undefined
undefined

Ko kaže da ne može? I titule i zarada i Liga šampiona

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.08.24. | 23:21

Najuspešniji vrtić evropskog fudbala po šesti put zaredom ušao u Ligu šampiona, a za to vreme inkasirao preko pola milijarde evra od prodaje igrača

Sistem - reč toliko dodijala i izjanđala od preterane upotrebe i od koje se našim fudbalskim 'pregaocima' diže kosa na glavi. Jer zaboga, toliko su nam puta objasnili da to kod nas ne može da funkcioniše, da se ne prima, i da je krajnje vreme da prestanemo da se poredimo sa tim 'usistemljenim' klubovima, te da realno sagledmo situaciju, shodno našim / lokalnim mogućnostima, a onda i imperativima, pritiscima...

Ruku na srce, možda su donekle i u pravu po nekim pitanjima (ovo se pre svega odnosi na te ludačke zahteve javnosti i suštinsko nerazumevanje sporta kao društvenog fenomena od strane ostrašćenih i zatrovanih navijača; neprihvatanje da je poraz, kao i smrt, prirodna stvar), ali kako da ne skrenemno pažnju (evo, nećemo da poredimo); kako da ne pohvalimo kada klub poput Salcburga napravi ovo što je noćas, i po šesti put zaredom uđe u Ligu šampiona. U gostima protiv kijevskog Dinama 2:0. Večeras kod kuće rutinskih 1:1. Pre toga eliminisan holandski Tvente. I eto Bikova opet u društvu najboljih.

Izabrane vesti

Red Bulov klub nije bio šampion prošle sezone. Dobio je samo jedan od pet derbija sa Šturmom, ispao iz Kupa od tima iz Graca, pa opet - nikome nisu letele glave. Ustrojeni kako su ustrojeni (kao razvojna fudbalska akademija, ali s jasnim kredom: i zarada i titule i rezultati u Evropi), u Salcburgu su još u maju pronašli trenera čija je fudbalska filozofija apsolutno kompatibilna s principima od kojih u Mocartovom gradu ne odstupaju već godinama (napadački fudbal, brz fudbal, direktan fudbal, brzi igrači, s potencijalom za ozbiljne transfere, u 'lige petice), ukazali mu poverenje da povede najuspešniji vrtić evropskog fudbala i ovaj je to učinio.

Pravac - Liga šampiona!

Salcburg poslednji put nije igrao grupnu fazu elitnog takmičenja kada ga je Crvena zvezda na čudesan način izbacila u plej-ofu. Od tada neizostavan. Uz jedan plasman u osminu finala i tri treća mesta, odnosno selidbe u Ligu Evrope na proleće. Broj titula - pet. Zarada samo od prodaje igrača - preko pola milijarde evra'! Ili ako hoćete baš precizno - 506.000.000 (računajući i aktuelno prelazni rok)!

Koliko su i kakvih igrača proizveli nekom drugom prilikom...

Sada treba crvenom podvući neka imena iz sadašnjeg sastava, koji će sutra zaigrati za evropske velikane i doneti ko zna koliku zaradu austrijskom klubu. Adam Dagim, Musa Jeo, Ignase van der Brempt, Samsin Bajdu, Mads Bidstrup, Nikolas kapaldo, Oskar Gluk, Amar Dedić, Kamil Pjatkovski... Neki su potpuni anonimusi, za neke ste možda i čuli, poneko je na sceni već nekoliko godina. Naravno, ne treba zaboraviti ni dvojicu srpski intrenacionalaca Petra Ratkova i Aleksu Terzića...

Suština je u tome da je Salcburg prošle godine, na premijeri u Ligi šampiona protiv Benfike (2:0), na Lužu, oborio rekord Lige šampiona kada govorimo o proseku starosti igrača (21 godina i 183 dana), te da je večeras samo nastavio istim putem. Taj novi strateg, takođe ne naročito poznati momak (dugo radio u Portu, kasnije učio uz Jirgena Klopa u Liverpulu) - Holnađanin Pepejn Lejnders (40), u najvažnijoj utakmici sezone, na teren je poslao samo trojicu igrača starijih od 22 godine?! Doduše, ne računajući golmana veterana. Kad se izvuče prosek, to je 21,5 godina.

Znate li ko je postigao gol što je rešio sve dileme? Najmlađi među njima, 18-godišnji Danac Adam Dagim.

Nije zanemarljivo istaći ni to da je Salcburg za večerašnjih startnih 11, kada ih je dovodio, platio tek nešto više od 35.000.000 evra.

Jeste, i dodijala i izjanđala, al' - sistem.

KVALIFIKACIJE ZA LIGU ŠAMPIONA – 4. KOLO (REVANŠI)

Utorak

Galatasaraj - Jang Bojs 0:1 (0:0) - prvi meč 2:3

/Virginijus 87/

RB Salcburg - Dinamo Kijev 1:1 (1:1) - prvi meč 2:0

/Dagim 12 - Vanat 29/

Sparta Prag - Malme 2:0 (0:0) - prvi meč 2:0

/Haraslin 80pen, Rahmani 83/

Sreda

21.00: (2,15) Crvena zvezda (3,45) Bode/Glimt (3,35) – prvi meč 1:2

21.00: (2,00) Karabag Agdam (3,50) Dinamo Zagreb (3,70) – prvi meč 0:3

21.00: (2,45) Slavija Prag (3,25) Lil (2,95) – prvi meč 1:2

21.00: (2,90) Slovan Bratislava (3,35) Midtjiland (2,45) – prvi meč 1:1

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Liga šampionaRed Bul Salcburg

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara