Kako bi izgledala Zvezda sa trojicom štopera?

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.02.23. | 17:39

Aleks Vigo i Irakli Azarov pokazali da u ofanzivi mogu mnogo da doprinesu, ali tek ih očekuju mečevi gde će im prioriteti biti drugačiji

Prvi utisak: spoznaja da kada se Kataiju, Ivaniću i Geloru Kangi igra fudbal u Mozzart Bet Superligi teško neko može da naudi Crvenoj zvezdi. Drugi utisak: partija novog desnog beka srpskog šampiona Aleksa Viga. Treći utisak: širina koju je ekipa Miloša Milojevića imala u ofanzivi zahvaljujući Vigu i vrlo dobrom Gruzinu Irakliju Azarovu.

Tako su navijači Crvene zvezde i fudbalska javnost ispratili posledenji meč u prvenstvu, u kojem je Crvena zvezda raznela Voždovac sa 6:0. Međutim, kao i veliki broj timova u Mozzart Bet Superligi, Zmajevi teško da mogu da daju neke odgovore Milošu Milojeviću. Za to će mu biti potreban derbi i potencijalno gostovanje u Bačkoj Topoli. Biće to Zvezdine prolazne stanice za septembar i sve izvesnije učešće u Ligi šampiona.

Izabrane vesti

Tamo će Crvena zvezda, ako bude deo toga, igrati sa sasvim drugačiji način i pokušati da preti iz autsajderske pozicije. Teško da bi mogla da izlati na protivničku polovinu sa sedmoricom igrača i jako visoko podignutim bekovima Vigom i Azarovom.

Zanimljivo je da Miloš Milojević i tokom pripremnog perioda u Antaliji nijednom nije igrao u formaciji sa trojicom štopera. Sličan sistem doneo je, primera radi, Dejanu Stankoviću mnogo radosti. Zahvaljujući ciničnom i defanzivnom sistemu, bivši strateg crveno-belih dolazio je do velikih pobeda u Razgradu i Gentu, potom i razoružao Bragu u Portugaliji.

Gledajući sadašnji ili budući roster Crvena zvezda ima mogućnost da igra sa trojicom pozadi. Posebno kada se oporavi reprezentativac Srbije Uroš Spajić. Bivši član Tuluza je i u taboru Orlova pružao zapažene partije kao centralni defanzivac. Isto mesto odgovara i Nemanji Milunoviću, koji je bio ključna Stankovićeva karika u tom sistemu i pružao najbolje partije u karijeri. Tu su još Aleksandar Dragović, odnosno Strahinja Eraković, kao i tinejdžer Stefan Leković.

Potencijalna formacija sa trojicom štopera ostavila bi mnogo više prostora Irakliju Azarovu i Aleksu Vigu da „kampuju“ na protivničkoj polovini. A tu se jako dobro snalaze. Primera radi reprezentativac Gruzije je u duelu protiv Zmajeva imao čak tri ključna dodavanja, i u tom paramteru bio iza Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića (po četiri). Uspeo je Azarov 11 puta da centira i demonstrirao da bi u mečevima sličnog tipa mogao mnogo da bude od koristi.

O Aleksu Vigu je mnogo toga rečeno posle Voždovca, kada je bio jedna duša u dva tela sa Gelorom Kangom... Sa druge strane Azarov je bio značajno bolji nego jesenas... Samo što kod oba beka Crvena zvezde, koliko god se svidela navijačima, ostaje otvoreno pitanje defanzive.

AZAROV NEMA DEFANZIVNI GABARIT KAO RODIĆ, SLIČAN JE MLADENOVIĆU

Čisto podsećanje: Vladan Milojević je taktiku u Ligi šampiona zasnivao na skočnosti i defanzivnim kvalitetima Milana Rodića. Potencijali reprezentativac Srbije je tada bio u piku karijere i prečesto tas koji je donosio prevagu crveno-belima. Primera radi Rodić je, ne računajući Milana Pavkova, bio ključni čovek pobede nad Liverpulom. Bili su emisari brojnih inostranih klubova začuđeni na koji način je Milan Rodić rešio pitanje Liverpulovih dijagonala ka Mohamedu Salahu. Pojeo je Rodić u vazduhu Egipćanina i utocao da Milan Borjan završi duel Lige šampiona sa „klin šitom“.

Irakli Azarov je bek drugačijeg profila. Teško da ćete od njega videti defanzivnu perfekciju kao kod Rodića, niti Gruzin ima takav fizički gabarit. On je vrlo sličan Filipu Mladenoviću, što dovodi do zaključka da bi u predstojećim utakmicama Lige šampiona mogao prilično da pati, kada počne da se sudara sa supersoničnim vozovima. Nešto slično osetio je Lazar Nikolić kada se na turskom suncu namerio na Tekpeteja.

Zvezda može to da reši promenom formacije i sistemomsa trojicom štopera ili punjenjem rostera sa igračima izražene fizike. Takav bi trebalo da bude Piter Olajinka, koji je u Slaviji iz Praga bio vrlo pedantan kada je igra u drugom pravcu reč...

Slična je situacija i na drugoj strani,o čemu je posle meča sa Voždovcem pričao Miloš Milojević.

“Nije lako igrati i sarađivati sa Bukarijem koji je nestrukturiran igrač. Vigo se tu uklopio i dobro popunjava “half-spejsove”. On je često igrao „ving beka“. Ja sam po prirodi umeren u svemu, ne mislim da nekoga posle dve utakmice treba dizati u nebesa... Nekada vam jednostavno odgovara krilo protiv koga igrate.. Imam nesanice ko da igra na desnom beku, Vigo je dobar igrač, Nikolić, ne zaboravite da imamo i Gobeljića...", poručio je Miloš Milojević.

Jesu na dobrom putu na Marakani da reše hroničan problem bekova, ali imaće o čemu da disktuju i traže rešenja u narednih nekoliko meseci. Problem je što će do septembra da se trkaju sa putničkim vozom. A onda će im u susret krenuti teretni.


tagovi

Miloš MilojevićIrakli AzaroviAleks Vigo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara