Stadion Sarbrikena (©Reuters)
Stadion Sarbrikena (©Reuters)

Još korak do Berlina: Trećeligaš sa blatnjavim terenom piše istoriju protiv Kajzerslauterna

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.04.24. | 11:40

Sarbriken dočekuje Crvene đavole u polufinalu Kupa Nemačke

Nije baš novost da nižerazredni tim dođe do finala Kupa DFB, ali se ne dešava često. Duizburg je poslednji put napravio taj podvig 2011. kao drugoligaš, ali je u finalu na Olimpijskom stadionu u Berlinu izgubio glatko od Šalkea, ponosnog prvoligaša u to vreme. Posle 13 godina još veći autsajder je na putu da se domogne finala Kupa Nemačke. Posle eliminacije tri tima iz najvišeg nemačkog ranga, trećeligaš Sarbriken je na korak do istorijskog prolaska u finale. Da bi se našao u borbi za pehar mora da se obračuna sa regionalnim rivalom Kajzerslauternom, inače drugoligašom (20.45).

Tim iz pokrajine Sarland je peti put u polufinalu nemačkog Kupa, ali se nikada nije plasirao u borbu za pehar. Kao trećeligašu ovaj zadatak bi trebalo da mu bude mnogo teži, ali FCS za rivala ima Kajzerslautern, davljenika u Cvajti, ali i teškaša u DFB kupu. Crveni đavoli su u ovom takmičenju trijumfovali 1990. i 1996. godine, a u finalima su zabeležili još pet nastupa.

Izabrane vesti

Pre nekoliko godina, plasman u finale bio bi dovoljan za učešće u međunarodnim kupovima, ali sada samo osvajanje trofeja obezbeđuje kartu za grupnu fazu Ligu Evrope.

Kako je moguće da je tim iz treće lige prošao tako daleko u DFB-Pokalu? Pa, postoji prilično jednostavan odgovor - Ludvigsparkstadion. Sarbriken je odigrao sva četiri dosadašnja Kup meča u svom domu. Ovde se obračunao i sa Karlsrueom iz Cvajte, kao i sa tri tima iz Bundeslige – Bajernom, Ajntrahtom i Menhengladbahom.

"Startna pozicija je sada malo drugačija nego pre meča sa Bajernom, gde sam procenjivao naše šanse na jedan odsto. Ali Kajzerslautern je favorit", rekao je trener Sarbrikena Ridiger Cil.

20.45: (2,80) Sarbriken (3,40) Kajzerslautern (2,50)

Stadion u Sarlandu ima jednu posebnost. Posle rekonstrukcije mu nedostaje drenažni sistem, što znači da u slučaju kiše teren postaje blatnjavo igralište. U svakom slučaju, teren na Ludvigsparkstadionu još nije u idealnom stanju, čemu nisu mnogo pomogli nedavni pljuskovi. Da mu se stanje ne bi pogoršalo pred utakmicu u utorak, odložen je prvenstveni meč za vikend između Sarbikena i Esena, dok je Kajzerslautern, pak, morao da igra i samim tim nije imao mnogo vremena za pripremu.

------------

MOZZART TE VODI NA... NA ENFILD, SAN SIRO, VESTFALEN... STADION ILI DVORANU KOJE ODABEREŠ!

------------

Blato je uvek bilo prednost Sarbrikena u prethodnim rundama i tim je uvek imao koristi od njega. Četa trenera Ridigera Cila uspela je izbaci četiri tima iz više klase, svaki put kao očiti autsajder. Ironično, možda će protivnik u polufinalu biti najlakši u celoj kampanji ove sezone.

U trećoj ligi Sarbriken zaostaje za očekivanjima. Cilj je bio povratak u Cvajtu, ali trenutno je 11. na tabeli. I pored dve utakmice zaostatka jaz za mestima koje obezbeđuju promociju već je veoma veliki i iznosi 12 bodova.

Dok bi rival ostatak sezone trebalo da završi u miru, Kajzerslautern se bori za opstanak u drugoj ligi. Čak je i učešće u Kupu veoma važno i prestižno za Crvene đavole. Uostalom, bila bi velika stvar kada bi se momci sa Fric Valtera našli u finalu.

Trener Kajzerslauterna Fridhelm Funkel dobro poznaje atmosferu finalnog meča. Osvojio je DFB-Pokal 1985. kao igrač Irdingena, a kao trener Ajntrahta imao je to nadohvat ruke. I voleo bi da sve to ponovi.

"Imam osećaj sreće vezan za Kup i Berlin. To je neverovatno i sjajno iskustvo. U njemu postoji napetost i vrlo čudne emocije. Voleo bih da to ponovo doživim, ali i Sarbriken želi da ide u Berlin", rekao je 70-godišnji strateg Đavola.

Kajzerslautern se na putu do polufinala obračunao sa prvoligašem Kelnom i drugoligaškim rivalima Nirnbergom i Hertom. U Sarbrikenu, međutim, gosti moraju bez svog najboljeg strelca Ragnara Akea, koji je povređen.

KUP NEMAČKE - POLUFINALE

Utorak

20.45: (2,80) Sarbriken (3,40) Kajzerslautern (2,50)

Sreda

20.45: (1,17) Leverkuzen (8,00) Fortuna Diseldorf (14,0)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup NemačkeSarbrikenKajzerslautern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara