Još jedan meč do baraža, a slika mutna kao i pre dva meseca

Vreme čitanja: 4min | pet. 15.11.19. | 11:03

Ni Tumbaković, koji kaže da vidi napredak, ne odaje utisak zadovoljnog selektora

Nova utakmica, novi sastav, nova postavka igre. Iako se bliži mart, za kada je zakazan taj čuveni baraž, koji će verovatno biti poslednja slamka reprezentaciji Srbije za plasman na Evropsko prvenstvo, nemamo ništa bližu sliku danas kako će izgledati tim, niti kako će igrati Orlovi, nego što smo je imali pre dva meseca. Ili pre pet meseci.

Selektor Ljubiša Tumbaković je rešio protiv Luksemburga (3:2) ponovo da menja, testira, kombinuje. Ako je zbog izostanka Filipa Kostića bio prinuđen da traži novo rešenje po levom boku, iznenadile su dve izmene po desnom. U odbrani je igrao Nikola Milenković, koji istina povremeno igra beka i u Fjorentini, dok je u napadu Dušan Tadić bio "izmešten" na poziciju na kojoj je znao i ranije u reprezentaciji da zaigra i to dosta dobro.

Izabrane vesti

Novitet je i taj što je Srbija zaigrala sa tri klasična ofanzivna vezna igrača, bez ijednog klasičnog krila. Dušan Tadić, Sergej Milinković-Savić i Adem Ljajić su, u neku ruku, igrači sličnog formata. Ofanzivni veznjaci koji se najbolje snalaze kada dobiju loptu u noge, kada sa njom diktiraju igru. Često se moglo čuti u prethodnom periodu, pogotovo dok je Slavoljub Muslin izbegavao da u tim pozove Milinković-Savića, da Sergej i Tadić ne mogu da igraju zajedno, da se preklapaju i guše na terenu. I još kada im se doda Ljajić, koji takođe s boka ulazi s loptom u sredinu...

Utisak je da test protiv Luksemburga nije uspeo i da Srbija teško da može neku ozbiljniju selekciju da dočeka u ovakvom sastavu. Mnogo je znalaca na na malom prostoru, onih koji vole loptu u noge. Protiv Luksemburga je kombinovanje na „petoparcu“, kroz veliku koncentraciju igrača, donekle uspevalo i to samo u prvom poluvremenu. Naspram nekih jačih teško da to može da prođe.

Kada se posle svega podvuče crta, posle još jedne blede partije i pobede koja je malo koga oduševila, dobija se rezultat da Srbija ima još samo jednu proveru pred baraž, nedeljni duel sa Ukrajinom, a onda sledi praznina u kalendaru sve do marta. A, da će posle još skoro četiri meseca, nimalo uigranija ni spremnija nego što je bila u junu ili avgustu, reprezentacija Srbije krenuti put Osla na utakmicu decenije sa Norveškom.

Prolazno vreme za Orlove je loše. Iako je Tumbaković posle pobede nad Luksemburgom rekao da se vidi pomak u igri, nije odavao utisak zadovoljnog čoveka. Kao ni posle Litvanije ili Luksemburga u gostima, gde je takođe pobeda visila o koncu u finišu. O utiscima posle Portugalije da i ne govorimo. Niti su igrači baš vedri i nasmejani otišli sa Marakane u četvrtak pred ponoć.

Sve što je mogao, selektor je izvrteo i isprobao u prethodnih pet utakmica i ne znamo da li iko istinski ima utisak da je Srbija danas bolja nego što je bila, da li iko ima jasniju sliku ko će činiti tim u Oslu, na koji će način Orlovi igrati, a pogotovo kako će se braniti, jer taj krater ispred Dmitrovića koji se otvorio u Lavovu, do danas nije zatvoren.

Daleko od toga da je Norveška fudbalska supersila od koje treba drhtati čak i kada se igra na severu Evrope. Ne, to je solidna, čvrsta evropska reprezentacija, koja na svom terenu u ovim kvalifikacijama nije pobedila nikog osim Malte, ali osim od Španije u gostima (2:1) ni od koga nije izgubila. Ni od Švedske, ni od Rumunije. A, to su jače ekipe od Luksemburga i Litvanije, selekcija koje su preznojavale Srbiju u poslednja dva meseca.

Orlovi će u nedelju imati generalnu probu za baraž, dočekaće Ukrajinu na Marakani (15.00). Ševčenkovi puleni igrali su u ovim kvalifikacijama na atomski pogon, koji im je u velikoj meri probudila Srbija samoubilačkom misijom u Lavovu (0:5), gde je iz želje da se iznenadi rival frontalnim napadom na njegovom terenu, pretrpljena katastrofa epskih razmera. Od tog udarca tim koji se hranio dotadašnjim nizom bez poraza, još se nije oporavio i još se traži po terenu. I sebe i konce prosute igre i samopouzdanja.

Mart je tu iza ugla, jer nekih novih utakmica biti neće, ali prolazno vreme za Orlove nije dobro. Uopšte nije dobro...

Podsetimo, ulaznice za meč Srbije i Ukrajine, koji se ako ništa drugo igra u odličnom terminu u nedelju od 15 sati, prodaju se na blagajnama stadiona "Rajko Mitić" i putems ajta iticket.rs, a po cenama od 1.200 dinara za zapad centar, 1.000 za zapad bok i istok centar, 800 za istok bok i 400 za sever i jug.

Foto: Starsport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara