©AFP, arhiva
©AFP, arhiva

Jovan Stanković: Sa 30 godina sam bolovao od depresije, odbio Inter i želeo da napustim fudbal

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.05.24. | 09:29

"Bio sam pomalo glup jer sam mislio da mogu da me izbace iz kluba ako saznaju, nisam ni znao šta je to", otkriva nekadašnji reprezentativac

Čuvena izreka "u zdravom telu zdrav duh" u sportu podrazumeva psihičku ravnotežu kao uslov za fizičko zdravlje, ipak, često se ispostavi da nije baš tako. Posebno u vrhunskom sportu koji sa sobom nosi ogroman pritisak, prevelika očekivanja, ogromnu radost, ali prilično često i ogromna razočaranja.

Proslavljeni fudbalski as Jovan Stanković u intervjuu za ugledni radio Kadena KOPE po prvi put je pričao o psihološkim problemima sa kojima se suočio u trenutku kada je bio na vrhuncu karijere u Majorci.

Izabrane vesti

Danas se takve stiuacije smatraju svakodnevicom u sportu, a tada je predstavljala tabu temu.

"Želeo sam da napustim fudbal sa 30 godina, nikada to nisam pomenuo. Mnogi ljudi su imali problema, imao sam depresiju u najbolje vreme, nikada o ovome nisam pričao o tome. Ivan Kampo, Paunović i Lopetegi su imali slične probleme i zatražili pomoć. Rekli su mi da za šest meseci mogu da se oporavim i da ću sutradan biti bolje", rekao je Stanković za Kadenu Kope.

Depresivno stanje u kojem se tada nalazio sputalo ga je da karijeru kruniše velikim transferima.

"Zbog lošeg stanja nisam otišao u Inter kada me je pozvao Ektor Kuper. Kada sam bio u Atletiku, imao sam ponudu Porta koji je tada postao šampion Evrope, došli su ovde sa papirima da potpišem. Nisam ništa uradio od toga, vratio sam se ovde i hteo da napustim fudbal. Bio sam pomalo glup jer sam mislio da mogu da me izbace iz kluba ako saznaju, nisam ni znao šta je to. Čak su i moji saigrači dolazili da me pitaju šta mi se dešava. Plašio sam se da pričam o tome, danas se priča. Danas se mnogo toga promenilo, igrači imaju psihologe i nutricioniste, u naše vreme toga nije bio", dodao je Stanković.

Ovaj fantastični, hitri vezista rođen je u Pirotu i stasao u Radničkom, potom je zaigrao za imenjaka iz Niša, a 1992. godine došao u Crvenu zvezdu. U Majorku je prvi put otišao 1996. godine i zadržao se pet godina. Nakon toga je kratko bio u Marselju, pa u dve godine u Atletiko Madridu. Na Baleare se vratio 2003. godine, a fudbalsku karijeru završio u Ljeidi. Nakon igračke karijere se odlučio za trenersku, gde je vodio Sinđelić iz Beograda, potom i omladince Crvene zvezde. Poslednji klub u kojem je radio bio je San Fernando u sezoni 2020/2021. Stanković ima 10 nastupa u dresu reprezentacije Srbije i Crne Gore.


tagovi

Jovan Stanković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara