Stadion Orensea (©Wikipedia)
Stadion Orensea (©Wikipedia)

Izgleda, ipak ništa od Orenseovog čuda

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.10.24. | 23:03

Maleni klub iz Mačale je isprosipao bodove protiv direktnih rivala za titulu u Ekvadoru, pa uprkos tome što u noći između petka i subote može da se vrati na prvo mesto na tabeli više ne spada među favorite

Slabo 12. mesto u Aperturi, promena trenera, pa čudesan početak Klausure i tri pobede u prva tri kola. Pomislili su tada Ekvadorci da bi njihova liga mogla da ponudi svetu fudbalsku senzaciju kakva skoro nije viđena u Južnoj Americi. Međutim, brzo su se fudbaleri Orensea i navijači malenog kluba iz Mačale spustili na zemlju, nekoliko lošijih rezultata ih je značajno udaljilo od borbe za titulu. Iako Orense u noći između petka i subote (01.00 časova po srednjoevropskom vremenu) eventualnom pobedom nad Libertadom iz Lohe ponovo može da se probije do samog vrha tabele, o tituli se više ne priča.

Orkšaji sa direktnim rivalima su pokazali da Orense još nije dovoljno sazreo za sam vrh. Itgubio je na gostovanjima Emeleku (1:2), Mušuk Runi (0:3) i aktuelnom šampionu LDU Kitu (0:2), u poslednjih pet kola je savladao samo slabašnu Makaru (1:0).

Izabrane vesti

Potonuo je zato na petu poziciju, mada ima samo tri poena manje od lidera LDU Kita. I, kakva god bila forma, Uzgajivači banana, kako glasi nadimak kluba, su favoriti protiv Libertada iz Lohe. Delom zbog toga što se meč igra u Mačali, delom zbog činjenice da je Libertad 11. na tabeli, a u Aperturi je bio zakucan za dno.

Nije Orense slavio krajem aprila u Lohi, jedva je u finišu utakmice golom Hozea Migela Andradea izvukao 1:1. Ubrzo posle toga je smenjen argentinski trener Nikolas Kijetino, a zamenio ga je iskusni kolumbijski stručnjak Santijago Eskobar.


01.00: (1,65) Orense (3,45) Libertad Loha (5,40)


Reč je o 60-godišnjem treneru koji je tokom karijere vodio brojne velike ekipe južnoameričkog fudbala. Krenuo je od nekadašnjeg osvajača Kopa Libertadoresa Atletiko Nasionala, a kasnije je vodio Deportivo Pasto, Junior, Independijente Medeljin i bolivijski Bolivar. Vratio se 2011. na klupu Atletika, 2013. i Onse Kaldasa, a dalje je vodio Ekidad, venecuelanski Deportivo Tačiru, ekvadorsku Universidad Katoliku, Universidad Čile i bivšeg šampiona Ekvadora Aukas.

Pod Eskobarovom palicom Orense je zaličio na ozbiljnu ekipu, računajući sva takmičenja ima sedam pobeda, remi i šest poraza. I dalje nije na nivou najvećih, ali barem za opstanak neće morati da brine.

Orense je mlad klub, postoji od decembra 2009. godine i uskoro će tek da proslavi 15. rođendan. Osnovali su ga meštani Mačale, uz pomoć sa gradskom upravom. Cilj je bio samo da postoji klub u kojem bi lokalni klinci mogli da treniraju različite sportove, pa su pored fudbalske pokrenute i košarkaška, plivačka i teniska sekcija.

U početku je Ornese imao samo mlađe kategorije, tek je od 2012. krenuo da se takmiči i u seniorskom rangu. Krenuo je od treće lige.

U tom rangu su se Uzgajivači banana zadržali šest godina, potom su dve sezone odigrali u Seriji B, a od 2020. su deo elite. Najbolji plasman, računajući Aperturu i Klausuru, ostvario je u debitantskoj sezoni. U Klausuri je zauzeo sedmu poziciju.

Orense za sve ove godine postojanja nije platio obeštećenje za nekog igrača. Sve dovodi kada ostanu bez kluba, a zanimljivo da je ovog leta svu četvoricu novajlija (Oskar Kinjones, Migel Parales, Nikolas Serveto i Enco Akosta) doveo na pozajmice.

Iako u svojim redovima ima i neke veterane, u Orenseu često najmlađi dobijaju šansu. Tako je, primera radi, ove sezone već debitovao za prvi tim 16-godišnji vezista Erik Zambrano.

EKVADOR 1 (KLAUSURA) – 10. KOLO

Petak

Kumbaja – Universidad Katolika U TOKU

Subota

01.00: (1,65) Orense (3,45) Libertad Loha (5,40)

20.00: (1,90) Mušuk Runa (3,40) Deportivo Kuenka (3,80)

22.30: (3,45) Tekniko Unido (3,30) LDU Kito (2,05)

Nedelja

01.00: (1,22) Independijente del Valje (6,25) Imbabura (10,0)

18.00: (1,90) Aukas (3,30) Makara (4,00)

20.30: (1,95) Delfin (3,30) El Nasional (3,80)

23.55: (2,00) Barselona Gvajakil (3,25) Emelek (3,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Ekvador 1Orense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara