(©Starsport)
(©Starsport)

Ko će da igra PLS: Žarkovo istupa iz lige, Radnički s Novog Beograda neće da uđe?

Vreme čitanja: 2min | sre. 01.06.22. | 15:46

Pitanje je ko će hteti da igra...

Fokus fudbalske Srbije bio je na Superligi, jer ma koliko da zaostaje za Evropom tu ipak para ima. Prva liga Srbije je uglavnom samo trošak. Kome se mnogi nadaju, sve dok ne vide koliko je to skup sport i na koncu – izgube volju da finansiraju klubove koji suštinski ne prave novac. Pa tako pred početak svake sezone raspravljamo i tome ko će da igra drugi rang takmičenja u fudbalskoj piramidi Srbije, a ko će da – odustane?

Trebalo bi da je jasno na osnovu sportskih rezultata, ali nije uvek tako, čak i kad je tema Superliga. Sada ipak pričamo o Prvoj ligi, a samo nekoliko nedelja nakon što je ona završena već su se pojavila prva pitanja oko želje pojedinih klubova da se i dalje bore za elitu. Želje ili bolje reći – mogućnosti.

Izabrane vesti

Naime, beogradskom čaršijom poslednjih dana kruže glasine da će Žarkovo iz finansijskih razloga da istupi iz Prve lige Srbije što bi značilo da se otvara jedno slobodno mesto. I kao i uvek, ako se to i desi biće polemike oko toga da li to jedno mesto treba da zauzme Budućnost iz Dobanovca, kao najbolji tim koji ispada, ili ako gledamo trenutni plasman na tabeli Zemun, kao klub Regiona Beograd kome je promocija iz Srpske lige izbegla za dlaku.

Postoji čak i mogućnost da Beograd dobije još jedno mesto, jer nezvanično se šuška da se i novobeogradski Radnički razmišlja da li mu baš treba Prva liga Srbije. To bi možda otvorilo prostor i za OFK Beograd, jer podsetimo da konačne odluke o dopuni liga donosi Izvršni odbor FS „vodeći računa o interesima razvoja fudbalskog sporta u Srbiji“.

I sve ovo samo kad je u pitanju region Beograd čiji klubovi doduše imaju i najvećih problema, jer nijedan se ne finansira od lokalnih vlasti. Van Beograda klubovi često mogu da računaju na kakvu-takvu pomoć sa lokala. Samo učešće u Prvoj ligi Srbiji ne zarađuje novac, a ne daje ni mnogo prostora za prodaju igrača. Pride, od sledećeg leta čak će i klubovi PLS-a morati da prođu nekakav vid licenciranja: da ispune minimalne uslove, finasijske, infrastrukturne, pa i u broju zaposlenih.

S obzirom da su im troškovi skočili još pre izvesnog vremena, kada je FSS u želji da razdvoji profesionalni od amaterskog fudbala naložio da svi učesnici Prve lige moraju da imaju profesionalne ugovore sa igračima, odnosno da svakome isplaćuju barem minimalac sa pripadajućim obavezama, sezona u PLS košta minimum oko 250.000 evra.

 Za mnoge je to previše. Ali bez para i ulaganja nema ozbiljnog fudbala. Pokušavali smo decenijama.


tagovi

ŽarkovoRadnički Novi Beograd

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara