Katalin Kržan (©YouTube)
Katalin Kržan (©YouTube)

Katalin Kržan – rumunski Nemanja Radonjić

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.07.24. | 13:01

Pomalo neočekivano Dinamo iz Bukurešta je dobio veliko pojačanje za nastavak sezone

Možda ne igraju na istoj poziciji, ali razvojni put srpskog reprezentativca Nemanje Radonjića i rumunskog fudbalera Katalina Kržana ima sličnu putanju. Barem u svojoj prvoj fazi. Obojica su prerano, premladi, otišli iz domovine u velike klubove, tamo nisu uspeli da se dokažu i onda su se gotovo neprimetno vratili kući i odatle tek lansirali svoje seniorske karijere. Nišlija je dogurao daleko, do Liga petice i mečeva na Mundijalu, a sada da vidimo sedam godina mlađeg Kržana.

Ovog centralnog vezistu Arsenal je snimio još u kadetskim danima, dok je on bio član Vitorula iz Domneštija. Otišao je u London sa 16 godina, trenirao je u mlađim kategorijama i kasnije B timu Tobdžija, ali nije privukao pažnju Mikela Artete. Probao je da oporavi karijeru u rodnoj Rumuniji, prošle sezone je igrao na pozajmici u Rapidu iz Bukurešta, ali pošto je ostavio slab utisak ne samo da ga Železničari nisu zadržali, već ga je i Arsenal otpustio.

Izabrane vesti

I onda se pojavio Dinamo…

Nekada velikan rumunskog fudbala, danas klub u stravičnim finansijskim problemima, između drugog i prvog ranga. Minulog proleća je jedva zadržao prvoligaški status kroz baraž, tokom leta je ostao bez dvocifrenog broja igrača i pravio je novi tim „s konca i konopca“. Kržan nije imao ugovor, tako da je bio dobrodošao među Crvene pse.


21.00: (1,90) Sepsi (3,50) Dinamo Bukurešt (4,20)


I nije mu trebalo mnogo vremena da počne da ujeda. Gol na debiju protiv Kluža (2:3) već u 14. minutu, pa potom i protiv Petrolula (4:1) u 2. kolu. Konačno je momak koji će u decembru proslaviti 22. rođendan dočekao da mediji pišu o njemu.

Doduše, preti malo i da izgori u toj euforiji. Posle ubedljive pobede prošlog vikenda nije baš uspeo da sakrije emocije pred kamerama. Može to da se pripiše i nedostatku iskustva…

Padala je kiša pre utakmice i teren nije bio baš dobar, ali odigrali smo veoma dobar meč. Mnogi ljudi su rekli da ćemo da se borimo za opstanak, ali mi ćemo da igramo plej-of! Osećam se veoma dobro, najvažnije mi je u 21. godini da igram. Prošle sezone nisam bio starter mnogo puta. Sada sam gladan“, poručio je Kržan.

Videćemo 21-godišnjeg vezistu ponovo na terenu ove subote od 21.00 časova, kada će Dinamo gostovati Sepsiju u Sfantul Georgeu. Legenda Rapida Danuc Lupu upozorio je pred tu utakmicu javno Kržana, da se ne zaleće sa izjavama.

Mislim da Kržanova usta previše pričaju unapred. Morao bi da bude oprezniji sa izjavama koje daje. Zašto je ćutao dok je bio u Rapidu? Možda zato što je tada igrao sa igračima koji su bolji od njega. Poručio bih mu da manje priča, a više igra. Mlad je, ima svoje kvalitete, ali neka ih prvo pokaže sve na terenu, pa neka onda izjavljuje šta hoće. Čekaj malo, dao si tek dva gola i to protiv koga? Ok, Kluž je Kluž, ali Petrolul…“, kazao je Lupu.

Ne može se osporiti da Dinamo pod palicom hrvatskog stratega Željka Kopića igra atraktivno, ofanzivno. Možda i to prija Kržanu, pa zbog toga izgleda ovako dobro na terenu. Sada će protiv Sepsija imati lepu priliku da na najbolji mogući način, na terenu, ućutka Lupua i odbrani svoju priču o plej-ofu. Tim pre jer je Sepsi svakako jedan od kvalitetnijih rumunskih timova poslednjih godina, definitivno kandidat da se bori za titulu.


RUMUNIJA 1 – 3. KOLO

Petak

FCSB – Ocelul 0:2 (0:1)

/Kisoti 44, Živulić 59/

Hermanštat – Unirea Slobozija 1:1 (1:1)

/Murđija 6 – Pospelov 40/

Subota

18.00: (1,95) Politehnika Jaši (3,35) Glorija Bistrica (4,20)

21.00: (1,90) Sepsi (3,50) Dinamo Bukurešt (4,20)

Nedelja

18.00: (1,60) Farul (3,90) Botošani (6,00)

21.00: (1,95) Kluž (3,50) Univerzitatea Krajova (3,90)

Ponedeljak

18.00: (3,05) UTA Arad (3,25) Univerzitatea Kluž (2,40)

21.00: (3,45) Petrolul (3,30) Rapid Bukurešt (2,05)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Katalin KržanDinamo BukureštRumunija 1Sepsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara