Ivan Jovanović (©Reuters)
Ivan Jovanović (©Reuters)

Jovanović debituje na klupi Grčke: Deset godina nema rezultata, zato se izgubilo interesovanje

Vreme čitanja: 3min | sub. 07.09.24. | 13:44

Heleni će ove subote od 20.45 časova ugostiti Finsku u Atini, u okviru 1. kola B divizije Lige nacija

Nije dočekao priliku da debituje na klupi Ujedinjenih Arapskih Emirata zbog pandemije korona virusa, Srbija ga još nije zvala, ali ove subote od 20.45 časova Ivanu Jovanoviću će se konačno ostvariti želja. Nekadašnji strateg APOEL-a iz Nikozije i Panatinaikosa će se oprobati u ulozi selektora, pošto će predvoditi Grčku u Ligi nacija protiv Finske.

Reč je o meču 1. kola B divizije, a Grci su u izuzetno teškoj grupi u kojoj su još Engleska i Republika Irska. Podsetimo, samo prvoplasirani tim posle šest kola će ići direktno u A diviziju, drugoplasirani će igrati baraž za promociju, trećeplasirani baraž za opstanak, dok poslednji ispada u treći rang.

Izabrane vesti

Pred Jovanovića je postavljen težak zadatak, da proba da vrati izgubljeno poverenje nacije posle neuspešnih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo i poraza u baražu od Gruzije. Grčka odavno nije igrala na nekom završnom turniru, od Svetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu. Kako će Liga nacija imati svoju ulogu u kvalifikacijama za naredni Mundijal, Jovanoviću je važno da njegovi izabranici beleže što bolje rezultate. Počev od ovog duela sa Finskom u Atini.

Srpski strateg će pokušati da donese nešto novo, a pozvao je i nekoliko debitanata. Poput Jorgosa Vajanidisa iz Panatinaikosa i Hristosa Zaferisa iz Slavije.

Ovo je reprezentacija koja ima nove klince u timu, momke koji obećavaju i mogu da donesu promene. Imam veliku želju da im pomognem da naprave nešto što je Grčkoj nedostajalo u poslednjih 10 godina. Želimo da pobedimo, tu nema dileme. Ne samo zato što igramo kod kuće, već i zato što nam je ovo prva utakmica i želimo da podignemo i igračima samopouzdanje. Neophodno je da imamo dobru cirkulaciju lopte i strpljenja protiv Finaca, jer oni se brane veoma dobro u niskom bloku i izvode veoma dobro kontranapade“, objasnio je Jovanović.


20.45: (1,68) Grčka (3,50) Finska (5,70)


Svestan je 62-godišnji stručnjak koliko je grčkim fudbalerima stalo da se pokažu u što boljem svetlu.

Moramo da budemo oprezni, jer igramo kod kuće i znam da će igrače to da povuče da trče i pobede. Igrači jedva čekaju ovaj meč iz više razloga. Ne samo zbog toga što žele da se iskupe posle onoga što se desilo pre četiri meseca, već i zato što je ovo novi početak“.

Atmosfera u državi je generalno loša, kada se priča o reprezentaciji, a Jovanović zna da postoji samo jedan recept da se ona popravi – dobri rezultati.

Ne mogu naprasno da promenim svoj način razmišljanja i filozofiju. Probaću da odaberem 11 igrača koji se najbolje uklapaju u moju viziju. Protivnik nije bitan. Analizirali smo ga, znamo ga dobro, ali glavno je što želim da igramo u skladu sa grčkim elementima u igri, temperamentu, egu i svemu onome što možemo da iskoristimo na terenu. Grčku publiku poznajem dobro, znam šta oni očekuju, žele i mogu da nam ponude. U poziciji smo da moramo da napravimo korak u napred, da napredujemo. Nema rezultata već 10 godina i zato se izgubilo interesovanje. Pre svega, sve zavisi od nas. Ako prevaziđemo probleme nema dileme da će svet to da prepozna i da ćemo imati maksimalnu podršku“, zaključio je Jovanović.

LIGA NACIJA (B DIVIZIJA) – 1. KOLO

Subota

GRUPA 1

18.00: (2,95) Gruzija (3,35) Češka (2,40)

20.45: (1,75) Ukrajina (3,50) Albanija (5,00)

GRUPA 2

18.00: (6,75) Republika Irska (3,90) Engleska (1,55)

20.45: (1,68) Grčka (3,50) Finska (5,70)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Fudbalska reprezentacija Grčkereprezentacija GrčkeIvan Jovanovićreprezentacija FinskeLiga nacija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara