Rodrigo (Reuters)
Rodrigo (Reuters)

Kako za njega nije bilo mesta?

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.09.24. | 10:46

Ironične suze Rodriga i pitanje: "Šta još treba da uradim da biste počeli da me shvatate ozbiljno?"

Njegov usud je to što igra u Real Madridu, što su mu saigrači i fudbalski i marketinški superzvezde iz čije senke je gotovo nemoguće pobeći. Nema tog poteza, nema tog gola ili asistencije na Santjago Bernabeuu, Etihadu, Alijanc areni ili Meaci koji bi Rodriga u fudbalskim komparacijama, polemikama, debatama i opštem utisku postavio tamo gde od 2022. godine priprada - uz rame sa Vinisijusom Žuniorom, u društvo najboljih desetak fudbalera na planeti.

Nema ove godine Rodriga ni među 30 na svetu. I to prilično obesmišljava juče objavljenu listu Top 30 nominovanih za Zlatnu loptu, oduzima joj kredibilitet i verodostojnost. Da se razumemo, nije Rodrigo još odigrao sezonu dostojnu najvažnijeg individualnog odličja u fudbalu, ali ne uvrstiti ga na prilično širok spisak fudbalska je jeres, spisak na kojem su se našli Ademola Lukman (svaka čast na het-triku u finalu Lige Evrope), Artjom Dovbik (i njemu čestitke na Pićići nagradi), Vitinja, Ruben Dijaš, Hakan Čalhanoglu, Mats Humels, Martin Edegor...

Izabrane vesti

Real Mardid je sam, bez Rodriga, imao sedam predstavnika na listi. Uz izuzetak Kilijana Embapea koji je mesto na listi zavredio kao fudbaler Pari Sen Žermena, tu su još Vinisijus Žunior, Džud Belingem, Dani Karvahal, Fede Valverde, Antonio Ridiger i penzionisani Toni Kros. Diskusiji je podložno i da li je Rodrigo trebalo da upadne na spisak umesto nekog od saigrača.

Iza Rodriga je sezona sa 16 pogodaka i osam asistencija u svim takmičenjima. To jesu upečatljive, ali ne i impozantne brojke. Ali Rodrigo je onaj igrač što se vazda pojavi kada su Realu neophodni golovi kao hleb nasušni. Momak koji je 2022. godine u revanšu polufinala Lige šampiona sa dva ekspresno brza gola u 90. i prvom minutu nadokande podigao Real iz mrtvih na Bernabeuu najavivši nokaut za Mančester Siti, pogađao je protiv Građana i ovog proleća u četvrtfinalu evropske elite... I na Bernabeuu i u etihadskom revanšu. A onda je u prvom meču polufinal namestio gol za 2:2 na Alijanc areni. Bez doprinosa 23-godišnjeg Brazilca ne bi Real bio prvak Evrope 2022. godine, a gotovo izvesno bi "ušati pehar" izostao i u sezoni 2023/24.

Rodrigo je onaj X faktor koji dok nije "frka", nenametljivo prihvata Vinijevu i Belingemovu (od ove sezone i Embapeovu) supremaciju, ali kada vidi da je vrag odneo šalu i da Kraljevskom klubu noge klecaju, po principu "Pridržite mi pivo", postaje otrov za protivničke odbrane.

Mnogi će, onako laički, ispaliti tvrdnju da je Rodrigo tehnički nivo ispod Vinisijusa, ali da ne seciramo čitavu karijeru nekadašnjeg supertalenta Santosa, prisetićemo se samo Rodrigove čarlame koju je u sezoni 2022/23 napravio Atletiko Madridu u Kupu kralja. Real je tada gubio od gradskog rivala, a onda je Rodrigo uzeo i krenuo da niže protivničke defanzivce kao perle na ogrlicu.

Ovaj pogodak je tu samo da vam zaokruži sliku o Rodrigu, ne i da agituje za pomenuti top 30 spisak, budući da se majstorija rodila u pretprošloj sezoni. No, svakako, postoje fudbalski majstori, Rodrigovi zemljaci što smatraju da je zvrk iz grada Osasko, morao da bude u konkurenciji za Zlatnu loptu.

"Minimum top 5 na svetu. Eksprert", napisao je Nejmar na instagramu uz objavljenu fotogorafiju Rodriga.

Nedavno je na temu nepravednog zapostavljanja 23-godišnjaka govorio i legendarni Rivaldo.

"Ima sijaset razloga da se žali i baca tog rovca medijima i ljudima koji pričaju samo o triju Embape, Beleingem, Vinisijus. Rodrigo je veoma važan igrač Real Madrida i ne bi trebalo da kaska ni za jednim od saigrača iz napada. On je na istom nivou kao Embape, Belingem i Vinisijus i zbog toga ima puno pravo da priča o svojim problemima. On je napadač koji pravi razliku u Realu godinama i činjenica da se ne raspreda o njegovoj važnosti za mene predstavlja veliku nepravdu."

Tu nepravdu Rodrigo godinama oseća na svojoj koži. U početku je ćutao, a u maju ove godine počeo da priča. Počev od izjave pred finale Lige šampiona da u budućnosti svašta može da se desi (da ode iz Reala), do objave nakon remija sa Majorkom koju je brzo obrisao. Bio je jedini strelac za Real, a novopečeni BMV trio (Belingem, Mbape, Vinisijus) ostao je praznih šaka. Između ostalog, Rodrigo je napisao "Dodajte R tom BMV akronimu".

Tihi spasilac Reala je postao željan priznanja i potvrde. Dosta mu je bilo autsajderskog statusa u visokom društvu. Želi da bude uključen i da ne bude izostavljen dok se pompezno priča o Realovim novim Galaktikosima.

Dugo je pričao na terenu, a onda je kada nije video svoje ime na spisku nominovanih za Zlatnu loptu, ponovo sam morao da pogura medije da pričaju i pišu o njemu. Uz kolaž fotografija koje prikazuju dostignuća i trofeje iz prošle sezone, Rodrigo je stavio emodži koji plače od smeha i čovečuljka raširenih ruku.

Ironičan smeh i pitanje "Šta još treba da uradim da biste počeli da me shvatate ozbiljno?"



tagovi

Zlatna loptaRodrigoRodrigo GoesReal Madrid

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara