Kako i zašto će Leverkuzen da izgubi trku za titulu...

Vreme čitanja: 5min | sre. 06.12.23. | 18:26

Ili možda na kraju ipak ispadne najlepša priča godine?

Približava se Afrički kup nacija, takmičenje koje posebno pogađa najbolje evropske klubove pune igrača sa Crnog kontinenta. Od polovine januara do polovine februara (13. januar - 11. februar) brojne zvezde napustiće svoje klubove i pridružiti se najcionalnim timovima. Ovo je centralna tema u nemačkim medijima već nekoliko dana, posebno jer jer Bundesliga napokon dobila pravu trku za 'salataru', a sada bi upravo odlazak igrača na pomenuti turnir mogao krucijalno da utiče na njen rasplet.

Lider Bajer iz Leverkuzena biće daleko najviše oštećen. Imaće ozbiljnih problema i njegov prvi pratilac Bajern Minhen (pogotovo jer se u isto vreme igra i šampionat Azije), međutim iz Minhena su već najavili da će tokom januara reagovati i dovesti najmanje dvojicu ili trojicu igrača, dok će Vekself pokušati da 'kratere' u timu popuni iz sopstvenog rostera.

Izabrane vesti

Bez mnogo okolišanja - očekuje se da Bajer tokom januara i februara bude bez trojice startera i još dvojice igrača kojima Ćabi Alonso maltene redovno ukazuje šansu.

U pitanju je prvi napadač i najbolji strelac ekipe - Viktor Bonifejs (Nigerija). Zatim dvojica od trojice standardnih centralnih bekova - Edmond Tapsoba (Burkina Faso) i Odion Kosunu (Obala Slonovače), odnosno skupo plaćeni Nejtan Tela (24.000.000 evra), takođe Nigerijac, te Marokanac Amin Adli.

Bonifejs jeste u maloj golgeterskoj krizi, ali sa 13 pogodaka i šest asistencija na 19 utakmica učestvovao je u najviše golova svog tima. Kosunu nije propustio nijednu bundesligašku utakmicu, radi se možda i o ključnom igraču za organizaciju napada iz poslednje linije, ubacivanjem na desni bok, duboku u protivničku polovinu, otvara prostor za brzonogog Žeremija Frimponga i Jonasa Hofmana, pa je Bajer najčešće baš po toj desnoj strani nezaustavljiv. Čini se da će njegov izostanak biti nemoguće nadoknaditi, jer Ćabi igrača tog profila nema na klupi...

Edmond Tapsoba je levi štoper, važan pre svega za skok igru, ali dobar je i u tehničkom smislu. Na njegovo mesto uskočiće Ekvadorad Pjero Inkapije.

Tela je se još prilagođava, nema naročiti uticaj na igru, no kada god bi ušao napravio bi dar-mar u odbrani rivala. Odlukuje ga izuzetna brzina, tako da Bajer ništa ne gubi kada, primera radi, mladi Nigerijac uskoči umesto Frimponga.

Marokanac Adli dejstvuje po levoj strani, igra kada Florijan Virc odmara i njegov učinak je i te kako zapažen. Za samo 788 minuta na terenu postigao je pet i namestio osam golova.

Dovoljno je sabrati samo njegove i Bonifejsove golove i asistencije i videti koliko zapravo Leverkuzen gubi njihovim odlaskom na Afrički kup nacija...

Kada govorimo o zamenama one jesu zvučne, ali u isto vreme i nerazigrane. Patrik Šik tek je izašao oz povrede, Adam Hložeg nikako da iskaže taj čudesni talenat najavljen u dresu praške Sparte, dok će Robert Andrih verovatno morati da igra van prirodne pozicije zadnjeg veznog i da spusti na štopera.

Ono što Leverkuzenu na svu ovu muku nikako nije trebalo jeste današnja vest sa Ostrva koja glasi kako Čelsi planira januaraski napad na Džonatana Ta, trećeg člana standardne trojke iz odbrane. Navodno, Plavci su ozbiljno zagrizli i u nemačkom reprezentativcu vide naslednika Tijaga Silve.

Podsetimo, Bajer je jedan od evropskih hitova ove jeseni. Proteklog vikenda tek drugi put u sezoni dogodilo mu se da nije pobedio (remi sa Dortmundom, 1:1), računajući tu i Ligu Evrope, ali i pored toga zadržao je prvo mesto u Bundesligi, pošto je Bajernov meč sa Union Berlinom odložen. Ukoliko dobiju, Bavarci će zbog bolje gol razlike preuzeti prvu poziciju.

E sad, koje će sve utakmice Bajer morati da odigra bez petorice važnih igrača...

Ukoliko pretpostavimo da će Nigerija, Maroko i Obala Slonovače ići do same završnice (polufinale, finale), Ćabi Alonso na neće moći da računa na Bonifejsa, Kosunua i Adlija u velikom derbiju protiv Bajerna! I to bi mogao da bude daleko najveći udarac za Verkself.

Taj okršaj sa Bavarcima zakazan je za 10. februar, a finale Kupa afričkih nacija dan kasnije. Utakmica za treće mesto je baš 10, tako da i sam ulazak u polufinale pomenutih nacija znači nemogućnost da Bajer bude kompletan za duel sa šampionom.

Tek eventualno ispadanje Nigerije, Maroka i Obale Slonovače u četvrtfinalu (2. i 3. februar) daje neku nadu da bi Bajerov triling mogao da stigne na derbi...

Pored te utakmice sa Bajernom, Leverkuzen će žestoko oslabljen biti u još jednom derbiju - protiv RB Lajpciga (20. januar), odnosno u sudarima sa Borusijom iz Menhengladbaha, Darmštatom i Augzburgom.

Ako bi bez dileme najteži period sezone Bajer Leverkuzen uspeo nekako da izgura i ostane prvi, ili makar izjednačen po broju bodova sa Bajernom, verujemo da će nestati i poslednja sumnja da četa Ćabija Alonsa ima šansu da dođe do trona - do prve titule u istoriji kluba.

Bajern će u istom periodu (sredina januara - sredina februara) najverovatnije biti bez trojice igrača, ali daleko manje bitnih nego Bajer. U pitanju su Nusair Mazraui, Kim i Erik Maksim Čupo Motan. U sadašnjoj situaciji, s rosterom punim povreda, to bi bio bio ozbiljan udarac. Ali ako u obzir uzmemo da će Bajern sigurno biti aktivan na tržištu i da će dovesti ono što mu je potrebno - jasno da njegov hendikep ne može da se meri s Leverovim.

Pa će tek tako pojačan vrlo verovatno postati neuhvatljiv za konkurente. Naravno, sve pod pretpostavkom da Tuhelove ideje napokon 'legnu' kako valja i da Bajern zaigra 'ono njegovo'.

Od ostalih bundesligaša veliki udarac očekuje Štutgarta, koji ostaje bez daleko najboljeg igrača Serua Girasija, Silasa Vamangituke, te važnog igrača iz poslednjeg linije - Ita. Frajburg neće lako nadomestiti odlazak Ritsua Doana na šampion Azije, baš kao ni Bohum Asanov.

LEVERKUZENOVE UTAKMICE (sredina januara - sredina februara)

13. januar: Augzburg (G)

20. januar: RB Lajpcig (G)

27. januar: Menhengladbah (D)

3. februar: Darmštat (G)

10. februar: Bajer Minhen (D)

BAJENOVE UTAKMICE (sredina januara - sredina februara)

12. januar: Hofenhajm (D)

21. januar: Verder (D)

24. januar: Union Berlin (D)

27. januar: Augzburg (G)

3. februar: Menhengladbah (D)

10. februar: Bajer Leverkuezn (G)

Kao što možete da vidite iz priloženog, Bajern ima gušći raspored od Leverkuzena, jer je odloženi meč sa Unionom umetnut između 21. i 27. januara, ali isto tako, utisak je, dosta lakše protivnike. Pritom, od šest mečeva, četiri igra kod kuće. S druge strane, Lever tri od pet gostuje, a među tim gostovanjima je i ono Lajpcigu.

Kiker je juče pisao o spekulacijama kako će Bajer Leverkuzen pokušati da ubedi makar jednog od trojice startera da odbije poziv u nacionalni tim, međutim ubrzo se oglasio sportski direktor Simon Rolfes i demantovao te tvrdnje.

"Ko bude pozvan - ići će na šampionat Afrike", kazao je Rolfes. "Nemamo nameru bilo kome da branimo da igra svoju zemlju. To bio nedostatak poštovanja i prema toj zemlji i prema samom igraču. Na kraju krajeva, nijedan tim Bundeslige sigurno ne bi došao na ideju da zabrani nekom od nemačkih reprezentativaca da se odazove pozivu", podvukao je Rolfes i stavio tačku na ova nagađanja.

Titula visi, mogli bi usled svega i da ostanu bez nje, ali u Leverkuzenu su rešili da budu dostojanstveni i da se drže osnovnih fudbalskih postulata.

Pa možda im se i vrati na kraju. Možda, imajući sve u vidu, dobijemo najlepšu priču godine...



tagovi

Bundesliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara