""
""

Japanski car odlikovao Piksija: Neka prijateljstvo traje večno (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | pon. 22.06.15. | 19:29

Stojkoviću je Orden reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima sa rozetom, u ime Vlade Japana uručio ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki

Legendarnom fudbaleru Crvene zvezde i dugogodišnjem igraču i treneru Nagoje Draganu Stojkoviću Piksiju u Beogradu je uručeno prolećno carsko odlikovanje za 2015. godinu za izuzetan doprinos u uspostavljanju i unapređenju prijateljskih odnosa s Japanom.

Izabrane vesti

Stojkoviću je Orden reda izlazećeg sunca sa zlatnim zracima sa rozetom, u ime Vlade Japana uručio ambasador Japana u Srbiji Masafumi Kuroki navodeći da je Stojković jedan od najboljih igrača u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala, i da je heroj.
“Orden sam dobio ja, a Srbija je dobila priznanje. Japan Srbiji može biti uzor, a Srbija za Japan inspiracija, dok je moja uloga da tu vezu pojačam. Trudiću se da dokažem da sam dostojan tog velikog zadatka", rekao je Stojković navodeći da je u životu primio mnogo priznanja, ali da počast i radost ovog japanskog priznanja prevazilaze sva njegova dosadašnja iskustva.

On je rekao da je taj orden za njega mnogo više od priznanja i da mu je izuzetno stalo do unapređenja prijateljstva Japana i njegove otadžbine.

Stojković je rekao da je Japan njegov drugi dom navodeći da ne postoji nijedna zemlja na svetu koja toliko neguje ljudske i društvene vrednosti koje on najviše ceni -rad, postovanje, disciplinu i skromnost.

On je zahvalio carskoj porodici, parlamentu i vladi Japana na podršci i ljubavi i zahvalio rodnom Nišu, kao i Nagoji za koju je rekao da je mesto u kome se oseća kao da je rođen u njemu.
"Hvala Srbiji, Japanu, zbog čijeg sam prijateljstva dobio orden. Neka prijateljstvo raste i traje večno sve dok sunce izlazi", poručio je Stojković.

Ambasador Kuroki je podsetio da je Stojković u Japan došao 1994. godine, da je sedam godina igrao u fudbalskom klubu Nagoja, a da je od 2008. do 2013. godine bio trener tog kluba.

On je naveo da je Stojković odličnom i fer plej igrom dao značajan doprinos osnaživanju tima Nagoje, ali i popularizaciji japanske fudbalske lige. Među mnogim dostignućima koje je postigao Stojković, Kuroki je naveo da je 1994. godine izabran za najboljeg igrača, a 2010. za najboljeg trenera.
"Stojković nije bio samo uspešan igrač, nego je i podigao nivo fudbala i učinio ga atraktivnijim i privlačnijim za Japan", rekao je Kuroki navodeći da Stojković dobro razume Japan i njegovu kuluru.

Takođe, Stojković je dao izuzetan doprinos prijateljstvu japanskog i srpskog naroda, naveo je.
"Još ste mladi i imate energiju poput izlazećeg sunca, svojim zracima sigurno ćete obasjati druge ljude i nadam se da ćete i u budućnosti praviti sjajne uspehe", rekao je Kuroki.

Dragan Stojković je u Nagoji igrao od 1995. do 2001. godine, a od 2008. do 2013. bio je trener tog kluba. Stojković je 1995. izabran za najboljeg igrača u Japanu, a 2010. proglašen je za najboljeg trenera u Japanu, posle osvajanja nacionalne titule.

Među gostima na svečanom uručenju ordena u Beogradu prisustvovali su nekadašnja fudbalska legende Dragoslav Šekularac, Dejan Savićević, bivši fudbaleri Milko Đurovski, Milovan Đorić, Dušan Maravić, nekadašnji golman Crvene zvezde Stevan Stojanović, kao i bivši igrač i predsednik Partizana Ivan Ćurković, bivši selektor reprezentacije Ilija Petković i nekadašnji predsednik FK Crvena Zvezda Toplica Spasojević.

Orden izlazećeg sunca je japansko odlikovanje koje je 1875. ustanovio japanski car Meiđi. Orden ima zrake izlazećeg sunca i njegov dizajn simbolizuje jaku energiju izlazećeg sunca ukombinovanu sa konceptom Japana poznatog kao "zemlja izlazećeg sunca".

(FOTO: Starsport)


tagovi

Srbijameđunarodni fudbalJapanDragan Stojković PiksiFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara