Ognjen Vranješ brani gol Čuke (©Starsport)
Ognjen Vranješ brani gol Čuke (©Starsport)

Još jedan čas istorije u Leskovcu: Čuka u ulozi Gargamela za prve evropske bodove

Vreme čitanja: 4min | čet. 05.10.23. | 10:54

U prvoj utakmici ikada na domaćem terenu u grupnoj fazi, tim sa Banovog brda dočekuje favorizovane Štrumpfove iz Genka (21.00, TV Arena premium)

(Od dopisnika iz Niša)

Nema gore kombinacije – neatraktivan, a jak protivnik. Jer, Genk niti je iz liga petice – Fjorentina će sigurno biti još veći mamac za leskovačku publiku – niti za sobom vuče armiju navijača kao Olimpijakos; nema u svojim redovima legendu srpskog fudbala, kao što je na svojoj klupi ima Ferencvaroš.

Izabrane vesti

A opet, kao aktuelni vicešampion i bivši četvorostruki prvak Belgije, klub koji je tri puta u ovom veku bio učesnik grupne faze Lige šampiona i ima jednu od najrespektabilnijih akademija na našem kontinentu (imena De Brujnea, Kurtoe, Karaska, Bentekea, Kastanja, Origija govore sama za sebe), po mnogima je i najjači u pomenutom društvu.

Dobro, možda to nije dokazao u dvomeču sa Pirejcima u kvalifikacijama za Ligu Evrope ovog leta, mada je bez produžetaka ostao u šestom minutu sudijske nadoknade revanš susreta; možda se u grupnu fazu Lige konferencije provukao kroz penal seriju protiv Adane; možda je na poslednjih sedam takmičarskih utakmica čak šest puta odigrao nerešeno, uključujući i meč prvog kola F grupe protiv Fjorentine (2:2). Ali, kao klub koji u svojim redovima ima fudbalere sa statusom standardnih ili povremenih reprezentativaca Belgije, Kolumbije, Maroka, Sjedinjenih Američkih Država, Meksika, Slovačke, Švajcarske, Gane, Konga i koji je u novijoj istoriji odigrao preko 50 međunarodnih utakmica najmanje ranga ove večerašnje, naspram Čukaričkog kome će to biti tek druga, a prva u ulozi domaćina, valjda je jasno koliko je izraziti favorit večeras na jugu Srbije.

A sa čim će Čukarički pred popularne Štrumpfove? Sa nimalo beznačajnim iskustvom prethodna tri evropska poraza u kojima je primao po tri gola. Sa obavezom da se spasava, ovog leta već poprilično poljuljana, čast srpskog klupskog fudbala. Sa samopouzdanjem naraslim kroz dve vezane pobede u Mozzart Bet Superligi. Ovo protiv Spartaka bilo je svakako najbolje izdanje Brđana u sezoni. A ono pre toga? Pa, ko pobedi Crvenu zvezdu, nema pravo da se preda protiv Genka!

Ma, kakva predaja, mi smo ovde došli po istorijske bodove! Očekujemo pozitivan rezultat protiv vrlo kvalitetnog rivala. Radili smo na svemu, ne samo na prekidima, na svim segmentima, a videćemo kako će to izgledati kad utakmica počne”, odlučno je poručio Đorđe Ivanović, jedan od najboljih fudbalera Čukaričkog na početku aktuelne sezone, a svakako najistaknutiji u meču prvog kola u Budimpešti, ujedno i strelac istorijskog, prvog gola ovog tima u Ligi konferencije.  

Ne pominje on slučajno prekide, upravo je slabo branjenje istih skupo koštalo beogradski tim u susretu sa Fradijem. To, i odsustvo koncentracije u najdelikatnijim momentima, kao što je, na primer, završnica prvog poluvremena.

Pred nama je novi evropski izazov. Čeka nas možda i najkvalitetnija ekipa u grupi, uz dužno poštovanje prema Fjorentini i Ferencvarošu. Ovo nam je sad već druga utakmica u grupnoj fazi, ne sme više da bude treme, moramo da pokažemo sve ono što možemo i sve za što smo trenirali. Igramo sve bolje, dobro radimo, rastemo kao ekipa. Imali smo malo više vremena da treniramo i efekti se odmah vide. Pokušaćemo da nametnemo neku našu igru, ali to će zavisiti i od protivnika koji će sigurno pokušati da uvede meč u njihov ritam”, jasan je trener Igor Matić.

On je nekako pregrmeo ono vatreno krštenje, košmaran rezultatski start samostalne trenerske karijere na klupi Čukaričkog, a na poslednjih nekoliko mečeva sve je vidljiviji neki njegov rukopis u igri tima sa Banovog brda.

Genk je nadigrao Olimpijakos, iako je ispao od Grka. Pokazao je kvalitet na obe strane terena, dobro smo proučili sve njihove utakmice. Sposobni su da se vrzo transformišu, dobro su organizovani, brzi u ofanzivnom delu. Jaki su, ali imaju i neke mane, a na nama je da pokušamo da iskoristimo te mane i stignemo do pozitivnog rezultata. Da budemo hrabri, to se podrazumeva, ali ništa to neće vredeti bez pune kocentracije od prvog do poslednjeg sekunda”, dodaje Matić.

On se nada lepoj poseti na stadionu Dubočica:

Fudbal se igra za navijače, za to se živi, za pune tribine, i nadam se da ćemo imati veliku podršku. Hvala Leskovčanima na gostoprimstvu i na velikoj podršci, nadam se da će i sada doći da nas podrže u velikom broju.”

Kada je sastav tima u pitanju, Čukarički je između stativa pokušao po sistemu treća – sreća. Sezonu je počeo Nenad Filipović, na prethodne tri evropske utakmice branio je Filip Samurović, ali je mrežu protiv Spartaka čuvao Nemanja Belić i treba ga očekivati i večeras u timu. U odbrani nema razloga za bilo kakve promene. Bekovi Miladin Stevanović i Nemanja Tošić su najstandardniji deo tima, a spoj mladosti i iskustva Vranješ Subotić na štoperskim pozicijama sve bolje funkcioniše.

Sambu Sisoko je preskočio Suboticu, makar kao starter, ali Čukarički nema adekvatnu zamenu za igrača tih karakteristika i pretpostavka je da će se vratiti u postavu, uz neizbežnu kreaciju kapitena Marka Docića u srcu veznog reda. Đorđe Ivanović je siguran na jednom krilu, a za šansu na drugom se partijom protiv Spartaka ozbiljno nametnuo Luka Adžić. I on i Igor Miladinović imali su na tom meču po gol i asistenciju, pa je najbolji strelac Čukaričkog ove sezone, posebno nakon povrede Kovača, favorit za mesto iza najisturenijeg Adetunđija

Utakmica drugog kola grupe F UEFA Lige konferencije u Leskovcu počinje u 21 sat (TV Arena premium 1), a sudiće je Adam Ladebek iz Švedske.

GRUPA F

21.00: (5,60) Čukarički (3,90) Genk (1,62)

21.00: (1,45) Fjorentina (4,80) Ferencvaroš (8,00)



tagovi

Igor MatićČukaričkiĐorđe Ivanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara