodan, Zvezda bi na njemu mogla da zaradi. PROCENA: Ostaje 60 posto.

GELOR KANGA - Ima reprezentativac Gabona simpatije ogromnog broja zvezdaša, čak i nekih vrlo uticajnih. On je najbolji fudbal u karijeri igrao na Marakani. I to treba da se ceni. Samo što ključ leži u tom perfektu „igrao“. Deluje da je u silaznoj putanji, i da bi u budućnosti crveno-beli mogli sa njim na terenu da imaju mnogo problema, posebno u Ligi šampiona. Tada bi moglo da se vidi i koliko kratak korak ima Kanga, i koliko je defanzivno aljkav, povremeno i nemoćan protiv fizički jačih igrača. Za sve bi bilo najbolje da igra domaće mečeve, a da u Ligi šampiona šansu dobijaju fizički jači i disciplinovaniji igrači. Samo nije baš i logično da sa takvim primanjima ore po Mozzart Bet Superligi. Videćemo kako će ga kanalisati, i da li će uopšte pokušati da to uradi Barak Bahar. PROCENA: Ostaje 60 posto.

VELJKO NIKOLIĆ - Zlatna kočija je prošla pored njegove kapije. Bilo je tu i povreda, ali i velikih mladalačkih grešaka. Teško će se izboriti za minutažu. Traži mu se već klub gde bi mogao da igra. PROCENA: Odlazi 90 posto.

JEGOR PRUCEV - Svi ga u formalnim i neformalnim razgovorima hvale, tvrde da je igrač sa evropskim nivom trčanja, da su mu parametri sjajni. Zanimljiv je, ali ako ga Bazel stvarno želi i spreman je da izdvoji više od dva miliona evra, dileme biti neće. PROCENA: Ostaje 50 posto.

JOVAN MIJATOVIĆ - Najmlađi prvotimac. Stigao i do prvenca. Dobiće šansu da se još više nametne, čeka ga i Liga šampiona za mlade. PROCENA: Ostaje 100 posto.

ALEKSANDAR KATAI: Dobiće zvanje najboljeg igrača Mozzart Bet Superlige, mada je odremao poslednja dva meseca, tačnije od dana kada je Zvezda overila titulu. Ima tendenciju pada njegova forma, ali će i u narednom periodu eksploatisati njegovu klasu na Marakani. Moguće je da će mu uloga biti redukovana, ali i da bi mogao da u sistemu Baraka Bahara ima ulogu Šerija. Sigurno može još mnogo da da u Mozzart Bet Superligi, pitanje je koliko u Ligi šampiona. PROCENA: Ostaje 98 posto.

STEFAN MITROVIĆ - Slabije proleće, nego jesen. Malo je ostao i bez samopouzdanja, jer nije dobio kontinuitet. Crvena zvezda je zimus imala ponudu Herte vrednu pet miliona evra. Pitanje je da li može da računa na sličnu cifru. Činjenica je da se igrači kao Stefan Mitrović traže u zapadnoj Evropi. Uz Erakovića najbliži odlasku. PROCENA: Odlazi 70 posto.

OSMAN BUKARI - Ima mnogo vrlina, baš mnogo. Tačnije biće potrebna njegova brzina Crvenoj zvezdi kada bude imala mnogo prostora na protivničkoj polovini u Ligi šampiona. Samo ima Bukari i ozbiljne mane. Pre svega kada je reč o smislu za kombinatoriku. Ako dođe ponuda od četiri miliona evra možda bude i prodat. Samo je pitanje može li Zvezda da dovede boljeg. PROCENA: Ostaje 60 posto.

NIKOLA MITULJIKIĆ - Mogao bi da iskoristi odlaske Mitrović, možda i Bukarija. Retko plemenit materijal, ali zbog morfologije i stepena razvoja sa njim se mora biti strpljiv. PROCENA: Ostaje 100 posto.

ALEKSANDAR PEŠIĆ - Kranje čudna sezona. Činjenica je da je jesenas golovima diretno doneo 12 bodova, presudio finale Kupa, ali je isto tako činjenica da se mučio. Možda je bio, što bi rekao Miloš Milojević, nepravedno kritikovan, ali je isijavao nervozom i slao neke skrivene poruke. Možđa čak i ljudima iz kluba. Lako bi mogao on u inostranstvo, ali ga Barak Bahar ceni, pa će sigurno imati dobru polaznu osnovu da bude „vraćen“ u sezonu 2017/2018. Mora da bude spreman za jaču konkurenciju, možda i status drugog špica. PROCENA: Ostaje 70 posto.

MARKO RAKONJAC - Ako Crvena zvezda planira da dovede dvojicu napadača, teško će iskoristi otkupnu klauzulu za visokog napadač iz Crne Gore. Postigao je pet golova, na nekim mečevima bio više nego dobar. Ali oscilirao. PROCENA: Odlazi 70 posto.


tagovi

Milan BorjanAleks VigoIrakli AzaroviAleksandar DragovićStrahinja ErakovićStefan MitrovićMirko IvanićAleksandar KataiAleksandar Pešić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara