Iz prvog reda o šampionskoj borbi u Rusiji: Zenit najjači, ali je draž što svako svakoga može da pobedi

Vreme čitanja: 5min | sub. 18.05.24. | 11:29

Jočić se osvrnuo na premijerligaške borbe, ali i istakao da veruje u opstanak Voždovca, kluba u kojem se afirmisao

Jedna od najuzbudljivijih i najneizvesnijih šampionskih trka u Evropi odvija se u Rusiji. Trka Dinama, Zenita i Krasnodara bila je povod da premijerligaške borbe uprkos sankcijama i izostanku Rusije sa međunarodne scene ponovo izazovu pažnju šire fudbalske javnosti. Odluka o šampionu najveće zemlje na svetu biće doneta u poslednja dva kola koja moskovski klub dočekuje na prvom mestu, sa dva boda više od branioca titule, odnosno tri u poređenju sa Bikovima.

Među klubovima koji su tokom prethodnih nedelja doprineli da Dinamo iz Moskve dva kola pre kraja takmičenja izbije na lidersku poziciju je i Rubin. Klub iz Kazanja je Zenit uskratio za tri, a Krasnodar za dva boda. Tim u kojem značajnu ulogu ima srpska kolonija ostvario je niz dobrih rezultata u prethodnim kolima, a poslednji u nizu je pobeda protiv Rostova (3:1) u kojoj je prvenac postigao ofanzivni vezista Bogdan Jočić.

Izabrane vesti

"Ne postoji opuštanje iako smo u sredini i obezbedili smo opstanak. Atmosfera je takva da, iako nema rezultatskog pritiska, svi igraju maksimalno i uz želju da završimo na što boljoj poziciji", kazao je za Mozzart Sport igrač koji se afirmisao u dresu Voždovca.

Jočić se potom konkretnije osvrnuo na ličnu perspektivu.

"Zadovoljan sam, prihvaćen sam dobro. Pri adaptaciji mi je prilično pomoglo što je dosta naših igrača. Drugi put sam u inostranstvu, te mi je i iz te perspektive lakše jer znam kako stvari funkcionišu kada nisi u svojoj zemlji. Brzo sam se privikao na sve. Kada sam dolazio, bio sam svestan da me očekuje dokazivanje i da neću biti standaradan. Cilj mi je bio da se izborim za što više minuta jer je oštra konkurencija u sredini. Uglavnom sam koristio ukazanu šansu, a u prethodnom kolu je stigao i gol. Ne igram toliko ofanzivno te i nisam očekivao da će doći. Igramo sa dva igrača u sredini i oni ne idu mnogo napred. Protiv Rostova sam ipak imao više prostora, išao sam napred i očekivao loptu. Stvarno, ukazala se prilika i smatram da sam zasluženo došao do prvenca. Pričao sam sa ocem Goranom, rekao da sam starter i u šali pomenuo da je možda prilika za prvenac. Kazao mi je da i ako ne dođe sada, ima dovoljno vremena, da se ne opterećujem. Prizvao sam gol na kraju".

18.00: (3,00) Soči (3,30) Krasnodar (2,25)

Rubin sa sedme pozicije, iz bezbedne zone, gleda borbe za titulu i opstanak.

"Imamo dobre rezultate, igramo čvrsto, defanzivno. Liga je takva da svako svakoga može da pobedi, a mi smo pravili probleme jakim ekipama. Ne ležimo klubovima iz vrha. Zenit je najjača ekipa i imaju najveći kvalitet, ali su gubili bodove u prethodnom periodu na nizu utakmica, između ostalog i protiv nas. Nisu pobeđivali kada je bilo potrebno, te je Dinamo koji je čitave sezone zaostajao stigao do prve pozicije, preskočio i Zenit i Krasnodar koji je bio lider tokom praktično cele sezone. Rezultati ekipa iz vrha su pokazatelj u kojoj meri je šampionat ujednačen i koliko su svi timovi nezgodni. Zaista svako svakoga može da pobedi i u tome i jeste draž".

Dinamo će danas ugostiti Krila Sovjetov, dok je Krasnodar gost Sočiju. Dan kasnije Zenit će korak pokušati da održi na gostovanju Ahmatu, a vrhunac borbe predstavljaće utakmica poslednjeg kola između Krasnodara i Moskovljana.

"Dinamo je uspeo da u sudijskoj nadoknadi protiv Baltike dođe do preokreta i preuzme prvo mesto. Zbog svega što se dešava zanimljivo je za gledanje. Zaista ima šta da se vidi, utakmice su efikasne, dosta je dobrih igrača, a sada je neizvesnost donela dodatnu pažnju. Zenit ima lakši raspored, mada igraju protiv Ahmata koji je u seriji pobeda... Ukoliko slave u obe utakmice, verujem da će uspeti da dođu do trona, posebno jer Dinamo i Krasnodar imaju međusobni susret u poslednjem kolu. Biće zanimljivo svakako".

Sa druge strane, Rubin je tokom aktuelne sezone prošao kroz tranziciju, te Jočić očekuje da se on i saigrači u punom sjaju pokažu od leta.

"Odlično sam se uklopio i nadam se da ću se do sledeće sezone još bolje adaptirati i podići igru na viši nivo. Imam ugovor još tri godine i dovoljno vremena da dođem na željeni stepen".

Važnu lekciju na dosadašnjem putu za vezistu poniklog u Crvenoj zvezdi predstavlja lekcija koju je stekao u tinejdžerskim danima kada je iz Ljutice Bogdana prešao u Veronu i još kao omladinac osetio breme igranja van rodne zemlje.

"Bio sam mlad i bilo je potrebno da prođem određene stvari. Sada imam znatno veće iskustvo kada je u pitanju boravak u inostranstvu. Potrudio sam se da se prilagodim što pre, na jezik, grad, kulturu... Drugačije razmišljam nego kada sam bio u Italiji i znatno mi je lakše. Radio sam dosta i na fizičkoj pripremi s obzirom na to da je ruski fudbal vrlo čvrst i nosi više zahteve, te sam za napredak na tom polju posebno zahvalan treneru Vuku Vučetiću".

13.00: (1,37) Dinamo Moskva (5,10) Krila Sovjetov (7,75)

Značajnu pomoć predstavljali su mu saigrači sa ovih prostora Lazar Ranđelović, Uroš Drezgić, Igor Vujačić, Luka Bijelović i Darko Jevtić, dok će se poznatom društvu po oporavku od povrede ponovo pridružiri i Nikola Čumić.

"Svima nam znači što je dosta igrača sa naših prostora. Družimo se, svakodnevno smo zajedno i pomažemo jedni drugima. Bijelović i ja smo došli zimus i svi sunarodnici su tu da nam se nađu. Družimo se svakodnevno. Živimo blizu - Ranđelović, Drezgić, Bijelović, Vujačić i Jevtić, te smo često zajedno. Nisam se video samo sa Čumićem koji je na oporavku, ali ćemo se družiti od sledeće sezone. Sa Bijelovićem sam cimer kada smo u karantinu i odlično se družimo. Vujačić je zamenik kapitena, iskusan je i mnogo mi je pomogao po dolasku. Imamo grupu na Vocapu gde su se svi javili posle prvenca i rekli da moram da častim što sam odmah prihvatio i organizovao druženje".

Jočić redovno prati i igre Voždovca koji je doživeo značajan pad od zime i odlaska kako novog igrača Rubina, tako i Burmaza i Zečevića.

"Pratim svaku utakmicu Voždovca, čujem se sa bivšim saigračima i navijam stalno za njih. Žao mi je što imaju rezultate ispod očekivanja, iako ne mogu da kažem da igraju loše. Nizu zaslužili ovako malo bodova jer su igrali dobro i u mnogim utakmicama su bili bolji rival. Sve je krenulo nizbrdo i deluje da nedostaje iskustvo dako bi se izdigli i vratili na želljeni kolosek. Ne smatram da je zimski odlazak igrača bio razlog jer ima dosta dobrih igrača koji mogu da nas odmene. Nadam se da će se dobro završiti i da će opstati", kazao je Jočić.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Liverpul na Enfildu, Bilbao na San Mamesu ili možda Romu na Olimpiku?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

PREMIJER LIGA RUSIJE - 29. KOLO

Subota

13.00: (1,37) Dinamo Moskva (5,10) Krila Sovjetov (7,75)

15.30: (1,90) Lokomotiva Moskva (3,45) Fakel (4,20)

18.00: (3,00) Soči (3,30) Krasnodar (2,25)

Nedelja

11.00: (2,30) Ural (3,35) Orenburg (3,15)

13.15: (1,75) Spartak Moskva (3,60) Rubin (4,90)

15.30: (2,30) Rostov (3,25) Baltika (2,95)

18.00: (7,50) Ahmat (4,40) Zenit (1,45)

Ponedeljak

19.00: (3,50) Nižnji Novgorod (3,30) CSKA (2,15)



tagovi

Bogdan JočićRubin KazanjPremijer liga Rusija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara