Stadion Dila Gorija (©Wikipedia/Petrshvili)
Stadion Dila Gorija (©Wikipedia/Petrshvili)

Klub koji se posle 20 godina vratio u elitu bori se za titulu, a bivši rival Partizana mu stoji na putu

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.06.22. | 10:21

Prvenstvo Gruzije je na polovini, derbi 18. kola igraju u ponedeljak od 19 časova četvrtoplasirani Dila Gori i drugoplasirani Samgurali

Ovog ponedeljka počinje 18. kolo fudbalskog prvenstva Gruzije, kojim će biti zaokružena prva polusezona. Za sada šampionska trka deluje veoma interesantno, četiri kluba su još u igri za titulu, pa je svaki bod koji ovi klubovi potencijalno odlučujući. Zato, meč Dila Gorija i Samguralija, koji je na programu od 19 časova, ima poseban značaj.

Za sada se na vrhu tabele izdvojio malo Dinamo Batumi, najviše zaslugom rata u Ukrajini, odnosno odluke Hviče Kvarachelije da iskoristi posebnu dozvolu od UEFA i da iz Rubina dođe na pozajmicu u svoj matični klub. Postigao je najtalentovaniji gruzijski fudbaler osam golova, ali koliko već prvog dana prelaznog roka on prelazi u Napoli, pa će Dinamo morati da pronađe druge resurse da odbrani titulu. Ima lepu zalihu od pet bodova uoči ovog kola.

Izabrane vesti

Lako ona može dodatno da se poveća, ukoliko igrači Dila Gorija opet odbrane prednost domaćeg terena. Za sada su najneprijatniji domaćin, pošto su iz prvih osam mečeva pred svojom publikom ostvarili sedam pobeda, a samo Dinamo Tbilisi je uspeo da ga savlada.

Ponovo će domaći navijači očekivati mnogo od Brazilca sa francuskim pasošem, Vagnera Gonsalvesa. Ovaj 26-godišnji krilni napadač je starosedelac u Gruziji i u njoj se oseća kao kod svoje kuće. Nekadašnji omladinac Bastije je osvojio 2018. godine titulu sa Saburtalom, bio je u vrhu i sa Dinamo Batumijem, a sada sa Dila Gorijem želi da ponovi uspeh. I on je iskoristio situaciju u Ukrajini, došao je iz Dnjepra u martu kao slobodan igrač, a tu bi trebalo da ostane do kraja sezone.Do sada je Gonsalves na 13 utakmica u dresu Dila Gorija postigao sedam golova, strelac je na svakih 113 minuta.

19.00: (2,60) Dila Gori (2,90) Samgurali (2,85)

Samgurali je u izuzetno dobroj formi, pobedio je sedam puta u poslednjih osam kola, a samo je Dinamo Batumi uspeo da mu otkine bod. Krajem maja su u Batumiju odigrali 4:4. Snaga Samurgalija ne počiva na leđima jednog igrača, već na timskoj igri.

Kao najbolji strelac istakao se za sada Irakli Ruhadze sa šest golova, jednim više od Demura Čihladzea, koji je bio asistent u četiri navrata. Pri vrhu liste strelaca je i 23-godišnji napadač Nika Kalandarišvili, koji je do sada bio strelac četiri puta, a sve golove je postigao u poslednjih sedam kola. Ne treba zanemariti ni doprinos iskusnog Brazilca Džefersona de Almeide, za sada ima učinak od tri gola i četiri asistencije.

Toliko priče o strelcima, a prvi susret Samguralija i Dila Gorija ove sezone je prošao bez golova. Oni su se sastali krajem aprila, Samgurali je tada bio domaćin. Doduše, to je bio prvi od njihovih šest dosadašnjih okršaja u ovom veku na kojem nismo videli golove. Uvek je pre toga dolazila igra UG2-3, a kvota na nju u Mozzartu je sada 1,95.

Samgurali je inače povratnik u elitni rang, u njemu nije igrao od 2002. godine. Ispao je čak u jednom momentu i u treću ligu, ali sada se vratio. I blizu je toga da ostvari najbolji rezultat u najvišem rangu, pošto je 1993. zauzeo četvrto mesto. U toj sezoni je junak Samguralija bio Marab Megreladze, koji je postigao 41 gol na 31 meču. Doduše, bio je to neki mnogo drugačiji fudbal…

Ove sezone Samgurali se bori, ne samo za titulu, već i za svoj prvi izlazak na međunarodnu scenu. Nikada se do sada nije oprobao u međunarodnim takmičenjima, a bio je blizu toga, pošto je u tri navrata gubio u finalu Kupa Gruzije. S druge strane, Dila Gori ima dosta iskustva u Evropi, ovog leta će po sedmi put da se nađe na međunarodnoj sceni kada bude odmerio snage sa finskim KuPS-om u 1. kolu kvalifikacija za Ligu konferencije. Navijači u Srbiji verovatno se sećaju Dila Gorija iz sezone 2015/2016, kada je Partizan lako eliminisao gruzijski klub u kvalifikacijama za Ligu šampiona sa zbirnih 3:0. Sezonu pre toga, na putu do plej-ofa za Ligu Evrope, Dila Gori je izbacio Hajduk iz Splita i danski Olborg.

---------------------

TITULE U GRUZIJI

18 – Dinamo Tbilisi

4 – Torpedo Kutaisi

2 – VIT Gruzija, Metalurg Rustavi, Zestafoni

1 – Sioni Bolnisi, Dila Gori, Samterdija, Saburtalo, Dinamo Batumi

---------------------

GRUZIJA 1 – 18. KOLO

Ponedeljak

15.45: (1,62) Bolnisi (3,70) Lokomotiva Tbilisi (5,20)

18.00: (1,42) Dinamo Tbilisi (4,10) Gagra (7,50)

19.00: (2,60) Dila Gori (2,90) Samgurali (2,85)

Utorak

18.00: (2,35) Saburtalo (3,00) Telavi (3,10)

19.00: Dinamo Batumi – Torpedo Kutaisi

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Gruzija 1Dila GoriSamgurali

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara