Jesen promašenih pojačanja

Vreme čitanja: 3min | čet. 12.12.19. | 09:40

Razočarali Van la Para, Kanjas, Tomane...

(od izveštača MOZZART Sporta iz Atine)

Crvena zvezda je prošlog leta ambiciozno ušla u plan angažovanja „zvučnih“ pojačanja, kako bi se došlo do željenog kvaliteta za evropske utakmice, ali je samo nekoliko meseci kasnije, posle bolne eliminacije u Pireju, jasno da većina njih nije dostigla željeni nivo igre, a nije mali broj ni onih koji su potpuno podbacili. Naravno, u prvi plan uvek padaju oni koji su dovedeni da naprave razliku, ali to ove jeseni nisu uspeli da učine.

Izabrane vesti

Sistemu igre koji forsira Vladan Milojević u Crvenoj zvezdi nedostajala su prava „ubitačna“ krila, kako bi do izražaja došla ona tranziciona igra koja je bila zaštitni znak srpskog šampiona. Stoga je značajan deo budžeta u prelaznom usmeren na dovođenje Matea Garsije i Radživa van la Pare. Argentinac je zablistao po dolasku u redove srpskog šampiona. Bio je odličan u Bernu, potom i u Novom Sadu, gde je postigao evrogol, ali je onda usledio prazan hod. Garsija je ove jeseni odigrao 17 utakmica u svim takmičenjima i postigao četiri gola uz jednu asistenciju. Bio je starter na svih šest mečeva u Ligi šampiona. Radživ van la Para se čekao tokom čitave jeseni, ali se njegov bljesak nije dogodio. Holanđanin je odigrao 11 utakmica u Crvenoj zvezdi i postigao jedan gol, uz dve asistencije. Gol i asistenciju ima u meču sa Trepčom u Kupu Srbije i jednu protiv Mačve u Superligi. U prve četiri utakmice u Ligi šampiona je bio starter, potom ga nije bilo u timu protiv Bajerna, dok je sinoću Pireju na terenu proveo nešto više od pola sata.

Portugalac Tomane je stigao kao neko ko bi uz eventualne odlaske Pavkova ili Boaćija mogao da preuzme ulogu prvog špica. Ipak, odmah po dolasku se povredio, a potom se našao u žestokoj konkurenciji za mesto u timu. Milojević mu je ukazao poverenje, za šta je vratio evrogolom protiv Spartaka. Ipak, sinoćni promašeni penal obeležiće mu čitavu jesen. Sakupio je 18 nastupa i postigao pet golova, uz tri asistencije. Milojević je nedavno isticao njegove kvalitete i naglašavao da je u pitanju pravi timski igrač, kao i da će se njegove najbolje partije videti tek na proleće.

Crveno-beli su imali velika očekivanja i od Hosea Kanjasa, koji je angažovan bez obeštećenja, ali kao igrač koji sa ogromnim iskustvom treba da donese sigurnost u veznom redu. Iskusni Španac je zabeležio 21 nastup ove sezone u dresu Crvene zvezde, uz jedan postignuti gol u Superligi. Ipak, ostao je bez mesta u timu i prema najavama bi mogao već na zimu da napusti stadion Rajko Mitić. Njegovu poziciju već je zauzeo mladi Njegoš Petrović, koji je prošao kroz vatreno krštenje na mečevima Lige šampiona. Pridošlica iz Rada ove jeseni je sakupio 15 utakmica, od čega pet u elitnom evropskom takmičenju.

Brazilac Žander se protekle večeri našao u ulozi tragičara, pošto je nerezonski dirao loptu rukom nakon centaršuta Buhalakisa i tako Olimpijakosu otvorio vrata evropskog proleća. Iskusni Brazilac je stigao kao aleternativa Milanu Rodiću, ali i kao igrač koji po potrebni, zbog izrazitih ofanzivnih karakteristika i brzine, može da zaigra i ofanzivnije. Na kraju, odigrao je 15 utakmica u dresu Crvene zvezde i postigao jedan gol u Superligi, a prikupio je i četiri asistencije, od čega dve protiv Trepče.

Miloš Degenek je jedan od onih igrača čiji je porvratak izazvao najveće oduševljenje od među pristalicama Crvene zvezde. Ustalio se u tandemu sa Milunovićem i vodio teške bitike u Ligi šampiona za protivničkim napadačima. Na kraju je zabeležio 25 nastupa i postigao dva gola uz jednu asistenciju. U dosadašnjem toku jeseni jedan je od petorice igrača sa preko 2.000 minuta provedenih na terenu.  Iako je igrao samo 21 minut u Ligi šampiona, Radovan Pankov je ostvario 19 nastupa u Zvezdinom dresu ove sezone, od čega 15 u Superligi. Od bivšeg igrača Radničkog iz Niša očekuje se da u budućnosti dobije još značajniju ulogu u timu.

Treba napomenuti i da je veliki problem Vladanu Milojeviću u jesenjem delu sezone napravilo ograničenje inostranih fudbalera u domaćem prvenstvu, pa je dobar deo igrača ostao i bez kontinuiteta, a ekipa bez pravog kostura, što se odrazilo i na celokupnu igru i neubedljivo izdanje u Ligi šampiona.

Foto: Star Sport

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara