Stanislav Čerčesov ©AFP
Stanislav Čerčesov ©AFP

Kako je hladna glava Stanislava Čerčesova sprečila svlačionicu Ferencvaroša da padne u stanje očajavanja

Vreme čitanja: 4min | pet. 16.09.22. | 11:36

Mađarski šampion pre nešto više od mesec dana doživeo težak udarac posle eliminacije od Karabaga, ali se daleko brže uzdigao od svih konkurenata u Lige Evrope, što mu se vratilo kroz sjajne rezultate protiv Trabzona i Monaka

Svaka od ekipa iz grupe H Lige Evrope, u kojoj se nalazi i Crvena zvezda, ovog leta je prošla kroz teške trenutke nakon razočaravajućih eliminacija u kvalifikacijama Lige šampiona, pa je bilo dosta nepredvidivo sa kakvim će raspoloženjem i u kakvom stanju dočekati drugo po kvalitetu takmičenje na Starom kontinentu. Iako je kobnog 9. avgusta eliminisan od prvaka Azerbejdžana, mađarski šampion Ferencvaroš je najbrže prošao kroz proces oporavka, postepeno podizao formu i došao u situaciju da posle dva odigrana kola ima šest bodova na čelu grupe H.

Popularni Fradi je tako u korenu sasekao sve projekcije koje su napravljene pred početak takmičenja, a koje su Mađarima predviđale četvrto mesto u grupi. Ipak, Ferencvaroš ne samo da je pokazao da po kvalitetu ne zaostaje za Trabzonom, Monakom i Crvenom zvezdom, već je prva dva protivnika nadigrao na startu takmičenja, pa predstojeće mečeve sa prvakom Srbije (6. i 13. oktobar) dočekuje sa ogromnim kapitalom, što bodovnom, što po pitanju samopouzdanja.

Izabrane vesti

Najveće zasluge za ovakvo uzdizanje ekipe bez ikakve sumnje idu na račun starog ruskog lisca Stanislava Čerčesova. Prekaljeni fudbalski vuk nije dozvolio padanje ekipe u stanje očajavanja posle eliminacije od Karabaga, prepustio je javnosti da kritikuje, a on je nastavio da radi sa ekipom, svestan da će prava forma doći pre ili kasnije.

"Razumem da ima puno emocija, razgovarali smo i sa momcima posle meča. Ali za mene kao trenere posao je da mirno i bez emocija analiziram meč. Kritike su posao novinara, moj posao nije da kritikujem igrače već da analiziram greške i pripremam ih za naredne utakmice. Moram i sebe da preispitam šta nisam dobro uradio", rekao je Čerčesov posle eliminacije.

U Ferencvarošu se nije gubila glava, nastavljeno je sa pobedama u domaćem prvenstu, a potom je u plej-ofu Lige Evrope bez većih problema eliminisan Šamrok. U uvertiri meča sa Trabzonom ubedljivo je savladan najveći rival Ujpešt (6:0), što je možda bilo i ključno. Bez obzira na prilično nizak nivo kvaliteta protivnika, taj rezultat je ekipu Stanislava Čerčesova doveo u idealno psihološko stanje pred okršaj sa turskim prvakom.

Iako je od 16. minuta, pri vođstvu od 1:0, ostao bez isključeno Eldara Ćivića, Ferencvaroš je uspeo da dođe do velika tri boda. Na poluvremenu je vodio sa 3:1, a onda izdržao nalete ekipe Abdulaha Avdžija. Domaćin se u situaciji kada je bio deficitaran na terenu oslonio na ubitačne kontranapade, preko nezaustavljivog Tokmaka Nguena i stigao do velikog slavlja. Da ništa nije bilo slučajno pokazalo je i prvo poluvreme utakmice na stadionu Luj Drugi, kada su gosti dominirali na terenu, uspeli su da odvedu meč na svoju vodenicu i naprave brojne probleme pred golom Aleksandra Nibela. Tvorac najvećeg broja opasnih prilika pred protivničkim golom ponovo je bio Tokmak Nguen, kome je poništen pogodak u 20. minutu meča. Kneževi su se provukli u prvih 45 minuta, Filip Kleman je potom postavio stvari na svoje mesto, pa je domaćin krenuo žestoko da napada u nastavku meča. Ipak, Ferencvaroš nije "iskrvario", uspeo je da sačuva hladnu glavu i potom dođe pobedonosnog gola u 79. minutu utakmice, pokazavši sposobznost da se izdigne iznad teške situacije na terenu.

Pominjani Nguen je već dve i po godine u klubu, stigao je u februaru 2019. godine iz Stromsogdseta za obeštećenje od 400.000 evra i ispostavio se kao veliki kapital za Ferencvaroš. Momak iz Kenije, koji je fudbalski odrastao u Norveškoj, do sada je odigrao 163 utakmice za Ferencvaroš i postigao 45 golova, uz 29 asistencija. U pitanju je igrač koji fenomenalno otvara igru i menja ritam na terenu, povlači brze kontranapade, a u stanju je i da pošalje ključni pas u samu završnicu napada. Jasno je da će igrači Crvene zvezde morati kvalitetno da ga zatvore u predstojeće dve utakmce.

Ipak, kao što je uspeo da sačuva mir u svlačionici kada je ekipa doživela težak udarac posle eliminacije od Azerbejdžanaca, tako Čerčesov i sada mora da spreči nastajanje euforije i proces samoprecenjivanja u svojim redovima, svestan da bi sve to moglo da bude kobno za njegovu ekipu.

"Odigrali smo dobar meč, pobedili sa 1:0, ali do sada ništa nismo postigli. Samo smo upisali tri važna boda, imamo ukupno šest, ali možemo da sakupimo mnogo više od toga. Više ne razmišljam o prvom meču sa Trabzonom, a i 90 minuta sa Monakom su već donekle deo prošlosti. Za mene su dani pred mečeve i sama utakmica ispunjeni ozbiljnim radom. Kao što sam rekao, sa dva uspeha smo napravili jedan korak napred i to je sve što se dogodilo. Čekamo sledeći meč, imaćemo plan i za to, a o tome ću razmišljati od petka. Hajde da uradimo što je do nas i da vidimo dokle ćemo ići", ponovo je hladnokrvno pričao Čerčesov.

Mađarski šampion pred odlazak na reprezentativnu pauzu igra meč nacionalnog kupa protiv trećeligaša Bičkeja, pa Čerčesov već sada može da pruži predah nosiocima igre. Četiri dana pred dolazak u Beograd odlazi u goste neugodnom Kečkemetu, čime će pokušati da zadrži maksimalan učinak u prvenstvu i napravi idealnu uvertiru pred okršaj sa crveno-belima.



tagovi

Stanislav ČerčesovFerencvaroš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara