Trener Piramidsa Krunoslav Jurčić (©AFP)
Trener Piramidsa Krunoslav Jurčić (©AFP)

Istorijski dan u Egiptu: Za trofej kupa igraju dva kluba kojima su vitrine skroz prazne

Vreme čitanja: 2min | pet. 30.08.24. | 09:27

Piramids i novi prvoligaš ZED ovog petka od 20 časova igraju za najsjajniji uspeh u klupskoj istoriji

Dan za ispisivanje istorije u egipatskom fudbalu, dan za finale nacionalnog kupa. U njemu nećemo gledati ni Al Ahli, ni Zamalek, pa čak ni Al Itihad ili neki od drugih tradicionalnih klubova zemlje Nila, koji su decenijama među sobom delili sve trofeje. Ovog petka će neko osvojiti prvi trofej u klupskoj istoriji, jer u finalu koje počinje od 20 časova na neutralnom stadionu Borg El Arab u Aleksandriji sastaće se Piramids i ZED.

Piramide su veliki favoriti, ovaj pehar bi bio ne samo kruna veoma uspešne sezone pod palicom hrvatskog stručnjaka Krunoslava Jurčića, već i čitave epohe i konstantnog uspona kluba od njegovog osnivanja 2018. godine.

Izabrane vesti

Minula sezona je bila veoma uspešna za Piramidse, koji su najpre prvi put igrali u Ligi šampiona (eliminisani u grupnoj fazi), a zatim su dugo odolevali u borbi za titulu. Posle nestvarne serije pobeda Jurčićevi momci su ipak posustali u finišu, porazima u direktnim duelima sa Al Ahlijem, koji je na kraju osvojio titulu sa šest bodova prednosti. Piramids je bio drugi, sa čak 23 poena više od trećeplasiranog Zamaleka.

Igrao je Jurčićev tim već 1. kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, rutinski je savladao predstavnika Zanzibara JKU sa po 6:0 i 3:1. Za elitno takmičenje će igrati 14. i 21. septembra sa APR-om.


20.00: (1,75) Piramids (3,45) ZED (4,50)


Pre toga, Piramidse čeka megdan za prvi trofej, a zbirno treće finale Kupa Egipta. Prethodno je 2019. Piramids izgubio od Zamaleka sa 3:0, a potom 2022. od Al Ahlija sa 2:1.

Na putu do finala su Piramide bile bolje od drugoligaša Al Nasra (4:0, Abu Kir Semada (1:0), El Gune (4:0) i Al Masrija (2:1). Sada im je rival hit sezone ZED, koji je do pre godinu dana igrao u drugom rangu.

Ni ZED nije klub bogate tradicije, postoji 14 godina, a do pre tri se takmičio pod imenom Masr. Ovaj klub iz Gize je prošle sezone zaigrao u elitnom rangu i odmah se pokazao veoma dobro, zauzevši visoko sedmo mesto.

U Kupu Egipta je stigao do finala pobedama nad El Daklejom (2:1), Keramikom Kleopatrom (3:0), Modern Sportom (1:0) i Ismailijem (1:0). U prvenstvu je Piramids kod kuće početkom avgusta savladao ZED sa 2:1, dok su u februaru u Gizi odigrali 0:0. Zanimljivo, ova dva tima su u januaru bili rivali i u Liga kupu Egipta, Piramids je tada slavio sa 3:1.

---------------------

SVI OSVAJAČI KUPA EGIPTA

39 – Al Ahli

28 – Zamalek

6 – Al Itihad, Tersana

3 – Arab Kontraktors

2 – Ismaili, Olimpi, Enpi, Haras El Hodud

1 – Al Masri, Al Teram, El Kana

---------------------

KUP EGIPTA – FINALE

Petak

20.00: (1,75) Piramids (3,45) ZED (4,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Kup EgiptaPiramidsZED

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara