Vladimir Ivić (©Reuters)
Vladimir Ivić (©Reuters)

Iviću PAOK namešta posao u Atini

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.09.24. | 13:09

Panatinaikos navodno već stupio u kontakt sa srpskim strategom, pošto se Dijegu Alonsu uzdrmala klupa posle slabog starta u grčkom prvenstvu

Panatinaikos po svoj prilici nastavlja po starom, kada je u pitanju strpljenje i poverenje koje ima u svoje trenere. Zeleni su u prethodne 24 godine ovog veka promenili 34 trenera, a samo dvojica (Ivan Jovanović i Janis Anastasiju) su se zadržali dovoljno dugo da sakupe trocifren broj utakmica na klupi. Biće ogromno iznenađenje ako se toj, retkoj grupi priključi sadašnji trener Dijego Alonso, pošto grčki mediji već posle samo 10 njegovih mečeva naveliko pišu o smeni.

Zapravo, sledeća plata Urugvajca u ogromnoj meri zavisi od susreta u Solunu, koji je na programu ove nedelje od 19.30 časova. Panatinaikos gostuje aktuelnom šampionu PAOK-u, a u obavezi je da pobedi da ne bi već sada previše zaostao u borbi za titulu. Jer, već ima neprihvatljivo mnogo kikseva.

Izabrane vesti

Alonsovi izabranici su do sada savladali u prvenstvu samo Levadijakos (1:0), dok su remizirali sa Kaliteom (2:2) i izgubili od Asterasa (0:1). S obzirom na to kakav su raspored imali, Filip Mladenović, Nemanja Maksimović, Filip Đuričić i njihovi saigrači su morali sada da imaju devet poena, koliko uostalom već imaju PAOK i Olimpijakos. Sva tri njihova protivnika spadaju u red slabijih ekipa u ligi, Zelenima tek predstoje derbiji.

Zapravo, jedina stvar koja trenutno drži Alonsa na klupi je uspeh na međunarodnoj sceni. Panatinaikos je sezonu započeo u kvalifikacijama za Ligu Evrope, eliminisao je Botev iz Plovdiva (6:1), ali je potom u 3. kolu izgubio od Ajaksa na penale. Morao je da igra baraž za Ligu konferencije, u njemu je golom Tetea u 85. minutu revanša za ukupnih 3:2 eliminisao francuski Lans i obezbedio sebi evropsku jesen. Da nije bilo te pobede Mladenović, Maksimović i Đuričić bi već imali novog šefa.


19.30: (2,00) PAOK (3,45) Panatinaikos (3,80)


Međutim, nije isključeno da ga dobiju već koliko sledeće nedelje. Navodno, uprava Zelenih ne sedi skrštenih ruku i već priprema zamenu za Alonsa. Grčki mediji pušu da je uspostavljen kontakt sa Vladimirom Ivićem, koji je bez angažmana od marta, kada je smenjen u Krasnodaru u trenutku dok je bio lider u ruskom šampionatu.

Ako bi došlo do dogovora, Iviću bi ovo bio povratak u Grčku posle sedam godina. Dugo je tamo igrao, za AEK, Aris i PAOK, a u Solunu je i započeo trenersku karijeru. Prvo je vodio mladi tim PAOK-a, pa potom u sezoni 2016/2017 i prvi tim, a sa crno-belima je tada uzeo Kup Grčke.

Problem je samo što Ivića i dalje plaća Krasnodar, zbog tog preranog raskida ugovora. Ukoliko bi 47-godišnji Zrenjaninac potpisao za nekoga, ostao bi bez te zarade, pa bi verovatno Panatinaikos morao da pokrije tu razliku. Okrenuli su zato Atinjani još nekoliko telefonskih brojeva, navodno su zvali čak i doskorašnjeg trenera Porta Serža Konseisaa, koji je takođe pre petnaestak godina igrao za PAOK, ali Portugalac im je rekao da za sada nema nameru da se vraća u Grčku i da želi da gradi karijeru na zapadu Starog kontinenta.

Panatinaikos je ovog leta potrošio skoro 20.000.000 evra samo na ime obeštećenja za pojačanja. Doveo je Tetea iz Galatasaraja, Fakunda Pelistrija iz Mančester Junajteda, Maksimovića iz Hetafea, Sverira Ingija Ingasona iz Midtjilanda, Filipa Maksa iz Ajntrahta iz Frankfurta, Azedina Unahija iz Olimpik Marselja i Bartolomija Dragovskog iz Specije, a otkupio je hrvatskog internacionalca Tina Jedvaja od Lokomotive iz Moskve. Sve to u cilju da se vrati titula u zeleni deo Atine prvi put još od sezone 2009/2010. Alonso je dobio skupocenu igračku, ali zasad nije umeo da iskoristi sve njene funkcije.

Zato, postoji i više nego realna mogućnost da mu ona bude oduzeta i pružena u Ivićeve ruke. Pogotovo ako PAOK opravda ulogu blagog favorita i pred svojim navijačima nanese Urugvajcu još jedan, četvrti poraz u razmaku od nešto više od mesec dana.

PAOK inače ove sezone još uvek nije izgubio u 90 minuta. Zabeležio je sedam trijumfa, pet u aktuelnom nizu, a Malme ga je eliminisao iz kvalifikacija za Ligu šampiona tek posle produžetaka (3:4). Posle toga su crno-beli rutinski savladali Šamrok Rovers u baražu za Ligu Evrope sa po 4:0 i 2:0.

U prvenstvu Andrija Živković i drugovi su redom bili bolji od Panseraikosa (3:2), Panetolikosa (2:0) i Atromitosa (2:1).

GRČKA 1 – 4. KOLO

Subota

PAS Lamija – Kalitea 0:0

Asteras – Atromitos 1:2 (1:2)

/Bartolo 42pen – Mansur 6, Karlitos 23/

Nedelja

15.30: (2,40) Panseraikos (3,10) Levadijakos (3,20)

17.30: (1,15) Olimpijakos (7,75) Panetolikos (19,0)

19.30: (2,90) OFI Krit (3,30) Aris (2,45)

19.30: (2,00) PAOK (3,45) Panatinaikos (3,80)

Ponedeljak

19.00: (1,10) AEK Atina (10,5) Volos (22,0)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Grčka 1Vladimir IvićPanatinaikosPAOKDijego Alonso

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara