Šerif Endijaje (©Starsport)
Šerif Endijaje (©Starsport)

Kako se za 267 dana stiže od promašaja na Banovom brdu do startne postave reprezentacije

Vreme čitanja: 4min | ned. 09.06.24. | 11:03

Napadač Crvene zvezde Šerif Endijaj je tokom minule sezone napredovao toliko da se očekuje da ove nedelje od 18 časova predvodi napad selekcije Senegala u 4. kolu kvalifikacija za Mundijal protiv Mauritanije

Neverovatno turbulentnih godinu dana je iza senegalskog fudbalera Šerifa Endijajea. Od skupocenog pojačanja Crvene zvezde, preko rano dodeljenog epiteta velikog promašaja Beograđana, došao je do toga da bude najbolji strelac crveno-belih na kraju sezone i prvog poziva u nacionalni tim Senegala.

Pre tri dana je 28-godišnji centarfor debitovao, odigrao je finiš meča protiv DR Konga (1:1) u 3. kolu kvalifikacija za Mundijal 2026. godine, a očekuje se da ove nedelje od 18 časova prvi put bude starter. Senegal će gostovati Mauritaniji u 4. kolu, a prema najavama iz Afrike Endijaje bi trebalo da dobije šansu da se predstavi svojim sunarodnicima. Jer, i za Senegalce je on neka nova pojava.

Izabrane vesti

Prosečna sezona u Superligi Turske bila je dovoljna letos da ubedi upravu Crvene zvezde da ga plati Adani Demir 4.000.000 evra i promoviše u kapitalno pojačanje za Ligu šampiona. Srpskoj publici se međutim predstavio na najgori mogući način, malo zbog trapavosti, a malo više zbog tragičnog stanja terena na Banovom brdu. I dalje se pamti kako je promašio zicer protiv Čukaričkog, posle čega su Brđani pobedili sa 2:1 i naneli Baharovoj Zvezdi prvi poraz.

U Ligi šampiona je Endijaje na pet od šest mečeva gurnut kao starter, ali je samo protiv Jang Bojsa (2:2) uspeo da postigne gol. Za čitavu polusezonu postigao je samo još tri pogotka. U Kupu Srbije po jedan protiv trećeligaša Trajala i niškog Radničkog, a potom u prvenstvu tek na poslednjoj utakmici u polusezoni protiv Partizana u porazu od 2:1. Tim golom je Endijaje prekinuo seriju od 12 ligaških utakmica na kojima nije bio strelac.

I onda, veliki preokret… Zvezda je promenila trenera, Vladan Milojević je zamenio Baraka Bahara i vrlo brzo pronašao jasno definisanu ulogu za nekadašnjeg napadača Beverena, Gorice, Geztepea, Šangaj Porta i Adane Demir. Već na pripremama se videlo da mu promena prija, a golovima je Milojeviću uzvratio kada je to bilo najbitnije – u takmičarskim utakmicama. Bio je Endijaje strelac i na naredna dva večita derbija, poneo je velike zasluge u osvajanju duple krune i na kraju je sezonu završio sa kao najbolji strelac ekipe sa 15 pogodaka.

Sve to je iz prikrajka snimao selektor Senegala Aliju Sise. Iako raspolaže velikim brojem fudbalera sa senegalskim pasošem, među kojima ima i vrhunskih napadača, nekadašnji fudbaler Pari Sen Žermena je znao da ne sme da zanemari nijednog igrača koji je dostigao nivo na igra u Ligi šampiona. Pa makar on dolazio i iz srpskog fudbala.


18.00: (7,00) Mauritanija (3,50) Senegal (1,60)


U poslednjih nekoliko meseci Sise je od napadača u reprezentaciju zvao bivšeg igrača Liverpula Sadija Manea (Al Nasr), Nikolasa Džeksona (Čelsi), Ilmana Endijajea, Ismailu Sara (Olimpik Marselj), Abdalaha Simu (Glazgov Rendžers), Bambu Dijenga (Lorijan), Sulejmanea Fajea (Betis), Famaru Dijedijua (Granada)… Zvezdin Šerif je na najnoviji spisak upao niotkuda, iznenadio je čak i senegalske novinare, pa je Sise morao da im objasni svoju odluku.

Endijaje je jedan od najboljih senegalskih napadača. Našoj reprezentaciji je potreban igrač tog tipa. Stvaramo veliki broj šansi, ali ne postižemo dovoljno golova“, obrazložio je Sise po objavljivanju spiska.

Mane se povredio još pre okupljanja, pa nije bio uopšte u konkurenciji za susret sa DR Kongom. Tada je Džekson predvodio ofanzivu, a u 90. minutu je ustupio svoje mesto Endijajeu. Međutim, centarfor Čelsija je otpao iz tima pred Mauritaniju zbog povrede, pa je zato najavljeno da će Zvezdin napadač dobiti svoju šansu od starta.

Sise nije previše zabrinut, prihvatio je da njegov tim nosi ulogu favorita u Nuakšotu, mada moramo da podsetimo da su Senegalci zasad ostavili promenjiv utisak posle prva tri kola kvalifikacija. Savladali su Južni Sudan sa 4:0, a potom odigrali samo 0:0 sa Togom.

Imamo dobar tim, sastavljen od veoma odlučnih igrača. Oni su ovde već 15 dana sa nama. Žrtvovali su svoje odmore posle naporne sezone da dođu ovde i brane boje svoje nacije. To je grupa ambicioznih, mladih i talentovanih momaka. Ovde su zato što žele da naprave velike stvari“, kazao je Sise.

Protiv DR Konga Senegalci nisu bili preterano dominantni, ali su bili bliži pobedi. Pogotkom Sara su vodili sve do 85. minuta, kada je Majele doneo gostima bod.

Protiv DR Konga nam je nedostajalo samo da postignemo drugi gol. Sve ostalo je bilo dobro. Mauritanija je drugačiji protivnik, ali su i dalje jak tim. Brane se dobro i igraju na kontranapade. Agresivni su, a uz to će biti nošeni publikom sa tribina. Znamo značaj ove utakmice, pripremali smo se u skladu sa time. Dolazimo u Mauritaniju da završimo započet posao“, zaključio je Sise.

Mauritanija ima samo nekoliko igrača koji igraju u Evropi, a Endijaje će, ako bude igrao, da vodi borbu protiv trojice. Golman Babakar Nijase brani za francuski Gengan, dok defanzivci Lamine Ba i Ali Abeid igraju za hrvatski Varaždin i rumunski UTA iz Arada.

Uprkos svim tehničkim limitima, Endijaje je se prethodnih meseci srčano borio svakog minuta koji je proveo na terenu. Ispunjavao je taktičke zadatke, nije se predavao ni kada je trpeo žestoke kritike javnosti i sve ovo što poslednjih dana preživljava u zemlji u kojoj je rođen je apsolutno zaslužio svojim radom. Još da zatrese mrežu Mauritanije, pa da može da kaže da je ispunio jedan svoj dečački san.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti još samo danas ispunjava želje.

Učestvuj!

---------------


AFRIČKE KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO PRVENSTVO – 4. KOLO

B GRUPA

Nedalja

18.00: (1,53) DR Kongo (3,70) Togo (7,75)

18.00: (7,00) Mauritanija (3,50) Senegal (1,60)

Utorak

14.00: Južni Sudan – Sudan

***Kvote su podložne promenama



tagovi

reprezentacija SenegalaŠerif EndiajeFK Crvena zvezdamauritanijaKvalifikacije za Mundijal 2026.

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara