Ivan Jovanović (©Reuters)
Ivan Jovanović (©Reuters)

Jovanović doneo euforiju Helenima, Karaiskakis gori

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.10.24. | 11:32

Grčka danas (20.45) u Pireju čeka Republiku Irsku posle velike pobede nad Engleskom pre tri dana. Albion na popravnom sa oporavljenim Harijem Kejnom u Helsinkiju protiv Finske u četvrtom kolu B divizije Lige nacija

Fudbalska groznica opet trese Helene kao 2004. godine kada su senzacionalno stigli do titule šampiona Evrope pod vođstvom nemačkog stratega Ota Rehagela. Posle toga nije bilo značajnog uspeha za Grke, nema ih dugo na velikim takmičenjima. Prethodnih godina se lutalo sa selektorima, često su se menjali.

Morao je da dođe jedan Srbin da posloži kockice. Iskusni Ivan Jovanović vratio se pre tri godine u Grčku, vodio je Panatinaikos, doveo ga na prag titule, ali onda je neočekivano smenjen, pa su kola Zelenih krenula nizbrdo. Preuzeo je ove godine kormilo Grka i rezultati su odlični. Pobeda nad Engleskom na Vembliju u četvrtak izazvala je euforiju kod Helena, opet se priča o fudbalu, ambicije rastu, želi se konačno plasman na veliko takmičenje, cilj je Mundijal 2026. u SAD, Kanadi i Meksiku.

Izabrane vesti

Tri meča Lige nacija, B Divizije, tri trijumfa za četu Ivana Jovanovića koji je pre više od decenije napravio bum sa kiparskim APOEL-om koga je doveo do četvrtfinala Lige šampiona. Gordi Albion je pobeđen na Vembliju sa 2:1, pa se sada šepuri šampiona Starog kontinenta iz 2004. godine na prvom mestu pred dolazak Republike Irske (20.45). Meč se igra u Pireju na Karaiskakisu. Stadion je rasprodat. Planule su ulaznice, imaće tim Ivana Jovanovića veter u leđa. Gostujući navijači su vratili deo karata, pa će domaćin imati dodatnu podršku vatrenih Grka.

20.45: (1,80) Grčka (3,40) Republika Irska (4,90)

Irci su u padu, skromna selekcija koju su Heleni prošlog meseca pobedili u Dablinu sa 2:0 golovima Joanidisa i Colisa. Opet će u prvom planu da bude sećanje na tragično preminulog igrača Panatinaikosa, repezentativca Grčke Džordža Boldoka koji je nastradao dan pre meča sa Engelskom.

Jovanović će moći da računa na asa Liverpula Cimikasa, kao i Konstantelijasa koji su prethodne nedelje bili bolesni, pa nisu igrali u Londonu. U odnosu na meč sa Engleskom neće biti igrača Volfzburga Kulirakisa koji je suspendovan zbog kartona, pa bi starter mogao da bude Hacidijakos iz Kopenhagena. Recos je opet dostupan. U napadu će najistureniji da bude napadač Benfike Pavlidis, a iza će biti Masuras i Colis.

Pobedom bi Grci napravili veliki korak ka prvom mestu u grupi koje vodi u A diviziju, dok bio sa očekivanih tri boda bili sigurno bar u baražu jer bi obezbedili drugu poziciju, dva kola pre kraja grupne faze.

Englezi su bili očajni pre tri dana u Londonu, neočekivano su poraženi od Grčke, pa tim Lija Karslija ima popravni danas (18.00) na Olimpijskom stadionu u Helsinkiju. U odnosu na meč sa Helenima, u tim se vraćaju napadač Bajerna Hari Kejn i ofanzivni vezista Sitija Džek Griliš. Imali su lakše povrede, ali su u petak trenirali punom parom i igraće u Zemlji 1.000 jezera.

Moramo da pokažemo reakciju u Helsinkiju. Igrači se raduju toj utakmici“, rekao je Karsli kome bi danas mogao da bude poslednji meč na klupi Engleske.

On je rekao da ga status privremenog selektora ne zabrinjava.

U životu nema garancija. Na posao u mladom timu Engleske sama ponosan, mnogo sam uložio u to. Radim najbolje što mogu zajedno sa stručnim štabom“.

Karlsli je najavio da će da osvežiti tim u odnosu na onaj koji je poražen od Grčke u Londonu.

Važno je da imamo poverenje i podršku tima. U prva dva meča smo bili odlični, ali smo u četvrtak bili ispod nivoa“, istakao je kormilar evropskog vicešampiona.

18.00: (11,0) Finska (5,20) Engleska (1,30)

Džud Belingem je igrao „lažnu devetku“ u četvrtak umesto rovitog Harija Kejna. Nije to bilo najbolje rešenje, pa je selektor Albiona najavio da će igrati sa klasičnim špicem, izvesno oporavljenim Kejnom, dok šansu može da očekuje i Oli Votkins iz Aston Vile.

Finci su otpisani, imaju sva tri poraza. Proteklog meseca, Albion je pobedio Fince sa 2:0 na Vembliju, a oba gola delo je Kejna.

LIGA NACIJA, B DIVIZIJA – 4. KOLO

Nedelja

GRUPA 3

15.00: (5,00) Kazahstan (3,50) Slovenija (1,75)

20.45: (2,05) Austrija (3,45) Norveška (3,60)

GRUPA 2

18.00: (11,0) Finska (5,20) Engleska (1,30)

20.45: (1,80) Grčka (3,40) Republika Irska (4,90)

Ponedeljak

GRUPA 1

18.00: (1,97) Gruzija (3,40) Albanija (4,90)

20.45: (2,65) Ukrajina (3,20) Češka (2,75)

GRUPA 4

20.45: (1,58) Vels (3,80) Crna Gora (6,50)

20.45: (4,70) Island (3,60) Turska (1,78)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Ivan JovanovićLiga nacijareprezentacija GrčkeFudbalska reprezentacija GrčkeFudbalska reprezentacija Republike Irskereprezentacija Republike Irskereprezentacija EngleskeHari KejnLi Karsli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara