Evolucija grba kluba kroz godine
Evolucija grba kluba kroz godine

Kad zafali jedan papir i uspori birokratija: Klub promenio identitet usred sezone

Vreme čitanja: 4min | uto. 16.07.24. | 09:38

Umesto protiv Fjučura, aktuelni šampion Egipta Al Ahli ovog utorka od 20.00 časova igra protiv Modern Sporta zaostalu utakmicu 17. kola

Prava konfuzija je nastala među fudbalskim navijačima koji prate egipatsko prvenstvo, jer jedan od prvoligaša je usred sezone promenio ime i grb, čitav identitet. Do pre desetak dana pisali bismo da je Fjučur četvrti na tabeli Premijer lige Egipta, a sada je odjednom to Modern Sport. Umesto crveno-beli, sada je zeleno-beli grb. Sve to je dovoljno zbunjujuće da su čak i navijači Al Ahlija, kluba koji ovog utorka od 20 časova igra zaostalu utakmicu protiv Modern Sporta, morali da se dvaput zapitaju na koji stadion u Kairu treba da odu.

Da je taj susret odigran kada je bilo planirano, u terminu kada su se igrale i ostale utakmice 17. kola, Al Ahlijev rival bi se zvao Fjučur. Međutim, Crveni đavoli su igrali u Ligi šampiona i zbog toga pomerali neke mečeve, uključujući i taj, pa je duel došao na red da se odigra tek ovog utorka, kada smo već ušli u finiš prvenstva. I kada je klub koji trenira Talant Jusef zvanično prekršten.

Izabrane vesti

Modern Sportu je ostalo da odigra samo još pet kola do kraja prvenstva, ali očigledno nije moglo da se sačeka još toliko da mu se menja ime. Doduše, to je najmanje krivica čelnika ovog mladog kluba iz Kaira, jer oni su zvaničan zahtev za promenu identiteta podneli još u avgustu prošle godine, značajno pre nego što je sezona uopšte počela. Problem je što u arapskom svetu, kojem pripada i Egipat, birokratija teče izuzetno sporo, moralo je više tela da odobri promenu i na kraju sve to overi Olimpijski komitet Egipta, što se zvanično desilo tek 2. jula ove godine. Punih 11 meseci od predaje zvaničnog zahteva.

Zanimljivo, ovo je treći put za 11 godina postojanja da ovaj klub menja ime. Osnovan je 2011. godine u Kairu od strane kompanije Koka-kola, koja je preko fudbala želela da učvrsti svoj brend u Egiptu. Jedanaest godina je klub nosio ime FK Koka-kola, sve do sezone 2021/2022, kada je prvi put izborio promociju u Premijer ligu Egipta. Koka Kola je taj uspeh iskoristila da između dve sezone proda klub Fjučur kompaniji za oko 4.000.000 evra, a naredne tri sezone klub je nosio ime Fjučur. Prošlog leta je ponovo promenio vlasništvo, novi vlasnik je želeo takođe da promeni identitet i tako smo došli do ove čudne situacije.


20.00: (6,75) Modern Sport (3,60) Al Ahli Kairo (1,53)


Koka-kola, Fjučur ili Modern Sport, kako bilo, reč je o klubu koji se od ulaska u elitni rang istakao kao jedan od boljih egipatskih klubova. Dvaput je već igrao grupnu fazu Kupa konferacije, drugog po kvalitetu klupskog takmičenja u Africi, a ove sezone je stigao do četvrtfinala, gde ga je zaustavio kasniji osvajač Zamalek.

Pošto još od pandemije korona virusa Egipćani nisu uspeli da normalizuju raspored takmičenja i prvenstvo im već treću godinu zaredom probija poslednji rok za prijavu klubova u CAF takmičenjima, već sada je poznato ko će igrati.

Kvalifikacije za Ligu šampiona i Kup konfederacije počinju sredinom avgusta, do kraja juna su svi savezi morali da prijave svoje predstavnike. Zato su Egipćani, kao i u prethodne dve godine, podvukli crtu na prvenstvenu tabelu poslednjeg dana juna. Prema njoj ispalo je da Piramids i Al Ahli igraju Ligu šampiona, a Al Masri i osvajač Kupa konfederacije Zamalek igraju u tom drugom takmičenju. Uzaludno je zato Modern Sportu što u finišu prvenstva još može da dođe i do trećeg mesta na tabeli – nije bio tamo kada je to bilo važno.

Trenutno je Modern Sport četvrti sa 47 bodova, četiri manje od Al Masrija, a dva više od Zamaleka, koji ima tri odigrana meča manje. Daleko je bitnija uloga doskorašnjeg Fjučura u borbi za titulu, jer danas bi mogao značajno da pomogne Piramidsima ako zaustavi Al Ahli.

Naime, Piramide su prve na tabeli i imaju osam bodova više od aktuelnog šampiona, ali Crveni đavoli su odigrali četiri meča manje. Uz to, pre samo četiri dana su u direktnom okršaju savladali Piramidse sa 3:2, pa sada sve drže u svojim rukama.

Al Ahli je u seriji od 12 uzastopnih pobeda u prvenstvu, ali sada igraju protiv ekipe koja ih tradicionalno muči. Pod imenom Fjučur, na dosadašnja četiri prvenstvena susreta je izgubio od najtrofejnijeg afričkog kluba samo jednom, u julu 2022. godine. Ostala tri duela završena su remijima, dvaput sa po 1:1 i jednom 0:0.

Poslednji njihov duel gledali smo 28. decembra prošle godine u Superkupu Egipta. Modern Sport, tj. Fjučur ga je igrao kao osvajač Liga kupa za sezonu 2022. (jedini trofej koji je osvojio u ovih 11 godina), izborio je produžetke sa dva gola u finišu, ali je u njima Al Ahli ipak bio bolji i došao do pehara Superkupa Egipta – 4:2 (2:2, 2:0).

U prve dve utakmice koje je odigrao pod novim imenom i bojama, Modern Sport je savladao Baladeju (1:0) i Arab Kontraktorse (2:1). Na poslednjih sedam utakmica ima učinak od šest pobeda i jednog poraza, neočekivanog od Ismailija (0:1) kod kuće. Sve u svemu, neće igračima Al Ahlija biti lako protiv gradskog rivala.

EGIPAT 1 – ZAOSTALI MEČ 17. KOLA

Utorak

20.00: (6,75) Modern Sport (3,60) Al Ahli Kairo (1,53)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Egipat 1Al AhliFjučurModern Sport

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara