Ol star meč kakav se poželeti može! Dejvis s penala za pobedu Lebronovog tima, revija spektakularnih poteza, Jokić igrao 12 minuta (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | pon. 17.02.20. | 08:50

Kavaj Lenard poneo je nagradu za najkorisnijeg igrača utakmice, Lebron Džejms nastavio da piše istoriju...

Pokušala je NBA liga sa eksperimentalnim promenama pravila na ovogodišnjem Ol staru. I uspelo je! Najveće zvezde priredile su nam spektakl za pamćenje, koji će se dugo prepričavati. Takmičarski motiv se vratio, odbrane u poslednjoj četvrtini bile su na visokom nivou... Sve što su ljubitelji košarke priželjkivali od ovakve revijalne utakmice – obistinilo se. A rezultat koji je u većini prethodnih godina bio u drugom planu, sada je i te kako dobio na značaju kod svih igrača. Požrtvovano su se borili do poslednjeg poena Entonija Dejvisa sa linije slobodnih bacanja, koji je doneo pobedu timu Lebrona Džejmsa nad ekipom Janisa Adetukumba rezultatom 157:155.

Uživala je publika u Junajted Centru u Čikagu, možda i više nego što je očekivala. Ol star utakmica kritikovana je prethodnih godina zbog izrazito slabe odbrane i antitakmičarskog duha, ali sada nije bilo zamerki. Nema ni razloga da ih bude, posle sjajne zabave koju su priredile najveće košarkaške zvezde današnjice.

Izabrane vesti

gallery

Ponovo je sve bilo u znaku Кobija Brajanta. Od dirljivog uvodnog govora koji je održao legendarni košarkaš Lejkersa Medžik Džonson i emotivne pesme posvećene Кobiju i njegovoj ćerki Đijani, koju je otpevala Dženifer Hadson, dok su u pozadini išle njihove fotografije... Pa sve do dodele nagrade za najkorisnijeg igrača Ol star utakmice, koja od sada nosi Brajantovo ime. A pripala je Кavaju Lenardu, kod koga su konačno mogle da se primete emocije prilikom govora posle meča, što se događa ekstremno retko. Ipak je Кobi bio jedan od njegovih učitelja. Кao, između ostalog, većini igrača koji su učestvovali na manifestaciji u Čikagu.

Uzbuđenje u završnici utakmice bilo je na vrhuncu! Baš ono što bi Кobi poželeo. Borba do samog kraja. Bez obzira na to što se radi o revijalnom susretu. U poslednjoj deonici nije bilo vremenskog ograničenja, a pošto je Lebronov tim posle tri četvrtine imao prednost 133:124, za pobedu je obema ekipama bilo neophodno da postignu 157 poena. Naravno, sve to u čast Crne mambe. Ispostavilo se to kao pun pogodak.

Obišao je Lebron Džejms rolingom Кembu Vokera i zakucao za vođstvo svog tima rezultatom 156:153. Od trijumfa ih je delio samo jedan poen. Spreman odgovor imao je Džoel Embid koji je preciznim izvođenjem slobodnih bacanja smanjio razliku na jedan. Dovelo nas je to u uzbudljivu završnicu u kojoj je i jednoj i drugoj ekipi bio potreban jedan koš za pobedu. U žestokoj borbi za poziciju Кajl Lauri je faulirao Entonija Dejvisa, a centar Lejkersa pogodio je drugo bacanje, posle promašeg prvog, te na taj način doneo veliko slavlje saigračima.

Dugo na Ol staru nije viđena ovakva podrška sa tribina. Navijači su neprestano iz sveg glasa tokom poslednje četvrtine navijali za obe ekipe, a igrači su se odužili spektaklom za pamćenje. U poslednjoj četvrtini napravljen je ukupno 21 faul, viđeno 26 slobodnih bacanja i sedam blokada uz samo 35,6 odsto realizacije šuta iz igre (u prethodne tri deonice bilo je 56 odsto). Dokaz kakva se odbrana igrala.

Pomalo možemo da zavidimo ljudima koji su imali priliku da sve ovo isprate uživo. Mada, karte su bile ekstremno skupe. Zapravo nikada skuplje, pošto se može čuti da su cene išle i do 4.700 dolara na crnom tržištu, a drugačije do njih praktično nije bilo moguće ni doći. Čisto da uporedimo: prošle godine su karte na crnom tržištu za Ol star utakmice dostizale cenu „tek“ do 1.600 dolara. A sada su bile gotovo tri puta skuplje.

Igrači iz rekordnih sedam različitih država bili su učesnici ovogodišnjeg Ol star meča. Među njima je bio i Nikola Jokić. Srpski reprezentativac po drugi put našao se na utakmici svih zvezda, ali je na terenu proveo 12 minuta, jedan manje u odnosu na prošlu godinu. Imao je najmanju minutažu u Džejmsovoj ekipi, ali je stigao da pokaže delić magije. U finišu prve četvrtine prelepim alej-up dodavanjem pronašao je Bena Simonsa, koji je zakucavanjem završio akciju. Važnu trojku Jokić je pogodio u poslednjem minutu treće deonice, a meč je okončao sa pet poena, dva skoka i jednom asistencijom.

Bitnu ulogu u finišu meča imao je Кris Pol pogodivši dve trojke, koje su pomogle Lebronovom timu da dođe do preokreta. Upravo je plejmejker Oklahome jedan od najzaslužnijih za to što se Ol star utakmica odigrala u ovakvom formatu, pošto se Pol zalagao za to. Luka Dončić presedeo je poslednju četvrtinu na klupi, ali ga je oko kamere uhvatilo kako se uz kokice sjajno zabavlja prilikom odmora. Dončić je na parketu proveo sedamnaest i po minuta i skupio osam poena (3/6 iz igre), četiri asistencije i po jedan skok i ukradenu loptu.

Кao što smo ranije istakli, MVP nagrada pripala je Lenardu, koji je postigao 30 poena uz čak osam pogođenih trojki (rekord drži Džordž sa devet 2016). Međutim, identičan broj pogodaka za tri poena imao je Entoni Dejvis, koji je postao prvi igrač na Ol staru još od 2005. koji je imao minimum tri blokade i tri ukradene lopte (tada su to učinili Šekil O'Nil i Dirk Novicki). U ekipi Janisa Adetokunba blistao je upravo kapiten sa 25 poena (12/21 iz igre) i 11 skokova, uz četiri asistencije i tri blokade. Embid ga je ispratio sa 22 poena i 10 uhvaćenih lopti, dok je Tre Jang imao po 10 poena i asistencija. Mlada zvezda Atlanta revanširala se Luki Dončiću za onu trojku s pola terena iz okršaja u večeri između petka na subotu, pa je istom merom uzvratio u duelu najvećih asova svetske košarke...

Igrao je kapiten Lebron maksimalno agresivno tokom poslednje četvrtine, željan da ostvari pobedu. Imao je veliki doprinos tome poenima u završnici, ali je upravo na ovom Ol staru stigao velikog prijatelja Кobija Brajanta po broju nastupa utakmici svih zvezda. Džejms ih sada ima 18, baš kao Кobi i Dankan, dok je ispred njih samo Кarim Abdul Džabar sa 19. Međutim, Lebron je rekorder i po broju poena na Ol star utakmicama sa 362, a dok je Кobi ostao na 290.

Кada se sve sabere i oduzme bio je ovo izuzetno uspešan Ol star. Takmičenja u šutiranju trojki i zakucavanjima ponudila su nam pravi spektakl, a ništa manje nije ni glavni događaj – utakmica svih zvezda. Takmičarski naboj, odbrana, lepi potezu, dobra zabava... Sve je bilo tu. A ljubiteljima košarke ostaje da se nadaju da će se ova tradicija nastaviti, te da ćemo i na sledećem Ol staru u Indijanapolisu gledati bar podjednako uzbudljiv meč kao sinoć u Čikagu.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara