Propast svetskog prvaka: Što niste proverili da li je zdrav kao Vidić? Možda će zaraditi neki dinar, ali neće igrati za vrhunski klub

Vreme čitanja: 3min | sub. 18.04.20. | 12:13

Spartak neće da ga kupi, Borusija neće da ga vrati

Pre bezmalo šest godina bio je junak Nemačke. Klicali su mu zbog asistencije u finalu Mundijala, fine role na Prvenstvu sveta u Brazilu, a danas je Andre Širle fudbaler koga malo ko želi. Slobodan pad počeo je u Borusiji, nastavio se u Fulamu, da bi se dnu primakao tokom boravka u Moskvi, pošto je rukovodstvo Spartaka odustalo od namere da otkupi njegov ugovor. Vratiće ga nazad Dortmundu da „lupa glavu“ šta da radi sa igračem koji je ne tako davno dosta obećavao.

Čelnici moskovskog kluba priznali su da levokrilni vezista nije ispunio očekivanja na Atrkitije areni, te da neće iskoristiti opciju po kojoj su mogli da ga otkupe. Lane su platili oko 1.000.000 evra za jednogodišnju pozajmicu, u papirima je postojala mogućnost da za oko 7.000.000 trajno postane njihov igrač, ali na 18 utakmica pre izbijanja pandemije nije ubedio pretpostavljene da je vredan rizika. Pre svega zbog činjenice da se često povređuje.
Saglasili smo se da ne iskoristimo opciju iz Andreovog ugovora i da ga ne kupimo. On je i dalje izuzetan fudbaler, čije je iskustvo pomoglo razvoju našeg mladog tima“, uvio je u oblande Tomac Corn, sportski direktor ruskog premijerligaša odluku da se na kraju sezone rastane sa Širleom.

Izabrane vesti

Na nju je uticao mršav učinak od samo jednog gola i dve asistencije u prvenstvu (isto toliko u kvalifikacijama za Ligu Evrope), ali nagoveštaj nekadašnjeg šampiona u Moskvi su videli samo u uvodu sezone. Kasnije su ga češće gledali u ambulanti. Prelažao je bronhitis, krajem februara pretrpeo povredu članka, pa nije ni bio u kombinaciji za poslednja tri ligaška susreta pod komandom Domenika Tedeska.
Ispravna odluka Spartaka. Širleove najbolje godine su davno prošle, njegov dolazak u Moskvu može se posmatrati kroz prizmu bačenog novca. Imali su velika očekivanja od njega, jer je zvezda, ali stalno je bio u ambulanti. Jedno je lečiti momka od 20 godina, a fudbalera od 29 nešto potuno drugo. Pritom, sećam se kad je Nemanja Vidić dolazio u Spartak, predsednik Leonid Fedun pitao je klupske doktore mogu li da ga ososobe, pošto je Srbin imao problema sa leđima. Tek kad je dobio potvrdan odgovor od lekara, potpisao je ugovor sa Nemanjom. Kasnije je Vidić verno služio Spartaku, potom i Mančester junajtedu“, smatra Jevgeni Lovčev, bivši defanzivac Spartaka, da prilikom angažmana Širlea nisu ispoštovane do kraja sve procedure kad su lekarski pregledi u pitanju.

Na kraju krajeva, još tokom boravka u Fulamu moglo se pretpostaviti da Širle nije ni izbliza igrač kao nekad. Mučio se. Lopta ga nije slušala. Telo je bilo izmučeno. Unakaženo čestim povredama. Shvatio je to Lusijen Favr, pa je po povratku Nemca iz Londona rešio da bez njega gradi tim za ovu sezonu i prosledio ga na pozajmicu Spartaku. Sad kad ga Rusi vraćaju, ne želi ga nazad. Iako je fudbaleru ostala još jedna godina ugovora, Bild piše da trener Borusije čak ne želi levo krilo ni na treninzima kad se budu stekli uslovi da se sezona nastavi. Pride, na Vestfalenu su u obavezi da ga plaćaju. Čak 7.000.000 evra u završnoj godini ugovora, ako ne nađe drugu sredinu.

Sam Andre Širle je trenutno u Berlinu, sa suprugom i kčerkom, oporavlja se od povrede, ali se suštinski nalazi ni na nebu, ni na zemlji.
Ako ne uspete u jednom klubu, a u drugom sedite na klupi za rezerve, to znači da vam vozivi promiču. Možda će u budućnosti Andre zaraditi neki dinar u slabijim timovima, ali u onim velikim neće igrati. Pritom, uzmite u obzir da je svetski šampion. Malo je takvih“, dodaje Lovčev.

Dok u Dortmundu dumaju kako da ga se reše, a u Moskvi taj milion za pozajmicu smatraju bačenim novcem, dotle se u Spartakovom rivalu, Zenitu iz Sankt Peterburga naslađuju.
Pa, kako sad to? Kako Spartak ostade bez svetskog prvaka? Pokvarena ploča. Toliko ste se hvalili da vam dolazi šampion planete, a sad... Zapitajte se da li Dijego Maradona još igra fudbal. I on je osvojio Mundijl, ali 1986“, zajedljivo će nekadašnji Zenitov vezista Vladislav Radimov.

(FOTO: AFP)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara