©Reuters
©Reuters

Imajte više morala od Alkojana

Vreme čitanja: 3min | čet. 28.01.21. | 10:19

Trećeligaš iz Alkoja dočekuje Atletik Bilbao u osmini finala Kupa kralja, posle senzacionalne pobede nad madridskim Realom

Na El Kolao stadionu u omalenom Alkoju je pre osam dana pao veliki Real Madrid. Senzacionalan trijumf trećeligaša, koji je za rivala u osmini finala dobio finalistu prošlosezonskog Kupa kralja Atletik Bilbao (21.00).

Ovaj klub iz grada Alkoj, dela autonomne Valensijanske zajednice, nastao je u septembru 1928. godine. Ponos grada bio je bokserski klub Deportivo Alkojano, da bi posle serije pobeda fudbalskog sektora protiv velikih klubova osnovan i fudbalski. Četiri godine kasnije pridružio se i Fudbalskom savezu Španije, a 1942. godine Alkojano je po prvi put zaigrao u Segundi. Tri godine su mu bile potrebne da pronađe put do elite, u kojoj je igrao samo četiri puta od nastajanja (poslednji put u sezoni 1950/51). U junu 2011. godine je klub posle 42 godine uspeo ponovo da se domogne Segunde (posle godina u nižim rangovima i serije neuspelih pokušaja), ali se u drugom rangu zadržo samo jednu sezonu.

Izabrane vesti

Poznat je po čuvenoj frazi, koja je nastala pre više od 70 godina: "Imajte više morala od Alkojana". Gubio je Deportivo sa 0:13 na svom terenu, ali nije odustajao od želje da postigne pogodak do kraja utakmice i po tom meču odigranom pedesetih godina prošlog veka je ostao upamćen. Tako je nastala i zvanična himna kluba "La moal del Alcoyano" (Moral Alkojana), komponovana 1979. godine za proslavu 50 godina od nastajanja.

Pobeda nad Realom u produžetku predstavlja istorijski uspeh za ekipu sa El Kolao stadiona. Podsetimo, Madriđani su poveli golom Militaa, ali je u 80. minutu Hose Solbes poravnao rezultat i odveo meč u produžetke. Ostao je Alkojano i sa igračem manje, Kraljevski klub je dominirao u dodatnih 30 minuta, ali je ostavio prostor za kontre, što je trećeligaš umeo da iskoristi, pa je preko Kazanove stigao do trijumfa koji je šokirao čitavu fudbalsku Evropu.

Naredni rival ekipe Visentea Parasa je Atletik Bilbao, koji je minule sezone izborio plasman u veliko finale Kupa kralja, koje mu je donelo i priliku da se domogne trofeja u Superkupu sredinom meseca. Baski još nisu ni odigrali finale za sezonu 2019/20 (četvrtog aprila protiv Real Sosijedada), a u osmini finala novog izdanja kupa imaće za zadatak da izbace motivisani Alkojano.

Obe ekipe su u dobroj formi, sastav iz Alkoja je bez poraza na poslednjih devet utakmica (dva remija), dok je Bilbao dobre igre iz Superkupa preneo i na Kup kralja i Primeru, gde je bio bolji od Ibice i Hetafea. Posebno su ubedljivi bili Marselinovi puleni u šampionatu, kako su na San Mamesu deklasirali Hetafe (5:1) uz dva gola raspucanog Raula Garsije.

Ove dve ekipe su se u Kupu kralja sastale i pre sedam godina, Alkojano je namučio favorizovanog rivala u šesnaestini finala, prvi meč na stadionu niželigaša završen je nerešenim ishodom (1:1), da bi u revanšu pobedu Bilbau obezbedio Borha Vigera.

Danas će biti odigran još jedna meč osmine finala, još jedan niželigaš ugostiće sastav iz Primere. Navalkarnero će biti domaćin ekipi Granade (19.00).

Sastav sa juga Madrida jedini je trećeligaš uz Alkojano još uvek u Kupu kralja. Takođe je u minuloj rundi skinuo skalp tima iz Primere, dobio je Eibar (3:1) i čvrsto veruje da bi preko Granade mogao da izbori četvrtfinale ovog takmičenja. Pre toga Navalkarnero je izbacio Las Palmas (1:0) kao i ekipu Badahoz još u prvoj rundi (1:0).

Granada će sa druge strane učiniti sve da izbegne blamažu, ekipa Dijega Martineza je dosad bila bolja od Malage (2:1), Kultural Leonese (2:1) i San Huana (2:0) u Kupu kralja.

ŠPANIJA, KUP KRALJA - OSMINA FINALA

Utorak

Valjadolid - Levante 2:4 (1:2)

/Vilja 13, Vajsman 65 - Bardi 23, Malsa 45, Koke 59, Morales 80 pen/

Betis - Sosijedad 1:1 (0:1), posle produžetaka 3:1

/Kanales 79, Iglesijas 76, 111 - Ojarzabal 13/

Đirona - Viljareal 0:1 (0:1)

/Pino19/

Sreda

Sevilja - Valensija 3:0 (3:0)

/De Jong 20, 33, Rakitić 38/

Rajo Valjekano - Barselona 1:2 (0:0)

/Fran Garsija 63 - Mesi 70, De Jong 80/

Almerija - Osasuna 0:0 (0:0), posle penala 5:4

Četvrtak

19.00: (5,90) Navalkarnero (3,60) Granada (1,57)

21.00: (4,70) Alkojano (3,35) Bilbao (1,75)

*** kvote su podložne promenama


tagovi

Kup kraljaAtletik BilbaoAlkojanoGranada

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara