Tim Napretka u sudaru sa Partizanom (©Starsport)
Tim Napretka u sudaru sa Partizanom (©Starsport)

Ima neka tajna veza: Mini-serija potpuno novog Napretka

Vreme čitanja: 4min | pon. 26.08.24. | 09:55

Više od 30 promena napravili su Čarapani tokom leta, promenili čak i trenera... Ali Goran Stevanović umeo je da odgovori

Kada je u oktobru 2020. Goran Stevanović prvi stigao u Lazarev grad trenutak ne samo da je bio gorući, nego je skoro buktalo tlo u Napretku. Kruševački superligaš upisao je tek pet bodova iz 10 rundi i samo zahvaljujući boljoj gol-razlici u odnosu na Mačvu izbegavao je fenjer Mozzart Bet Superlige. Ni popularni Plavi nije uspeo da trijumfuje na debiju protiv Radničkog iz Niša (0:0), ali je već u sledećem kolu, pobedom u Šapcu (2:1), otvorio Kruševljanima put ka sredini tabele. Na devet mečeva u šampionatu sa Napretkom Stevanović je poražen na trećini, a tim koga i danas predvodi dočekao je zimu na poziciji četiri stepenika višoj od početne sa novim trenerom te sezone.

Nije se Stevanović zadržao na klupi Čarapana posle pauze, ali je četiri sezone kasnije dočekao novi mandat u Kruševcu. U međuvremenu, predvodio je samo mladu reprezentaciju naše zemlje, ostvarivši rezultate koji ga nisu proslavili.

Izabrane vesti

U Lazarevom gradu su ga čekale nove okolnosti u odnosu na prethodne. Napredak, nakon novog plej-ofa u ligi, trpeo je neke neočekivane udarce unutar kluba, te je bilo već letos jasno da će sve pod Bagdalom morati da se menja od korena, što se igračkog kadra tiče. A Stevanović je preuzeo ulogu i trenera i tim - menadžera kluba.

Preko trideset izmena u rosteru donelo je ogroman teret za stručni štab. Bez obzira na to što je sastav Čarapana bio gotovo kompletiran već na pripremama u Sloveniji, gotovo u svakoj liniji tima došlo je do nekoliko promena, a i najumešnijim stručnjacima sveta to bi predstavljalo veliku prepreku.

Ukoštac očekivanim neprilikama koje su ga dočekale već na novom početku, Stevanović je uspeo da izbalansira te trenutke da ne budu bliski prizemljenju i ostane sa "glavom iznad vode". I pored toga što je Napredak i na pripremama i na premijeri u Humskoj pokazivao obrise atraktivnije igre, nešto dugo nije štimalo pod Bagdalom.

Goran Stevanović (©Starsport)Goran Stevanović (©Starsport)

Kruševljani su poraženi protiv Partizana (0:1), srećno-spretnim okolnostima uspeli da izbegnu isti scenario protiv Železničara (1:1) i IMT-a (1:1). Sledio je derbi protiv Nišlija, meč po kojem se sve dvostruko meri u Kruševcu, a Napredak je posle vođstva, utonuo u bunilo (1:3), iz kojeg se činilo da ne zna da izađe.

I baš u tim momentima Stevanoviću je ponovo krenulo pod Bagdalom. Trener rodom iz Sremske Mitrovice nije srljao protiv Spartaka, iako je Napredak bio domaćin i iako je bilo jasno da se samo pobeda broji za Čarapane. Prepustio je inicijativu Subotičanima, čini se, video više od mnogih, jer Napredak nije plenio gracioznošću, ali se umešno čuvao i dve od svojih par situacija iskoristio za pobedu protiv Plavih golubova (2:0).

Tri boda su bila konačno upisana, ali tinjalo je pitanje da li je samo Fortuna bila saveznik Čarapana. Protiv Vojvodine Napredak je, očekivano, morao slično, ali se ipak radilo o timu koji je, bar na papiru, bio mnogo "teži" od Kruševljana.

Ponovio je Stevanović protiv Novosađana odbrambenu postavu iz predhodnog meča, a trenutak u kojem se povredio Nebojša Bastajić iskoristio da je dodatno ojača, jer su na terenu od 36. minuta bila dvojica desnih bekova, a time je još više pažnje usmereno na najraspoloženijeg igrača Voše, Zadi Serija. Komandovao je defanzivom sjajno Stefan Bukorac, još jednom odličan na golu bio Miloje Preković, ali nije odbrana, koja je jednom poklekla, bila jedini faktor koji je radio posao za Napredak.

Štaviše, čini se da je Stevanović u nadmudrivanju sa Božidarom Bandovićem pogodio i kada je na teren u špic poslao vezistu Mihajla Petkovića, a ovaj prvi tresao mrežu na meču. A tek onda kada je Vojvodina tražila prostor za gol, a Plavi ubacio Šarića (i Obradovića), "kopajući" realizaciju iz kontre.

Usledio je hladan tuš za Novosađane, jer ideja je uspela – Šarić je pogodio u poslednjim sekundama meča iz protivofanzive i stavio pečat na utisak da Stevanović i te kako zna šta pokušava sa sastavom, kojem evidentno treba još vremena za potpuno koheziju.

Čarapanima je važno da je njihov miljenik krenuo, upisavši drugu pobedu zaredom, pomakao se igrom i na tabeli. Samopouzdanje je oštrica koje za to vreme traganja ipak može mnogo, izbor trenera za način igre ono što može dovesti do rezultata. I tako je bilo u dva poslednja kola.

I kada ne ide sve glatko, i kada Napredak rudari da bi stigao do pobeda, čini se da postoji neka tajna veza između Gorana Stevanovića i kluba kraj Rasine.


tagovi

Goran StevanovićNapredak Kruševac

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara