Navijači Al Ahlija i Zamaleka (©Reuters)
Navijači Al Ahlija i Zamaleka (©Reuters)

Kairo je grad titana – ko je vladar Afrike?

Vreme čitanja: 2min | pet. 27.09.24. | 09:41

Osvajač Lige šampiona Al Ahli i pobednik Kupa konferederacija Zamalek danas (20.00) u saudijskom Rijadu igraju Superkup Crnog kontinenta

Najbolji fudbal u Africi igra se u Egiptu, u prestonici Kairu. Iz velegrada na severu kontinenta dolaze dva najveća kluba – Al Ahli i Zamalek. Njihovo rivalstvo je uvek više od igre kao i za većinu gradskih dvoboja. Ovog puta Kairo neće biti na nogama već Rijad. Saudijski grad i stadion Kingdom arena, koja može da primi 26.000 gledalaca, biće večeras (20.00) poprište meča Superkupa Afrike.

Al Ahli je prošle sezone odbranio kontinentalni tron, dok je Zamalek osvojio drugorangirano CAF takmičenje, Kup konfederacija (pandam Ligi Evrope na Starom kontinentu) i izborio meč za pehar. Vladar Afrike je najtrofejniji klub na svetu, ima 147 trofeja, od toga 44 titula, 39 Kupova Egipta, 14 Superkupova Faraona, dok je 12 puta bio na krovu kontinenta. Superkup Afrike je osvojio osam puta, poslednji put u decembru 2021.

Izabrane vesti

Zamalek poslednjih godina gleda u leđa gradskom rivalu. I njihova riznica je krcata trofejima, doduše ne tako puna kao ljutog rivala. Ima 14 titula u Egiptu, 28 Kupova Faraona, pet puta Lige šampiona, a Kup konfederacija je osvojen dva puta, prošle sezone i 2019. CAF Superkup je bio četiri puta bio u vitrinama, poslednji put 2020.

20.00: (1,90) Al Ahli (3,40) Zamalek (3,80)

U nedavno završenom šampionatu Egipta, Al Ahli je odbranio trofej, sa šest bodova više u odnosu na gradskog rivala Piramidsa, dok je Zamalek zaostao čak 29 bodova. Crni Orlovi su proteklog vikenda izborili novo učešće u grupnoj fazi Lige šampiona pošto su u dva meča lagano dobili kenijsku Gor Maiju. U oba duela je bilo po 3:0.

Zamalek je opet ostao bez elitnog takmičenje, braniće trofej naredne sezone u Kupu konfederacija posle eliminacije kenijskog Polisa u dva meča (1:0 i 2:1).

Na kormulu Al Ahlija je iskusni Švajcarac Marsel Koler koji je na klupu od septembra 2022. godine. Gro tima su domaći igrači, ali ima i stranaca, Kataranin Jusef Ajmen, Tunišanin Ali Malul, Marokanci Ašraf Dari i Reda Slim, Južnoafrikanac Persi Tau i Palestinac Vesam Abu Ali. Domaće zvezde su Afša, Emam Ašur, Mohamed Hani, iskusni golman Mohamed el Šenavi...

I Zamalek ima stranca na klupi, od februara ove godine na kormilu je Portugalac Žose Gomes. Inostrani fudbaleri su Tunišani Sejfedin Džaziri i Hama Matluti, defanzivac iz Burkine Faso Žeferson Kosta koji je stigao na pozajmicu iz Benfike, Marokanac Mahmud Bentajg, Palestinac Omar Faraž, napadač iz Benina Samson Akinjola, Senegalac Sidi Endijaje, a tu je i fudbaler iz Evrope, Poljak Konrad Mihalak.

Tradicija poslednjih godina je uz Al Ahli koji je dobio pet od šest poslednjih mečeva. U proteklom prvenstvu Egipta, pobede domaćih ekipa, 2:0 za prvaka Afrike, dok je Zamalek slavio sa 2:1.

SUPER KUP AFRIKE (NEUTRALNI TEREN – RIJAD)

Petak

20.00: (1,90) Al Ahli (3,40) Zamalek (3,80)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Al Ahli KairoZamalekSuperkup AfrikeCAFAfrika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara