Žist Fonten (Reuters)
Žist Fonten (Reuters)

IN MEMORIAM: Žist Fonten (1933 - 2023)

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.03.23. | 12:04

Otišla je legenda čiji rekord će teško biti srušen

Velikan svetskog fudbala Žist Fonten preminuo je danas u 90. godini.

Legendarni francuski centarfor je ostao upisan u istoriji fudbala kao igrač sa najviše golova na jednom Mundijalu. Fonten je igrajući za Francusku na SP u Švedskoj 1958. postigao čak 13 golova što je do danas ostao rekord koji će teško biti nadmašen.

Izabrane vesti

Posebnu važnost njegovom podvigu daje činjenica da je tih 13 golova dao na samo šest odigranih utakmica jer je tada učestvovalo samo 16 reprezentacija. Najbliži rušenju njegovog rekorda kasnije je bio Gerd Miler koji je na Mundijalu u Meksiku 1970. godine dao 10 golova.

Fonten je rođen u Marakešu, pošto je Maroko tada bio francuski protektorat. Otac mu je bio Francuz, a majka iz Španije. Fudbalom je počeo da se bavi u Kazablanki da bi kao 20-godišnjak prešao u Nicu. Posle samo nekoliko meseci igranja za Nicu je dobio poziv za reprezentaciju Francuske i debitovao sa tri gola u pobedi nad Luksemburgom. Na Azurnoj obali je proveo tri sezone, a onda prešao u Rems i postao legenda jednog od tada najjačih evropskih klubova.

Postigao je 121 gol za šest sezona u Remsu, ukupno je u francuskom šampionatu dao 165 golova na 200 utakmica. Sa Remsom je dva puta bio prvak Francuske i prva zvezda tima koji je 1959. godine irgao finale Kupa evropskih šampiona u kojem je poražen od Real Madrida sa 0:2. Fonten je te sezone bio najbolji strelac elitnog takmičenja. U sledeće tri godine je činio ubitačan tandem u Remsu sa još jednom legendom francuskog fudbala Rajmonom Kopom, ali je zbog povreda morao da završi karijeru kada je imao smao 28 godina. Za reprezentaciju je odigrao 21 utakmicu i postigao 20 golova.

Posle pomenutog debija na novi poziv u reprezentaciju je čekao čak tri godine, a prvo veliko takmičenje u dresu Galskih petlova mu je bio Mundijal u Švedskoj koji će kasnije ostati upamćen po fudbalskom rođenju mlade brazilske zvezde Pelea.

Fonten je uoči Mundijala pozvan u reprezentaciju kao rezerva ali je zbog povreda nekih startera sticajem okolnosti počeo takmičenje kao prvi špic. U premijernom meču protiv Paragvaja je postigao het-trik, u drugom je u porazu od Jugoslavije dao dva gola, a u trećem je dao gol u pobedi nad Škotskom. U četvrtfinalu protiv Severne Irske je dao još dva gola da bi u polufinalu protiv Brazila (2:5) postigao jedan gol i ostao u senci mladog Pelea koji je upisao het-trik. Golgetersku seriju je krunisao u meču za treće mesto kada je dao čak četiri gola u pobedi nad Zapadnom Nemačkom (6:3). Zanimljivo je da nijedan od 13 golova nije postigao iz penala. Te 1958. godine je bio treći u izboru za Zlatnu loptu koju je osvojio njegov saigrač Rajmon Kopa.

Nažalost, kada je imao samo 27 godina u prvenstvenom meču protiv Sošoa je doživeo dvostruki prelom noge. Kada se oporavio i opet zaigrao, ponovo je bio žrtva grubog starta i opet doživeo prelom noge. Ubrzo je završio karijeru.  

Trenerskim poslom je počeo da se bavi kao selektor reprezentacije, a 1967. godine ali je smenjen posle samo dve prijateljske utakmice. Novoformirani klub Pari Sen Žermen je preuzeo 1973. godine, doveo ga u prvu ligu i napustio posle tri godine rada. Bio je potom još trener Tuluza i selektor Maroka.

Na Mundijalu u Brazilu 2014. godine je bio specijalni gost kada su mu Mišel Platini i Ronaldo uručili Zlatnu kopačku za podvig iz 1958. godine.

“Jako sam ponosan što sam ovu posebnu nagradu dobio jer sam poseban igrač, a uručili su mu je još dvojica posebnih igrača”, rekao je tada 81-godišnji Fonten.

Dočekao je duboku starost i preminuo u svom domu u Tuluzu.


tagovi

Žist Fonten

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara