Potvrda transfera Amada Dijala (©manutd.com)
Potvrda transfera Amada Dijala (©manutd.com)

Junajtedova kocka od 21.000.000+20.000.000 evra: Papu Gomez ga uporedio s Mesijem, Atalanta ukrala Juventusu, Interu i Milanu, podseća na Zahu

Vreme čitanja: 5min | čet. 07.01.21. | 18:29

Malo o novom pojačanju Crvenih đavola - Amadu Dijalou

Mančester junajted je u kasnim popodnevnim satima kompletirao transfer Amada Dijaloa, što je objavljeno na zvaničnom sajtu i svim društvenim mrežama.

Tek punoletni momak rodom iz Abidžana prošao je tokom poslednjih dana tri glavne prepreke u vidu lekarskih pregleda, prijave za radnu vizu i papirologije, čime je aktiviran ugovor do juna 2025, uz opciju automatskog produžetka saradnje na još godinu dana.

Izabrane vesti

Dijalo je postao prvi igrač potpisan u Velikoj Britaniji pod novim "Brexit" pravilima, s obzirom da je od 1. januara praktično izašla iz Evropske unije, čime su se okolnosti promenile. Navijači Mančester junajteda s nestrpljenjem iščekuju da na delu vide momka za koga je klub poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka platio 21.000.000 evra unapred, uz mogućnost da ceo posao bude vredan još dodatnih 20.000.000 evra, ako se aktiviraju sve klauzule.

Amad Dijalo je odavno hvaljen kao generacijski talenat. Od momenta kada je debitovao za Atalantu protiv Udinezea kao izmena Josipu Iličiću u oktobru 2019, gde je u roku od šest minuta zatresao mrežu, Dijalo privlači veliku pažnju na sebe. Ole Gunar Solskjer potvrdio je da je Junajted godinama pratio razvoj momka sa italijanskim pasošem, čak i da je lično dolazio na stadion da gleda njegove utakmice i potvrdio da se radi o “uzbudljivom, mladom talentu pred kim je blistava budućnost“. Ovom izjavom Solskjer je već sebi nabio težak posao na leđa, jer sada mora da uskladi često nerealna očekivanja sa onim što Dijalo zaista može u ovom trenutku.

Mančester junajtedu ozbiljno gori na poziciji desnog krila koje je letos bilo namenjeno Džejdonu Sanču, a pošto bi Dijalo u perspektivi mogao da bude plaćen trećinu onoga što je Dortmund letos tražio za engleskog reprezentativca klub će morati na neki način da se pravda pred navijačima koji su godinama unazad naviknuti uglavnom na promašaje kada je u pitanju poslovanje na transfer pijaci. Jer, nije nikad svejedno kada se izdvoji toliki novac za igrača bez mnogo iskustva u prvom timu...

Osim toga što je postao najmlađi strelac na svom debiju u istoriji Serije A sa 17 godina i 109 dana, Dijalo nema previše “debeo“ portfolio. Svega nekoliko ulazaka sa klupe, uključujući i dva ove sezone. Stručnjaci predviđaju da je pred njim dug period adaptacije na engleski stil fudbala, novo okruženje i potpuno novi sistem, dok Solskjer još nije doneo konačnu odluku o tome da li će mu odmah dati zaduženja u prvom timu ili podmlatku.

Gledajući slučaj talentovanog Fakunda Pelistrija, koga je Junajted kupio iz Penjarola istog dana kada i Dijalioa i takođe igra na desnom krilu, verovatno je da će momak iz Obale Slonovače proći donekle sličan put. Pelistri je nekoliko puta bio na klupi, trenira redovno sa prvotimcima, ali još čeka debitantski nastup, iako je blistao u nekim mečevima za rezervni tim. Dve su stvari različite u pričama dvojice mladih fudbalera. Prva da je Pelistri stigao u Junajted odmah pošto je kupljen, dok je Dijalo još skoro pola godine sedeo u Bergamu, iako nije previše igrao, a čak je Đan Pjero Gasperini pokušao da produži pozajmicu do leta. Druga da je Pelistri plaćen tek 8.500.000 evra bez bonusa, a Dijalo duplo više u startu.

Solskjer ne namerava da baci Dijaloa u vatru, uprkos plaćenoj ceni, a navodno je plan da se s njegovim debijem čeka do momenta kada bude pokazao da se prilagodio na novu kuću. Mančester junajted i dalje motri na Sanča, mada ovaj ne igra ni blizu kao prošle sezone za šta ljudi iz Dortmunda krive upravo kolege s Old Traforda zbog pumpanja svih priča u javnosti, a ako Dijalo bude opravdao očekivanja engleski reprezentativac neće više biti u fokusu. Iako stilom igre više podseća na sunarodnika Vilfreda Zahu, te pomalo na Usmana Dembelea ili čak Rijada Mareza.

Amad Dijalo na meču protiv Midtjilanda (©AFP) Amad Dijalo na meču protiv Midtjilanda (©AFP)

Dijalo pre svega igra krilo, ali pokazuje tendenciju čestog utrčavanja u srce kaznenog prostora kao sekundarni napadač, što znači da može da iznese uloge asistenta i golgetera. Ima brze noge, što mu daje na nepredvidivosti, a ume da igra s obe noge.

Na kraju malo i o njegovom putu od Abidžana do Mančester junajteda. S 10 godina Dijalo se sa porodicom preselio u Italiju, odnosno u gradić blizu Parme. Zajedno sa starijim bratom Hamedom išao je na probu u lokalni klub Boka Barko. Ubrzo su obojici stigli na probu u Lučeze pošto ih je spazio nekadašnji golman Milana Đovani Gali.

Na kraju je Amad bio prvi koji je potpisao profesionalni ugovor i to već sa nepunih 12 godina. Pošto je impresionirao koordinatora za mlađe kategorije Atalante Mauricija Konstancija na turniru gde je bio ubedljivo najmlađi, a isti završio kao najbolji strelac, ubrzo ga je klub iz Bergama preuzeo pod svoje. Dobio je poziv da trenira u mlađim kategorijama Atalante gde je nastavio svoj razvojni put, mada je prethodno prošao trening kampove Juventusa, Intera i Milana. Iako je prve korake napravio u prvenstvu Italije za igrače do 14 godina, ubrzo je bio prebačen među godinu dana stariju decu jer je bio suviše dobar za svoje godište. Iako je bio najmlađi, Dijalo je odveo Atalantu među osam najboljih timova u zemlji, a u finalu protiv Rome bio je najbolji igrač utakmice pošto je postigao oba gola u pobedi rezultatom 2:0.

U kategoriji do 17 godina postigao je 12 golova na 27 utakmica, da bi za ekipu do 19 godina spakovao po šest golova i asistencija čime je pomogao Atalanti da osvoji šampionsku titulu. Ubrzo je stigao poziv iz prvog tima, a ostalo već znate... Saigrače u prvom timu toliko je oduševio da ga je Papu Gomez uporedio s Lionelom Mesijem.

"Mali je neverovatan. Na treninzima nismo mogli da ga zaustavimo, pa smo bukvalno morali da ga šutiramo kako bismo mu uzeli loptu. Igra kao Mesi", izjavio je Gomez ubrzo pošto je Dijalo počeo da radi sa seniorima.

Nedavno se njegovo ime i prezime našlo u grupi 50 najtalentovanijih momaka uzrasta između 16 i 21 godine koji su okarakterisani kao najveći talenti za budućnost svetskog fudbala. Nedugo pošto je potpisao za Mančester junajted Dijalo je na svoj Instagram profil postavio fotografiju sa Polom Pogbom iz vremena kada je Francuz igrao za Juventus. Pogba je na tu fotografiju samo stavio kratku poruku: “Dobro došao, mali“.

Iako je generacijski talenat, pred Amadom je dug put dokazivanja na najvećoj sceni. Pogotovo će to biti teško na Old Trafordu, gde su rasli, ali i nestajali mnogo veći igrači od njega...



tagovi

AtalantaZimski prelazni rok 2021Amad Dijalo

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara