Gelor Kanga (©Starsport)
Gelor Kanga (©Starsport)

Kangina napredna statistika: I na polovini četvrte decenije je majstor za srpske terene

Vreme čitanja: 2min | pon. 07.10.24. | 18:04

Gabonac odličan protiv IMT-a

Kidao je živce Gelor Kanga navijačima Crvene zvezde, ali ih i dovodio do stanja ekstaze. Posle naivno dobijenog crvenog kartona protiv Ludogoreca 2016. u kvalifikacijama za Ligu šampiona činilo se da su crveno-beli još jednom podbacili sa angažovanjem stranca, međutim, godinu dana kasnije projektilom protiv Krasnodara Gabonac je najavio da će ostati krupnim slovima upisan u Zvezdinu istoriju. Iskupljenje je došlo s kamatom, u vidu gola upravo Ludogorecu u Ligi Evrope i to za pobedu u Razgradu (1:0).

Tokom dva mandata u crveno-belom dresu Gelor Kanga je postao miljenik navijača Crvene zvezde, posebno onih najmlađih, koji su ga obletali i po završetku sinoćne utakmcie sa IMT-om u Loznici. Ne priča engleski, na srpskom ume da kaže "brate" i još po koju reč, ali nasmejani Afrikanac svojom harizmom omiljen je među decom. I stariji ga simpatišu, mada su većinom svesni da je vrhunac njegove karijere prošao i da će se po završetku sezone, kada mu istekne ugovor, oprostiti od Beograda.

Izabrane vesti

Sa 35 godina Kanga je postao staloženiji nego ranije, nije više kratkog fitilja kao pre, međutim, jasno je da kvalitetom ne može da doprinese na nivou Lige šampiona. Još prošle sezone njegova minutaža u evropskim utakmicama svedena je na minimalnu, u tekućoj je sva četiri meča presedeo na klupi, ali je u nedelju uveče na Lagatoru pokazao da i te kako još može da pomogne Crvenoj zvezdi u Mozzart Bet Superligi. Asistirao je za dva od tri gola u pobedi crveno-belih sa 3:1, a statistika potvrđuje da je iza njega jedan od najboljih mečeva koje je odigrao u poslednje vreme.

Pored centaršuta iz kornera koji je u gol pretvorio Milan Rodić i proigravanja koje je realizovao Silas, Kanga je imao 83 uspešna dodavanja od ukupnih 88, šest od njih stvorila su saigračima šansu za pogodak, dobio je devet od 11 duela, iznudio šest faulova, izveo dva uspešna driblinga i konstantno vukao saigrače unapred, sakupivši 111 dodira sa loptom.

Bio mu je ovo prvi meč ove sezone tokom kog je odigrao svih 90 minuta, od ukupno pet nastupa, svih pet u domaćem prvenstvu. Prošlu takmičarsku godinu Kanga je završio sa devet golova i 10 asistencija. Pitanje je hoće li ponovo uspeti da bude tako efikasan, ali činjenica je da i dalje može da pomogne crveno-belima u pohodu na još jednu titulu. Predstojeći meseci biće njegov poslednji ples na srpskim terenima i verovatno dodatni motiv da se istakne.

Dosad je reprezentativac Gabona odigrao 162 utakmice u prvenstvu Srbije i 15 u nacionalnom kupu. Ukupno je za Crvenu zvezdu sakupio 228 nastupa u kojima je dao 49 golova i asistirao za 66. Sve to doprinelo je da bude jedan od najuspešnijih stranaca u klubu iz Ljutice Bogdana.



tagovi

FK Crvena zvezdaMozzart Bet SuperligaGelor Kanga

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara