©Reuters
©Reuters

Jeftinije, a megalomanski: Projekat od milijardu da potvrdi ozbiljnost saudijskih namera

Vreme čitanja: 2min | uto. 01.10.24. | 17:47

Njukasl odustao od ideje da gradi potpuno novi stadion i odlučio da renovira svoj istorijski dom u najskupljoj rekonstrukciji posle Santjago Bernabeua

Neće Svrake krenuti stopama Arsenala, Totenhema, Evertona i otpočeti gradnju monumentalnog zdanja kojim bi impesionirale svet. U dogovoru sa predstavnicima navijača, čelnici crno-belih postigli su načelan dogovor da u narednim godinama renoviraju Sent Džejms Park, a cena poduhvata iznosiće 1.000.000.000 evra. Time su se u Njukasli odlučili na jeftiniju opciju kojom će prištedeti oko 2.000.000.000 evra, uzimajući u obzir da je plan za izgradnju novog stadiona procenjen na 3.000.000.000 evra.

Iako u klubu i dalje insistiraju na tome da odluku još nije ozvaničio upravni odbor, engleski mediji izveštavaju da su arhutiktonski planovi za proširenje stadiona predstavljeni saudijskim vlasnicima i da su naišli na odobrenje. Uz to, jasno je da se i navijačijma ova opcija više dopada. Rekonstrukcija Sent Džejms Parka biće druga najskuplja u istoriji nekog fudbalskog stadiona, odmah iza neprikosnovenog Santjago Bernabeua čije je renoviranje koštalo oko 1.700.000.000 evra.

Izabrane vesti

Pomenuti planovi fokusirani su na proširenje i preuređenje istočne tribine i Galougejt Enda, a kapacitet stadiona bi po završetku rekonstrukcije trebalo da iznosi nešto više od 60.000 mesta. Očekuje se da će biti modernizovane i preostale dve tribine izgrađene pre dvadesetak godina. Otkriveno je i da je neophodno da Njukasl napravi još jedan korak kako bi počeo projkat rekonstrukcije. Moraće da produži zakup Sent Džejms Parka koji po aktuelnom dogovoru važi još čitavih 70 godina, ali su pravne regulative takve da će morati da se produži dodatnu kao garant ozbiljnosti kluba da se jednog dana ne odluči na preseljenje.

Njukasl je više puta insistirao da će o svakoj odluci razgovarati sa klupskim savetodavnim odborom navijača i odbacio je ideju da odluka bude doneta bez iskazivanja njihovog mišljenja. Portparol kluba je rekao da "bi bilo pogrešno reći da je sve utanačeno i da su opcije još na stolu", mada se u nezvaničnim krugovima zna da su ostale samo puke formalnosti.


tagovi

Njukasl

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara