Marko Grujić, redovan posetilac prolećnih manifestacija u LŠ (©Reuters)
Marko Grujić, redovan posetilac prolećnih manifestacija u LŠ (©Reuters)

Ko bi sve u idealnih 11 Srba što zimuju u Evropi i kako stoji ostatak ex-YU?

Vreme čitanja: 4min | ned. 17.12.23. | 09:13

Proleće u Ligi šampiona opet ćemo gledati skoro pa isključivo samo na TV-u…

Sada već tradicionalno – Marko Grujić. Godinama već jedini srpski fudbaler koji u Portovom dresu uspeva da prezimi u Ligi šampiona. Mada, čini se da se i tom aranžmanu bliži kraj, jer nekadašnji fudbaler Crvene zvezde ove sezone nema ni izbliza važnu ulogu u timu kao nekad, pa je ove jeseni odigrao samo 17 minuta u Ligi šampiona i još 114 u prvenstvu, uz malo više prostora u Kupu.

Na papiru, Ligu šampiona će uživo pratiti još i Dimitrije Kamenović, ali njegov status u Laciju je tek mnogo gori, pa je samo u Kup okršaju sa Đenovom uopšte sedeo na klupi. Nije ulazio u igru i nažalost nema naznaka da će on u budućnosti dobiti veću šansu u Laciju.

Izabrane vesti

Sad, biće tu Marko Arnautović sa Interom i Aleksandar Pavlović sa Bajernom, ali prvi je odavno izabrao Austriju kao zemlju čije će boje da brani, dok se drugi još nije definitivno opredelio mada je ovog novembra prihvatio poziv da igra za U20 selekciju Nemačke te se čini da bi ga bilo pretenciozno svojatati, bar u fudbalskom smislu.

Dimitrije Kamenović (©MN Press)Dimitrije Kamenović (©MN Press)

I tu se završava cela srpska priča sa prolećem u Ligi šampiona, pošto je u Ligu Evrope ispao Milan Luke Jovića, dok su evropsku sezonu u decembru završili Crvena zvezda, Salcburg Strahinje Pavlovića i Alekse Terzića, te Sevilja Nemanje Gudelja i Marka Dmitrovića.

Poražavajuć podatak posebno kada uporedimo sa ostalim zemljama bivše Jugoslavije. Hrvati recimo imaju petoricu predstavnika u nokaut fazi Lige šampiona, čak i Slovenija ima više od nas, trojicu, Crna Gora dvojicu, Makedonija jednog, dok je samo Bosna i Hercegovina bez fudbalera u 16 najboljih na Starom kontinentu.

Luka Jović (©Reuters)Luka Jović (©Reuters)

A, kakva je situacija u preostala dva evropska takmičenja?

Ne značajno bolja, jer sve skupa ćemo na proleće u Evropi – ako ne bude nekih zanimljivih januarskih transfera – moći da navijamo za svega 13 srpskih igrača. Radeta Krunića, Filipa Ugrinića, Dariana Maleša, pa i Milana Borjana ovde ne brojimo, prosto: oni bar trenutno ne konkurišu za državni tim Srbije.

Poređenja radi, Hrvatska će ih više imati samo u Dinamu, koji će igrati nokaut fazu Lige konferencije. Ostali pak ne bi mogli da sastave ni 11 za utakmicu. Mi bismo mogli. I naravno da smo to onda i uradili. Ali da vidimo prvo kojih 13 uopšte konkurišu.

Pored Grujića i vrlo teško Kamenovića u Ligi šampiona, minutima u Ligi Evrope mogli bi da se nadaju pomenuti Jović, sa klupe doduše, pa Nemanja Matić, standardan u Renu, Veljko Birmančević, odličan u praškoj Sparti, na kraju i Mile Svilar, koji u Romi i brani isključivo na međunarodnoj sceni.

I to je to i od Lige Evrope, četvorica.

Mile Svilar (©Reuters) Mile Svilar (©Reuters)

Očekivano, nabrojnija je srpska kolonija u Ligi konferencije, mada ni tamo nije najveselija slika. Iako su baš tamo i naša najzvučnija imena. Standardni prvotimci i u reprezentaciji, od kapitena Dušana Tadića u Fenerbahčeu, preko Nikole Milenkovića u Fjorentini, do Andrije Živkovića kome društvo u PAOK-u, istina sa manje važnom ulogom, pravi i prezimenjak Živko Živković. Tu su još i Aleksandar Pešić i njegova tri gola za Ferencvaroš u Ligi konferencije, te Aleksandar Čavrić sa četiri komada za Slovan Bratislavu, na kraju i Radovan Pankov, u timu Legije standardniji u Evropi negoli u prvenstvu.

Kad to poređamo formacijski, moramo da preslikamo sistem iz reprezentacije, jer kao što znamo – bekove nemamo. Pa ta formacija sa trojicom štopera i objektivno najvećom konkurencijom u ofanzivnom delu terena uslovaljava da pored Živka Živkovića – ipak prednost Svilaru – oko sastavljanja idealnih 11 Srbije sa evropskim prolećem u džepu ispada samo još jedan igrač.

Aleksandar Pešić (©MN Press)Aleksandar Pešić (©MN Press)

Ako ćemo realno, dilema se vodi samo u trogulu Čavrić – Birmančević – Pešić. Jer Čavrić je igrao i desno krilo i kao centarfor. U tom drugom slučaju ostaje Birmančević, a vi birajte Čavrić ili Pešić?

Najmanje je to i bitno sada. Kad ih već ima samo 13 svi su pobednici na neki svoj način.

IDEALNIH 11 SRBA KOJI ČEKAJU PROLEĆE U EVROPI: Mile Svilar – Radovan Pankov, Nikola Milenković, Dimitrije Kamenović – Marko Grujić, Nemanja Matić – Andrija Živković, Dušan Tadić, Veljko Birmančević – Aleksandar Pešić, Luka Jović

SRBIJA

Liga šampiona: Marko Grujić (Porto), Dimitrije Kamenović (Lacio)

Liga Evrope: Luka Jović (Milan), Veljko Birmančević (Sparta Prag), Nemanja Matić (Ren), Mile Svilar (Roma)

Liga konferencije: Aleksandar Čavrić (Slovan Bratislava), Radovan Pankov (Legija), Nikola Milenković (Fjorentina), Aleksandar Pešić (Ferencvaroš), Živko Živković (PAOK), Andrija Živković (PAOK), Dušan Tadić (Fenerbahče)

HRVATSKA

Liga šampiona: Mateo Kovačić (Mančester Siti), Joško Gvardiol (Mančester Siti), Real Madrid (Luka Modrić), Ivo Grbić (Atletiko Madrid), Toma Bašić (Lacio)

Liga Evrope: Luka Ivanušec (Fajenord), Petar Musa (Benfika), Borna Barišić (Rendžers), Mario Pašalić (Hrvatska), Lorenco Šimić (Makabi Haifa), Josip Stanišić (Bajer Leverkuzen)

Liga konferencije: Ivan Brnić (Olimpijakos), Josip Šutalo (Ajaks), Borna Sosa (Ajaks), Jakov Medić (Ajaks), Marko Tolić (Slovan Bratislava), Josip Brekalo (Fjorentina), Dominik Kotarski (PAOK), Hrvoje Smolčić (Ajntraht), Kristijan Jakić (Ajntraht), Dominik Livaković (Fenerbahče), Simon Sluga (Ludogorec), Dinamo Zagreb (skoro ceo tim)

SLOVENIJA

Liga šampiona: Jan Oblak (Atletiko Madrid), Benjamin Šeško (Lajpcig), Kevin Kampl (Slovenija)

Liga konferencije: Jan Gorenc Stanković (Šturm), Tomi Horvat (Šturm), Kenan Bajrić (Slovan Bratislava), Nino Žugelj (Bode), Blaž Kramer (Legija), Miha Zajc (Fenerbahče)

BIH

Liga Evrope: Rade Krunić (Milan), Sead Kolašinac (Atalanta)

Liga konferencije: Benjamin Tahirović (Ajaks), Jusuf Gazibegobić (Šturm), Miroslav Stevanović (Servet), Petar Sučić (Dinamo Zagreb), Luka Menalo (Dinamo Zagreb), Muhamed Bešić (Ferencvaroš), Amer Gojak (Ferencvaroš), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Edin Džeko (Fenerbahče)

CRNA GORA

Liga šampiona: Stefan Savić (Atletiko), Adam Marušić (Lacio)

Liga Evrope: Stevan Jovetić (Olimpijakos), Marko Janković (Karabag), Marko Vešović (Karabag)

MAKEDONIJA

Liga šampiona: Elif Elmas (Napoli)

Liga konferencije: Arijan Ademi (Dinamo Zagreb), Stefan Ristovski (Dinamo Zagreb)


tagovi

Marko GrujićDimitrije KamenovićLuka JovićVeljko BirmančevićNemanja MatićMile SvilarAleksandar ČavrićAleksandar PešićŽivko ŽivkovićAndrija ŽivkovićDušan TadićRadovan PankovNikola Milenkovićfudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara