Sebastijan Pokonjoli, novi trener Uniona (©Reuters)
Sebastijan Pokonjoli, novi trener Uniona (©Reuters)

Klub Briž trošio milione od Tijaga, početak sezone zatekao Union usred rekonstrukcije

Vreme čitanja: 3min | sub. 20.07.24. | 12:57

Meč za trofej Superkupa Belgije igra se ove subote od 20 časova u Brižu

Proletos je Union Sen Žiloaz osvojio Kup Belgije i tako konačno, posle 89 godina posta uneo trofej u klupske vitrine. To ga je uvelo u trku za još jedan pehar, Superkup Belgije, za koji će ove subote od 20 časova igrati sa Klub Brižom.

Doduše, rival je favorit. Ne samo da je aktuelni šampion Belgije i da se meč igra u Brižu, već je Union ovog leta krenuo u rekonstrukciju tima i početak sezone ga je zatekao pomalo nespremnog.

Izabrane vesti

Trener Aleksander Blesin, koji je doneo kup, prešao je u novog bundesligaša Sankt Pauli. Jedan od najboljih igrača prošle sezone Gustaf Nilson prodat je Klub Brižu za 6.400.000 evra, dok je Mohamed Amura otišao u Volfzburg na pozajmicu „tešku“ 3.000.000.

Takođe, već sada se zna da ne postoji teoretska šansa da Union ovog leta zadrži svog najboljeg asistenta Kamerona Puertasa. Švajcarsko-španski vezista je veoma blizu transfera u Sevilju i praktično je pitanje dana kada će se taj transfer ostvariti.


20.00: (2,20) Klub Briž (3,50) Union Sen Žiloaz (3,20)


Novi trener briselskog kluba je Sebastijan Pokonjoli, nekadašnji reprezentativac Belgije i fudbaler AZ Alkmara, Standarda iz Liježa, Hanovera, VBA i Brajtona. Pokonjoli je igračku karijeru završio 2021. godine, radio je kratko u mlađim kategorijama Uniona i Genka, te jedan ciklus u kadetskoj reprezentaciji Belgije, a ovo mu je prvi samostalni seniorski angažman.

Što se tiče dolazaka, žuti su do sada angažovali Mohameda Fuseinija iz Šturma za 2.000.000 evra, Anuara Ait El Hađa iz Genka za 1.500.000 i Promisa Davida iz estonskog Kaljua za 400.000. Utisak je da bi Unionu prijalo da sezona počinje barem dve nedelje kasnije, mada se Pokonjoli baš i ne slaže sa tom tvrdnjom.

Ne mislim tako. Tim dobro radi na treningu. Veoma je homogena i disciplinovana ekipa. Kvalitativno, spremni smo za početak sezone. Ovo je utakmica koja ima trofej na talonu. Želimo da ga osvojimo i da tako sezonu otvorimo sa najboljim mogućim osećajem. Pobeda bi donela pozitivnu atmosferu u grupi“, kazao je Pokonjoli.

U Brižu je bilo malo prometnije leto. Prodaja Igora Tijaga u Brentford za 33.000.000 evra omogućila je plavo-crnima da se malo više „otvore“ i da dovode skupocena pojačanja. Nilson je predviđen kao direktna zamena za Tijaga, dok su za „kusur“ angažovani još i Kristos Colis (Fortuna Diseldorf), Ardon Džašari (Lucern) i Zaid Romero (Estudijantes), svi za po 6.000.000 evra ili nešto malo više od toga. Sve zbirno, Klub Briž je na pojačanja potrošio 25.000.000.

Podsetimo, prošle sezone smo u prvenstvu Belgije gledali ogromnu dramu u borbi za titulu. Do poslednjeg kola su za tron konkurisali Klub Briž, Union i Anderleht, a plavo-crni su isplivali ispred njih zahvaljujući rezultatima u direktnim okršajima i na kraju su imali bod više od Sen Žiloaza.

Ukupno su se Klub Briž i Union sastali šest puta prošle sezone, četiri u prvenstvu i dva u polufinalu kupa. Bilo je 2:2 u pobedama, uz još dva remija. U kupu je bilo 2:1 za Klub Briž i 2:0 za Union, dok u plej-ofu briselski tim nijednom nije pobedio. Bilo je 2:1 za rivala u prvom meču, dok je drugi tri kola pre kraja takmičenja završen 2:2.

SUPERKUP BELGIJE

Subota

20.00: (2,20) Klub Briž (3,50) Union Sen Žiloaz (3,20)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

superkup belgijeKlub BrižUnion Sen ŽiloazSebastijen Pokonjoli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara