Ko, bre, mator s 30?

Vreme čitanja: 3min | pet. 22.11.19. | 12:06

U najjačim ligama Evrope najbolji strelci svi redom veterani

Stare kao vino, s godinama su sve bolji. Iskusni vukovi koji po livadama Starog kontinenta jure lovinu. Nemilosrdne ubice. Znaju svaki trik, gde da stanu, kako da uhvate protivnika u klopku. I taman kad pomisliš da su već omatorili i da je vreme da ih nasledi neki mlađi alfa-mužjak oni ti se prikradu i zariju zube. Najbolji strelci najjačih evropskih liga. Svi redom veterani, tu negde oko 30 godina. Tek da se zamisle svi klubovi koji su iz finansijskih razloga svim igračima zašlim u četvrtu deceniju nude samo ugovore na jednu sezonu. Bez starca stvarno nema udarca, pa u svim vodećim evropskim šampionatima veteran vode glavnu reč.

KARIM BENZEMA (31)

Izabrane vesti

Sve govori to što smo vam baš danas preneli informaciju Marke da mu je Real spremio novi ugovor do 2023. Tad će mu biti već punih 35. Ali dobro znaju u Realu kakvu klasu imaju u timu. Iako godinama osporavan, Karim Benzema je već preskočio rekorde legendi Kraljevskog kluba kakve su bili Puškaš i Di Stefano. Ove sezone igra možda i svoj najbolji fudbal u karijeri. Ove sezone u Primeri devet golova u prvih 13 kola. Prošle sezone u ovo vreme bio je na koti pet. A iza njega? Lionel Mesi. Još jedan veteran koji odbija da prihvati ono što piše na krštenici.

DŽEJMI VARDI (32)

Zablistao je u onoj sezoni kad je Lester vaskrsao na mestu šampiona Premijer lige. A sada je vaskrao sam Džejmi Vardi. U prvih 12 kola Premijer lige čak 14 golova Lesterove gol-mašine, naspram tri koliko mu je stajalo uz ime posle 12 kola prošle sezone. U januaru će proslaviti 33. rođendan, ali iskreno ne vidimo da fizički zaostaje za mlađim kolegama. Na iskustvo im vadi dušu.

ROBERT LEVANDOVSKI (31)

Može biti i najopasnija zver u šumi. U ligi koja svake godine izbaci nekog vanserijskog talenta Robert Levandovski je na vrhu lanca ishrane. Niko mu ništa ne može. Iz 11 kola već 16 pogodaka u protivničkim mrežama. Gol u svakoj prvenstvenoj utakmici! Ej, u svakoj! Pa dva komada kad je bilo najpotrebnije, u derbiju sa Borusijom Dortmund, het-trik protiv Šalkea. Uplaše se ga se protivnički defanzivci čim ga vide.

ČIRO IMOBILE (29)

Imao je teške trenutke u karijeri, u jednom momentu je čak zaličilo da je samo jedan u nizu golgetera kojima su italijanski mediji dali preveliku dimenziju. Onda je stigao u Rim i svima objasnio ko je i šta je. Prvi na ovoj listi ispod granice od 30 godina, mada će toliko napuniti u februaru. Ove sezone već 14 golova u Seriji A, samo jedan manje no što je postigao za celu prošlu sezonu. A ni ona nije bila sasvim lošta što je najgore.

VISAM BEN JEDER (29)

Imobileova generacaija. Biće mu 30 sledećeg avgusta. Ali karijera kao da mu tek stiže na vrhunac. Monako je letos iznenadio sve kad ga je za 40.000.000 evra doveo iz Sevilje, a on je odmah počeo da se isplaćuje. Uprkos supremaciji Pari Sen Žermena u Ligi 1 je Visam Ben Jeder najbolji strelac sad evet golova u dosadašnjem toku sezone. Toliko je postigao još samo Lionovo Musa Dembele.

PICI (30)

Luis Migel Afonso Fernandeš. Ili jednostavno Pici. Udarna igla Benfike. Bar trenutno, suvereni vladar šesnaesteraca u Primeiri. U 11 kola je postigao osam golova i prvi je na listi strelaca. I sve to nakon što se nije proslavio ni u Atletiku, ni u Deportivu, pa čak ni u Espanjolu. Endemska biljka možda, u dresu Benfike već 53 gola kraj Picijevog imena. A on čak i nije klasična devetka?

Prvih šest liga Evrope i svuda najbolji strelci veterani. Rusija seče niz, ali zato u Belgiji Dijumersi Mbokani (34) gazi u dresu Antverpena , u Ukrajini je na čelu liste strelaca Šahtjorov Žunior Moraeš (32), u Turskoj su odskočili Alanjin Papis Demba Sise (34) i Adis Jahović (32) iz Malatije, da ne zaboravimo ni Džermejna Defoa (34) u dresu Seltika, na Kipru Ivana Tričkovskog (32) iz AEK-a, u Danskoj Brondbijevog Kamila Vilčeka (31)…

U stvari, ako računamo prvih 16 liga po Uefinoj listi uoči početka ove sezone samo u Rusiji (Eldor Šomurodov/Rostov i Aleksandar Soboljev/Krila Sovjetov), Holandiji (Donjel Malen/PSV), Austriji (Erling Braut Haland/Salcburg) i Češkoj (Nikolaj Komličenko/Mlada Boleslav) najbolji strelci imaju 28 ili manje godina.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara