Maks Eberl na Alijanc areni (Reuters)
Maks Eberl na Alijanc areni (Reuters)

Izvođač radova stigao u Bajern i otvara tri gradilišta

Vreme čitanja: 5min | uto. 27.02.24. | 13:30

Maks Eberl zvanično predstavljen na Alijanc areni, prva misija - pronaći nalsednika Tomasa Tuhela

Teža kriza odavno nije potresala minhenski Bajern... Rezultatska, hijerarhijska, kriza autoriteta. Takmičarska 2023/24, po svemu sudeći, biće upamćena kao sezona u kojoj je lepršava četa Ćabija Alonsa sprečila minhenskog giganta da osvoji i 12. bundesligašku titulu zaredom, možda i kao sezona nakon koje će izgubiti jednog od najboljih levih bekova Evrope Alfonsa Dejvisa, strahuje se i još nekolicinu igrača prefinjenih fudbalskih kvaliteta.

U clju da problematično razdoblje ne preraste u neku vrstu anarhije čiji su se obrisi mogli videti tokom nekolicine ovosezonskih utakmica (posebno na relaciji trener - igrač(i)), Bavarci su doveli jednog od najcenjenihih sportskih direktora Nemčke Maksa Eberla i tokom dana ga predstavili na Alijanc areni. Zvanično, Bajern sportskog direktora već ima u Kristofu Frojndu koji je u klubu stigao pre oko pola godine, pa je Eberl najavljen kao novi član odbora koji će se baviti sportskim pitanjima.

Izabrane vesti

U zbilji, u Zabener Štrase preselio se izvođač radova s ciljem da u ranoj fazi mandata otvori tri gradilišta. Prvo i apsolunto primarno područje rada biće mu pronalaženje naslednika Tomasa Tuhela sa kojim će se Bajern razići na kraju sezone. Drugo će biti remont tima (s akcentom na vezni red) koji ne daje rezultate u skladu sa kvalitetom fudbalera i treće - komunikaciona platforma. Od (samo) zvaničnog povlačenja Ulija Henesa i Karla Hajnca Rumenigea sa direktorskih pozicija (iako i dalje predstavljaju sivu eminenciju kluba), Bajern je ostao uskraćen za autoritativnog govornika koji bi, naročito u teškim trenucima za klub i kriznim situacijama poput aktuelne, stao pred javnost i plaštom svoje harizme zaštitio trenera i ekipu. Čak su se pojedini fudbaleri žalili da u klubu ne postoji osoba od autoriteta dostupna u svako doba dana za razgovor, žalbu ili savet. Frojnd jeste bio dostupan javnosti za izjave pre i posle mečeva, ali razlika u iskustvu u odnosu na Eberla je nemerljiva.

Već na prvoj konferenciji za medije, Eberl je dao jasne crte agende za neredni period.

"Želimo trenera koji se uklapa u klub i njegove ambicije, a koji je takođe u saglasju sa idejama koje Kristof (Frojnd) i ja imamo po pitanju igračkog kadra. Igrači poput Tela i Musijale su mladi fudbaleri kojima je neophodno da igraju. Drugi veliki klubovi poput Real Madrida uspeli su da integrišu Kamavingu i Čuamenija u vezni redi sa Krosom, Modrićem i Kazemirom. To je profil trenera kakvog želimo. Neophodan nam je trener koji želi da radi sa takvom vrstom fudbalera. Jezik? Mora da priča jezik koji svi mi pričamo, nemački ili engleski. To jeste jedan od kriterijuma, ali ne isključujući. Imamo nekoliko kandidata", rekao je 50-godišnjak koji prema tvrdnjama nemačkog Sky Sporta favorizuje Ćabija Alonsa kojeg je pre tri godine pokušao da dovede i u Menhengladbah. Na taj način deli stav Henesa i Rumenigea koji veruju da je nekadašnji španski i Bajernov vezista koji će mu izbiti titulu iz ruku, pravi čovek da tu titulu vrati u Minhen kao i Bavarcima epitet odreda pred kojim fudbalskoj Evropi klecaju kolena.

Ali govoreći o treneru, Eberl je jasno poručio kako gleda o mlađanom napadaču Matisu Telu koji je u poslednje vreme više puta bio apostrofiran kao igrač koji bi na kraju sezone mogao na kaljenje. Dolazak Eberla, gotvo izvesno znači da supertalentovani Francuz neće mrdnuti iz Minhena predstojećeg leta. To je svakako jedno od manje gorućih pitanja u Bavarskoj. Klučna su, hoće li Bajern uspeti da zadrži Alfonsa Dejvisa uprkos nasrtajima Real Madrida, odnosno kakva sudbina čeka Leona Gorecku, Jozuu Kimiha, odnosno Matijsa De Lihta kojima saradnja sa Tomasom Tuhelom, malo je reći, nije prijala. Ni ostanak Liroja Sanea u Minhen nije izsvestan. A opet, oživele su glasine da Bajern nije odustao od letošnje velike želje, Fulamovog Žoaa Paljinje.

“Ne znam kada ćemo početi da pričamo o remontu i da li će on početi sa četvoricom, šestoricom ili osmoricom fudbalera. Počinjem sada, Kristof je već pola godine u prednosti i daće mi dosta informacija. Zajedno ćemo pregledati igrački kadar. Ali na prvom mestu je pronalaženje pravog trenera. Karte su promešane sa mnom i Kristofom. Videćemo šta će se dogoditi u naredna tri meseca. Procenićemo koji igrači daju Bajernu srce i dušu kako bismo ostvarili naše kratkoročne ciljeve", rekao je Eberl.

Nekadašnjem sportskom direktoru Borusije i fudbaleru ovog kluba (koji je inače fudbalski stasavao u Bajernu) ne može se osporiti stručnost jer je od Menhengladbaha u drugoj deceniji 21. veka napravio jedan od najbolje organizovanih klubova Bundeslige. Svojevremeno je za smešan novac doveo Huana Aranga u Menš, a Venecuelanac vremenom postao klupska legenda. U to vreme iskopao je i Marka Rojsa i drugoligaša Rot Vajs Ahlena. Njegovo otkriće 2012. godine bio je Granit Džaka, prošlog leta je Lajpcigu obezbedio pozajmicu Ćavija Simonsa, odnosno pobedio žustru konkurenciju za potpis Loisa Opende.

Ali setimo se i da ga Lajpcig krajem septembra 2023. godine otpustio zbog "nedostatka" posvećenosti klubu, odnosno jer je dogovarao odlazak u Bajern iza leđa uprave Bikova. Ne zaboravimo i (ne)iskrene suze početkom 2022. godine kada je na oproštajnoj konferenciji od Gladbaha pričao da je isceđen, umoran i bolestan, da u fudbalu postoje stvari zbog kojih ne može više da obavlja svoj poasao s osmehom na licu. Malo jače od pola godine kasnije, postao je sportski direktor Lajpciga.

Dakle, vrlo brzo nakon napuštanja Borusije avanzovao je Eberl do vrha brda u nemačkom fudbalu, do jednog od trojice članova Bajernovog izvršnog odbora koji će uz njega činiti izvršni direkton Jan Kristijan Drezen i direktor finansija Mihael Didrih. Ali sa vrha brda, svi putevi vode nizbrdo. E sad, koliko će Eberl uspeti da ga sačuva...


tagovi

Maks EberlBajern Minhen

Obaveštavaj me

Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara