Dušan Tadić i Šejn Long (©Reuters)
Dušan Tadić i Šejn Long (©Reuters)

Kako je Tadić crtao taktiku: Trener nas postavi na jedan način, Dušan kaže – batalite, mi igramo 4-3-3

Vreme čitanja: 2min | pet. 20.09.24. | 08:50

Otkriva Šejn Long skoro deceniju kasnije

Ko je tačno bio? Ne možemo da znamo. Jer Šejn Long nije želeo da otkrije, a kako svlačionicu u Sautemptonu delio od 2014. do 2018. mogao je to da bude jedan od četvorice trenera. Jedan od četvorice koji je imao toliko nizak ugled u ekipi, da mu je prema Longovom svedočenju Dušan Tadić, doskorašnji kapiten Srbije, pred utakmice menjao taktike.

Ko dakle? Četiri su opcije. Tadić je stigao u Sautempton kao prvo pojačanje Ronalda Kumana. Onda je dirigentsku palicu preuzeo Klod Puel i možda nam baš on deluje kao prvi pik, jer Francuz je forsirao ideju sa dva špica, mada, naravno, ništa ne smemo da tvrdimo. Ali nekako nam nelogično deluje da Maurisio Poketino, poslednji Tadićev trener na Sent Merizu, ne bi to primetio, dok je Marka Hjuza zakačio samo na koncu karijere u Premijer ligi, a i Velšanin ga je posle molio da ne ide u Ajaks.

Izabrane vesti

No, da se mi ipak vratimo prvo objašnjenju. Šta se tu zaista desilo?

Imali smo jednog trenera, neću da kažem kog, želeo je da dvojica napadača prate protivničke bekove i da se onda vraćaju napred. Nije funkcionisalo. I onda je Dušan umeo da nas okupi pre utakmice i kaže: ’Ne obazirite se na ovo. Mi igramo 4-3-3’. I mi to i uradimo, šef i ne primeti. Imao je on to u sebi, obožavao je fudbal“, prisetio se Long u jednom podkastu.

I zaista je tako. Uostalom, kad je potpisivao poslednji ugovor sa Ajaksom Tadić je u isti ubacio klauzulu kojom mu se omogućava zaposlenje u klubu i po završetku igračke karijere. U čuvenoj omladinskoj školi naravno, jer zna Tadić koje stepenike kompletan trener ne bi smeo da preskače.

Sumnjamo doduše da bi sam bio oduševljen kada bi mu neki igrač menjao taktiku. Ali to je već tema za neku daleku budućnost.


tagovi

Dušan TadićŠejn LongKlod PuelSautempton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara