Matijas Himenez, napadač Independijentea (©AFP)
Matijas Himenez, napadač Independijentea (©AFP)

Independijenteova kletva i 22 godine bez trofeja...

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.07.24. | 22:07

Sedmostruki prvak Južne Amerike u noći između utorka i srede (02.00 časova po srednjoevropskom vremenu) dočekuje Barakas Sentral

Ne ide, pa ne ide! Prošlo je više od dve decenije od kada je Independijente poslednji put kročio na tron argentinskog fudbala. Pre tačno 22 godine, Đavoli iz Aveljanede osvojili su svoju 16. i do danas poslednju titulu prvaka u zemlji Gaučosa. Za klub takvog renomea, koji spada među velikane sa sedam kontinentalnih titula,to je predug period posta, Navijači ne gube nadu, a posete na stadionu Rikardo Enrike Bočini, poznatijem kao La Dobla Visera jedne su od najbrojnijih u Argentini.

Na ulicama Aveljanede sve više se šuška o kletvi. Da, kletvi! Shvatite to kako hoćete, kao sujeverje, babske vradžbine, bajke ili legende... Ali, verovali ili ne, ovo je Déjà vu, iliti već viđeno u argentinskom fudbalu.

Izabrane vesti

Pre više od pola veka, kada je animozitet između Independijentea i Rasing Kluba dostigao vrhunac, navijači Rohosa dosetili su se jedne nesvakidašnje ideje. Naime, dok je Rasing samo par stotina kilometara dalje u Montevideo postajao klupski prvak Sveta, simpatizeri iz crvenog dela Aveljanede posegnuli su za neobičnim vidom osvete. Pod okriljem mraka, pristalice Los Rohosa provalili su na El Silindro i tom prilikom sahranili sedam crnih mačaka kako bi prokleli suparnički klub. Zvuči neverovatno, od tog trenutka, Rasing upada u pakao koji je trajao 34 bez osvojenog trofeja, kada su 2001. godine, konačno iskopali ostatke skeleta i poslednje, sedme mačke.

A, onda kao da je prokletstvo prešlo na Đavole, u ovom slučaju sopstvenom krivicom. Dijego Forlan je 2002. godine prodat Mančester Junajtedu, a klub je lišen njegovih golova završio na dnu tabele. Zahvaljujući sistemu koeficijenata, koji se računaju iz prethodne tri sezone, Đavoli nisu ispali iz elite, a kako to obično biva u Argentini, već naredne godine postali su prvaci. Kako je novi milenijum napredovao, Independijente je imao novu zvezdu u usponu. Iz omladinskog pogona izašao je mladi Serhio Kun Aguero. Imao je samo 15 godina i mesec dana kada je kročio na veliku scenu, postajući tako najmlađi igrač u istoriji argentinske Primera divizije.


02.00: (1,55) Independijente (3,90) Barakas Sentral (6,75)


Novac dobijen od njegovog transfera u Atletiko Madrid 2006. Godine klub je iskoristio za obnovu stadiona. Međutim, Đavoli su se pružili više nego što su bili dugački, a budžet za renoviiranje doma doveo ih je do finansijskih poteškoća. Obnova je stopirana, a incident koji se dogodio 2006. na ovom stadionu, upravo u klasiku, kada su Rasingovi navijači počeli da ruše delove koji su bili u izgradnji, doveo je do toga da AFA zabrani gostujuće pristalice, što je na snazi čak i danas za pojedine susrete. Bilo kako bilo, Independijente je bez nacionalnog trofeja već pune 22 godine, a kako stvari stoje, sušni period neće prekinuti ni ove sezone.

Posle šest odigranih kola, Independijente zauzima 18. mesto na tabeli argentinske Primere, sa samo šest osvojenih bodova. Tim Hulija Sezara Vakarija zabeležio je samo jednu pobedu pobedu, uz tri remija i dva poraza u pomenutom periodu, postigavši tek pet, uz osam primljenih golova. Analizirajući poslednje utakmice kod kuće, Independijente je remizirao 1:1 sa Velezom Sarsfildom i pobedio Banfild sa 2:1, međutim, poraženi su od Instituta sa 3:1 u gostima. Rohosi obično nastupaju sa taktičkom formacijom 4-2-2-2, a među važnim igračima čuvar mreže Rodrigo Rej, defanzivac Hoakim Laso, vezista Federiko Mankuelo na sredini terena, dok je za golove, koji izostaju, zadužen paragvajski napadač Gabrijel Avalos. Pred duel sedmog kola, protiv Barakas Sentrala na svom stadionu, Independijente nema značajnih izostanaka, čime je zadržao uobičajenu formaciju i snagu svog glavnog tima.

Posle solidne kampanje u Liga kupu Argentine, gde su se plasirali u plej of, očekivalo se da će Barakas Sentral imati dobar početak i u Profesionalnoj ligi, ali to je za sada nešto što je i dalje daleko od stvarnosti. Na kraju šestog kola nalaze se tek na 25. mestu sa samo četiri boda, koja dolaze iz jedne pobede, jednog remija i četiri poraza. Poslednji put kada je izašla na teren, ekipa Alehandra Orfila poražena je Njuels Old Bojsa, na svom terenu, primivši gol u poslednjim trenucima utakmice.

Klub je bar nedavno obezbedio plasman u osminu finala Kupa Argentine, pošto je u drugom kolu turnira savladao ovogodišnjeg osvajača Liga kupa, Rosario Sentral. Barakas, pod komandom trenera Alehandra Orfile, koristi taktičku formaciju 4-4-2, a igrači poput Sebastijana Mojanoa, Nikolasa Demartinija, urugvajskog napadača Džonatana Kandia čine okosnicu tima. Ni Barakenjosi se takođe ne suočavaju sa značajnim izostancima, što omogućava treneru više prostora za manevar..

(Piše: Đorđe RADONJIĆ)

ARGENTINA 1 – 7. KOLO

Utorak

Deportivo Rijestra – Argentinos Juniors U TOKU

23.45: (2,95) Himnasija (3,00) San Lorenco (2,65)

23.45: (1,70) Njuels Old Bojs (3,50) Independijente Rivadavija (5,50)

Sreda

02.00: (1,55) Independijente (3,90) Barakas Sentral (6,75)

22.00: (1,53) Taljeres Kordoba (4,00) Defensa i Hustisija (6,75)

22.15: (4,50) Sarmijento (3,45) Rasing Klub (1,85)

Četvrtak

00.30: (3,90) Godoj Kruz (3,40) River Plejt (2,00)

00.30: (2,60) Urakan (2,80) Estudijantes (3,20)

23.45: (2,05) Lanus (3,20) Belgrano (4,00)

23.45: (2,95) Platense (3,00) Velez (2,65)

Petak

02.00: (2,45) Atletiko Tukuman (3,10) Instituto (3,15)

02.00: (2,05) Tigre (3,40) Sentral Kordoba (3,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Argentina 1IndependijenteBarakas Sentral

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara