(©Reuters)
(©Reuters)

Kako ćemo bez Halanda? Dortmund postoji 113 godina, 111 smo igrali bez njega

Vreme čitanja: 3min | uto. 10.05.22. | 00:21

„Ovo je bitka koja ne može da se dobije“, rekao direktor Dortmunda Vacke

Postoje giganti u svetu fudbala, u finansijskom i rezultatskom smislu, koji melju sve pred sobom. Postoje i oni mali, nemoćni da im se suprotstave. A, postoje i oni koji su negde u sredini. Bliži velikima, ali ipak ne mogu da im stanu rame uz rame.

Takav je Dortmund poslednjih godina. Po svim parametrima veliki klub, ali ne i dovoljno veliki kada maltene svake sezone ostane bez jednog-dvojice najboljih igrača i to bez šanse da ih zadrži.

Izabrane vesti

Erling Haland je sledeći koji je stao na izlazna vrata. Tačnije, već je prošao kroz njih i dogovorio sve oko prelaska u Mančester siti. I opet su crno-žuti nemoćni. Vezanih ruku. Norvežanin ima u ugovoru otkupnu klauzulu od 75.000.000 evra i bilo je samo pitanje ko će je platiti.

Generalni direktor Dortmuna Hans-Joakim Vacke rekao je u intervjuu za CNN da je tako moralo da bude.

„Ovo je jedini način, jer kada fudbaler igra jako dobro, mi moramo da se borimo sa velikim, velikim, velikim klubovima koji imaju iza sebe oligarhe ili arapske države. I to je borba koju ne možemo da dobijemo, ali možemo da dobijemo bitku za mladog igrača, od 18 godina, kao što je bio Džad Belingem, jer uvek imamo iza sebe 80.000 navijača, fantastičnu atmosferu i klub koji zna kako da razvija mlade igrače“, pričao je Vacke.

Tako je i Dortmund postao, maltene, razvojni klub za one koji su veći, jači od njega.

„To je naš način. Imamo dobar sekor koji skautira mlade fudbalere svakog dana, ali isto tako vodi računa o igračima koje imamo, o njihovom razvoju. I sve to, uglavnom, uspeva“.

Vacke nema iluziju gde je Dortmund u hijerarhiji svetskog fudbala. Kroz ovaj klub su prošli poslednjih godina Robert Levandovski, Mats Humels, Pjer-Emerik Obamejan, Džejdon Sančo, Kristijan Pulišić, Mario Gece... I svi su oni tražili više, veće za sebe.

„Neki odlasci umeju da budu emotivni. Za mene je bilo vrlo emotivno kada je Mats Humels došao 2016. i rekao da želi da ide posle sedam-osam godina koje je proveo ovde. Ali, neki igrači su u Dortmundu godinu-dve ili tri i za to vreme ne stigne da se stvori duboka, posebna emocija. Normalno je u fudbalu da igrači dođu i posle nekog vremena požele da odu. Nekada od toga napravimo dobar posao, kao kada smo prodali Usmana Dembelea Barseloni. A, kada je Robert Levandovski otišao kao slobodan igrač, to nije bio dobar posao, ali takav je fudbal“.

Neće Dortmund nestati sa fudbalske mape ni kada Haland ode u Siti, poručuje Vacke.

To je Erlingova odluka. Znate da ima klauzulu u ugovoru i on mora da odluči da li ćemo je aktivirati ili ne. U Dortmundu se igra fudbal 113 godina, od toga smo 111 igrali bez Halanda. Imali smo i Levandovskog koji nas je napustio 2014. pa smo igrali i 2015, 2016, sve do danas. Onda je došao Obamejan, pa posle njega Haland i možete da budete sigurni da ćemo sto odsto naći i nekog novog igrača“, poručio je Vacke


tagovi

Erling HalandBorusija DortmundBundesliga

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara