Kako je ko glasao? Mesija izdao selektor! Leo nije dao glas Ronaldu, ovaj njemu jeste, ali Ramos i Modrić nisu Kristijanu

Vreme čitanja: 5min | pet. 18.12.20. | 06:17

Svakakvih glasova je bilo u izboru za najbolje, a može se zaključiti i ko koga simpatiše i ko koga ne voli

Više je u Lea Mesija verovao (bivši) selektor Srbije Ljubiša Tumbaković nego njegov aktuelni selektor iz Argentine. Tako ispada kada se pogleda kompletno glasanje za FIFA nagradu Best koja se dodeljuje najboljem igraču sveta za ovu godinu...

Kao što ste već imali priliku da pročitate Robert Leandovski je glasovima selektora, kapitena i po jednog novinara iz svake zemlje članice FIFA, izabran za najboljeg fudbalera u 2020. godini. Svi su mogli da izaberu po tri igrača za koje su glasali. Tako je bilo i sa izborima golmana i selektora. Sistem glasanja je bio da prvi dobija pet, drugi tri, a treći jedan bod. Pa se to onda sabira i deli...

Izabrane vesti

Na kraju je Levandovski ubedljivo pobedio sa 52 boda prema konačnom sistemu rangiranja. Ronaldo je bio drugi sa 38 bodova, a Mesi treći sa 35. Dakle, Poljak je imao skoro duplo više glasova... Mnogi će reći, zasluženo!

Kao da je pola planete jedva čekalo da neko pobedi Argentinca i Portugalca koji, uz onaj izuzetak sa Modrićevom Zlatnom loptom, dominiraju svetskim fudbalom u poslednjih desetak godina.

Na kraju je objavljen i kompletan spisak svih glasova i bilo je tu zanimljivih rezultata.

Svakako da najveći šok predstavlja izbor argentinskog selektora Lionela Skalonija koji maksimalan broj bodova nije dao Mesiju kao što su radili selektori ostalih zemalja čiji igrači su bili u igri za nagradu. Za Skalonija je najbolji u 2020. bio Sadio Mane, pa tek onda Mesi i na kraju Nejmar. Može da priča ko šta hoće, ali Mesi mu ovo neće zaboraviti... Primera radi, selektor Poljske je dao maksimalan broj bodova Levandovskom, portugalski selektor Ronaldu, brazilski Nejmaru, francuski Mbapeu, belgijski De Brujneu itd... Tako je uvek sa selektorima i njihovim prvim zvezdama, pa ovaj Skalonijev izbor verovatno ima neko dublje značenje.

Zanimljivo je da su selektori ozbiljnih reprezentacija Lev (Nemačka), Sautgejt (Engleska), Dalić (Hrvatska), De Bur (Holandija) čiji igrači nisu bili u igri za visok plasman, svi odreda dali maksimalan broj glasova Levandovskom. Ronaldu nisu dali ni bod, a samo je De Bur dao Mesiju bod. Interesantno je da De Bur nije dao ni poen Van Dajku kojeg su mnogi stavili među tri. Luis Enrike je ’prijateljski’ glasao za Mesija, Alkantaru i Ramosa jer mu je Argentinac bivši, a preostala dvojica sadašnji puleni. Izuzetak je Roberto Manćini koji je glasao za Mesija, Ronalda i Nejmara. Zanimljiv je i izbor indijskog selektora Igora Štimca: Mane, Salah i Van Dajk. Ni bod Levandovskom, Mesiju i Ronaldu?!

Koliko su Skaloni i Štimac u manjini, najbolje govori u kakvom su društvu. Za Manea kao najboljeg na svetu su glasali samo selektori brojnih afričkih zemalja, plus stratezi fudbalski nepismenih zemalja poput Dominike, Tahita, Bermuda, Barbadosa, Turksa i Kaikosa... Za Salaha kao najboljeg su glasali u muslimanskim zemljama poput Tunisa, Libana, Sirije, Šri Lanke... A bio je i poneki glas za Tijaga Alkantaru kao najboljeg na svetu poput selektora Hondurasa i Bruneja, dok su za Nejmara glasali u Gani?! 

Mnogo je zanimljivije kako su birali kapiteni među kojima su velike svetske zvezde. I naravno, odmah pogled ide ka najvećim rivalima.

Lionel Mesi nije dao ni bod Kristijanu Ronaldu već je glasao za Nejmara, Mbapea i Levandovskog. Sa druge strane, Ronaldo koga bije glas da je narcis i egoista je sportski i fer glasao za Levandovskog, Mesija i Mbapea. Levandovski nije glasao ni za jednog od njih već za bivšeg saigrača Alkantaru, Nejmara i De Brujnea.

A da Mesi i Ronaldo nisu baš više miljenici fudbalske elite govore i glasovi kapitena ostalih velikih reprezentacija. Tijago Silva je dao maksimalan broj bodova Nejmaru, nijedan Mesiju i Ronaldu. Eden Azar je glasao za Levandovskog, Ramosa i zemljaka De Brujnea kojem je dao samo bod. Ipak je klub preči od reprezentacije... Hari Kejn, Ugo Loris i Manuel Nojer su svi odreda dali maksimalan broj glasova Levandovskom. Ronaldu nisu dali ni bod, a samo je Kejn od njih trojice dao Mesiju bod.

Interesantno je videti i kakav tretman Kristijano Ronaldo ima kod bivših saigrača Luke Modrića i Serhija Ramosa. Odavno se šuška da nisu baš u najboljim odnosima otkako je Ramos podržao Modrića 2018. u izboru za Zlatnu loptu. Modrić nije dao ni glas Ronaldu već Levandovskom, Ramosu i Salahu. Ramos takođe nije dao ni poen Kristijanu već Levandovskom, Alkantari i Nejmaru. Ronalda je makar ispoštovao saigrač iz kluba Đorđo Kjelini koji mu je dao maksimalan broj bodova. Ni kapiteni iz našeg regiona poput Jovetića, Pandeva ili Džeka nisu dali ni poen Mesiju i Ronaldu. Bosanac i Makedonac su glasali za Levandovskog, Crnogorac za Mbapea.

Značajan broj glasova za najboljeg na svetu je i ovde dobio Sadio Mane. I opet isključivo iz afričkih reprezentacija i poneke čudne zemlje iz ostatka sveta poput Solomonskih Ostrva ili Sent Vinsenta i Grenadinija. A Mohamed Salah je i ovde dobio maksimalan broj glasova iz nekih muslimanskih zemalja poput Palestine, Katara, Sirije...

Prilično je čudno koliko Afrikanci i neke islamske zemlje forsiraju neke izbore koji su ukapaju sa bojom kože ili religijom, a koliko često u svemu umeju da nađu najmanju dlaku diskrimancije.

To se na kraju može videti i po glasovima novinara. Tako su predstavnici sedme sile iz Južnog Sudana, Gane, Centralnoafričke Republike, Čada, Ekvatorijalne Gvineje, Komora, Sejšela glasali da je Sadio Mane najbolji na svetu.

Ujedno, kod novinara je bilo i najčudnijih izbora pa su predstavnici Gambije i Gibraltara smatrali da je Serhio Ramos najbolji igrač sveta u 2020. godini, a novinari iz Butana i Kameruna da je to Kevin de Brujne.

I bilo je tu još svakakvih izbora i glasova, počevši od gomile novinara sa čudnim izborima koji rade u ko zna kakvim medijima, preko ostrašćenih selektora i kapitena. Kompletnu listu možete pogledati OVDE. Dobar deo glasača nije objektivno gledao ko je i šta zaslužio u 2020. godini već se vodio subjektivnim mišljenjem i ličnim simpatijama. Takvi su na kraju bili i naš selektor i kapiten.

Čini se da je na kraju pobedio onaj koji je zaslužio, ali da ovakav sistem glasanja definiticvno nije pravi. Srećom, bilo je više onih kojih su Roberta Levandovskog nagradili za fenomenalnu godinu kada je već sudbina htela da Poljak ostane bez Zlatne lopte koja se ove sezone ne dodeljuje zbog pandemije korona virusa.


tagovi

Kristijano RonaldoLionel MesiRobert LevandovskiZlatna lopta

Obaveštavaj me

Barselona
Bajern
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara