Mladen Kašćelan (levo) u dresu reprezentacije Crne Gore (©AFP)
Mladen Kašćelan (levo) u dresu reprezentacije Crne Gore (©AFP)

Kašćelan postao Rus, vodi Baltiku u Premijer ligu, pa završava karijeru

Vreme čitanja: 4min | sub. 19.11.22. | 13:47

Tim iz Kalinjingrada dočekuje Šinjik (subota, 17) u poslednjem kolu jesenje polusezone ruske druge lige

Karijera Mladena Kašćelana, nekada velikog fudbalskog talenta iz Crne Gore, mogla je da krene i nekim drugim, mnogo uspešnijim putem. Nije uspeo da se izbori za mesto prvotimca Borusije Dortmunda, život ga je kasnije odveo u Rusiju, a tu po svoj prilici namerava i da ostane. Ovaj, sada već 39-godišnji vezista, koji sa kapitenskom trakom oko ruke predvodi drugoligaša Baltiku, dobio je rusko državljanstvo.

Tu informaciju su ruski mediji objavili neposredno pred utakmice Baltike i Šinjika, koja se igra ove subote od 17 časova u Kalinjingradu. Njom će početi poslednje kolo jesenje polusezone, pošto počinje zimska pauza.

Izabrane vesti

Vest o dobijanju pasoša prokomentarisao je senator Kalinjingradske oblasti Aleksandar Šenderjok Židkov.

Čestitam našem dragom Mladenu. Sada imamo još jednog dobrog Rusa više“, poručio je Šenderjok Židkov.

17.00: (1,55) Baltika (3,70) Šinjik (6,00)

Kašćelan je dete Bokelja, odatle je 2002. prešao u Borusiju iz Dortmunda. Proveo je jednu sezonu u rezervama, potom je prešao u Karlsrue, ali ni tamo nije uspeo da se izbori za važniju ulogu. Posle toga se 2004. godine vratio na Balkan, igrao je za OFK Beograd i Voždovac, posle čega je ostatak karijere proveo u inostranstvu.

U Poljskoj je igrao za Lođ i Jageloniju, u Ukrajini za Karpati iz Lavova, u Bugarskoj za Ludogorec, a zatim u Grčkoj za Pantrakikos. U Rusiju je stigao 2013. godine, već kao veteran, a ispostavilo se da je Kašćelan najveći trag ostavio baš tamo. Tri sezone je proveo u Arsenalu iz Tule, potom jednu u Tosnu, dve u Tambovu, a od 2019. je član Baltike. Za reprezentaciju Crne Gore je odigrao 25 mečeva.

Pre nekoliko sezona. Konkretno 2015. godine kada mu je istekao ugovor sa Arsenalom, dovodio se u vezu sa transferom u Partizan. Nikada nije krio da navija za crno-bele, delovalo je da će mu se ispuniti san da obuče dres Beograđana, ali tehnička stvar pokvarila posao, pa je na kraju otišao u Tosnu.

U tom trenutku Crnogorci su se vodili kao stranci u Partizanu. Klub je već imao popunjenu kvotu za igrače iz inostranstva, mada se pričako da bi pravilo moglo da se promeni, čime bi se i za mene napravilo mesta. Supruga, koja mi je ujedno i agent, bila je u neprestanom kontaktu sa tadašnjim trenerom Zoranom Milinkovićem, utanačila sve uslove, praktično sam se spakovao, čekao mig da krenem za Beograd. Sve mogu da posvedoče Milinkovićev tadašnji saradnik, Ilija Stolica i Milan Milijaš, sekretar stručnog štaba Partizana“, kazao je Kašćelan svojevremeno za Mozzart Sport.

Iako će 13. februara da proslavi 40. rođendan, Kašćelan je i dalje vrlo aktivan. Ove sezoe je propustio samo četiri meča, od čega tri zbog suspenzije. Istina, nema više u nogama snagu za 90 minuta, ali je i pored toga sedam puta bio starter, a još u toliko navrata je ulazio sa klupe.

Baltika igra veoma dobro i ima priliku da se posle punih 25 godina vrati u elitni rang. Poslednji put je u Premijer ligi Rusije igrala još 1998. godine, u dva navrata je čak ispadala i u treću ligu, a 19. kolo dočekuje na deobi prve dve pozicije sa Alanijom. Kašćelan je najavio da završava karijeru na kraju sezone, tako da bi mu eventualno uvođenje Baltike u elitu moglo da bude poslednja stvar koju će da uradi kao igrač.

Dres Baltike nose dvojica srpskih fudbalera, Ivan Ostojić i Nikola Radmanovac, kao i napadač iz Ilidže sa pasošima Bosne i Hercegovine i Srbije, Gedeon Guzina. Ostojić je od njih trojice najduže u klubu, 2021. je stigao u Kalinjingrad iz Javora, dok su druga dvojica ekipu pojačali ovog leta. Na obeštećenju za Radmanovca je Radnik iz Surdulice zaradio 120.000 evra, dok je Guzina stigao kao slobodan igrač, posle epizode u slovenačkom Radomlju.

Sergej Ignjaševič (©Reuters)Sergej Ignjaševič (©Reuters)

Trener Baltike je veliko ime ruskog fudbala, Sergej Ignaševič. Legendarni defanzivac CSKA Moskve, koji je sakupio 127 nastupa za reprezentaciju Rusije, na klupi je od prošle godine. Popularna Balda mu je drugi klub koji vodi, prethodno je bio šef stručnog štaba samo u Torpedu iz Moskve.

Rival na klupi Šinjika biće mu nekadašnji saigrač u reprezentaciji i moskovskoj Lokomotivi Vadim Evsejev. Pre Šinika, sedmoplasiranog tima na tabeli, on je vodio Amkar, SKA i Ufu.

Biće ovo drugi susret dvojice mladih trenera ove sezone. Prethodni, 31. jula u Jaroslavlju, okončan je 1:1. Tada je golom Ostojić doneo prednost Baltiki sredinom prvog poluvremena, ali je u 53. minutu mladi napadač Albek Gongapšev pogodio za podelu bodova.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

RUSIJA 2 – 19. KOLO

Subota

17.00: (1,55) Baltika (3,70) Šinjik (6,00)

Nedelja

10.00: (4,00) Ufa (3,35) Rubin (1,88)

11.00: (2,35) Jenisej (3,25) Alanija (2,90)

12.00: (1,73) Naftehimik (3,40) Uljanovsk (4,80)

13.00: Akron - Arsenal Tula

13.00: (1,85) Rodina (3,35) Veles (4,10)

14.00: (2,45) Dinamo Mahačkala (2,90) Volgar (3,05)

15.00: (3,35) Krasnodar II (3,25) SKA Habarovsk (2,10)

17.00: (2,05) Kamaz (3,10) Kuban (3,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 2Šinjik

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara