Saša Ilić (©YouTube)
Saša Ilić (©YouTube)

Ilić odustao od ofanzivnog Nižnjeg Novgoroda, jednostavno nema tim za to

Vreme čitanja: 4min | sub. 31.08.24. | 09:21

Srpski trener će se ove subote od 16.30 časova ponovo uzdati u defanzivce i kontranapade Ognjena Ožegovića, jer u goste mu dolazi aktuelni šampion Rusije Zenit

Precenio je Saša Ilić proletos moć svojih nadređenih, čelnika Nižnjeg Novgoroda. Kada je pobedom nad Arsenalom iz Tule izborio opstanak, mladi srpski trener je najavio da ćemo u novoj sezoni gledati daleko ofanzivniji i lepši Nižnji, te da će od uprave kluba dobiti adekvatna pojačanja. I zaista, tokom leta mu jesu stigle novajlije na gotovo svim pozicijama u timu, nije bilo odlazaka, ali ispostavilo se da za malo uloženog novca ipak ne može da se dovede kvalitet kojim može da se parira najjačim ruskim klubovima. Čak ni u vreme UEFA sankcija…

Pokušavao je Ilić da istraje u svojoj nameri, ali posle slabog početka nove sezone i ozbiljnih pretnji od otkaza morao je da odustane i pomiri se sa činjenicom – Nižnji Novgorod ima jedan od najslabijih timova u ruskoj Premijer ligi i ne može da napadne nikoga. I zato je bio prinuđen da promeni koncepciju.

Izabrane vesti

Poslednjih nekoliko utakmica je jasno pokazalo šta nas čeka ove subote od 16.30 časova, kada Nižnji Novgorod bude ugostio najbolji ruski tim današnjice, osvajača svih trofeja u poslednjih godinu dana, Zenit. Ilićev tim će igrati ultra-defanzivno, prepustiće protivniku posed, a pretiće mu iz kontranapada. Drugačije legenda Partizana ne bi mogla da postavi sistem protiv Zenita ni sa mnogo jačom ekipom od Nižnjeg Novgoroda.

Posle šest kola ruskog šampionata Nižnji Novgorod je pri sredini tabele, na 10. poziciji. Međutim, ima samo šest poena, ostvarenih kroz dva uzastopna trijumfa na gostovanju novom prvoligašu Dinamu iz Mahačkale i kod kuće protiv Himkija. Oba susreta je Ilićev tim dobio sa 1:0, ali je bio u podređenom položaju tokom većeg dela susreta.


16.30: (10,0) Nižnji Novgorod (5,10) Zenit (1,32)


Nižnji je na oba meča imao manji posed lopte i manje šuteva. Protiv Dinama 6:12, ali crveni karton Alibekova mu je olakšao posao u poslednjih pola sata i na kraju je došao do trijumfa golom Nikolaja Kalinskog iz penala u 82. minutu.

U narednom kolu protiv Himkija je najveće Ilićevo pojačanje ovog leta Ognjen Ožegović postigao pogodak u 18. minutu, svoj prvi i zasad jedini od povratka u ruski fudbal, posle čega rival nije uspeo da probije Himkijev blok i formaciju 4-5-1. Mada, ne može se reći da nije pokušavao, meč se završio sa odnosom u šutevima 19:8 u korist Himkija.

Prema svim statističkim parametrima Ilićev tim je među lošijima u ligi. Po posedu lopte je na 13. poziciji (43,2 odsto vremena ima posed), a pritom je najslabiji ako se računa samo kada igrači Nižnjija imaju loptu u poslednjoj trećini terena (22 odsto). Sve popularniji statistički podatak xG (broj stvorenih izglednih šansi) je kriminalan, 3,81, a samo je Dinamo Mahačkala slabija. Najbolji strelac ekipe je Boselji, sa dva pogotka i jednom asistencijom.

Iako to od Ilića nećete čuti, jasno je da od Kupa Rusije u Nižnjem Novgorodu nemaju visoka očekivanja. Posle tri kola grupne faze imaju samo jedan bod, mada u konkurenciji Krasnodara, CSKA Moskve i Ahmata teško i da su mogli više. Pre tri dana je u Nižnjem Novgorodu trijumfovao Krasnodar sa 1:0, a Ilić je koristio mahom rezervni sastav.

Zenit je u rezultatskoj krizi, nanizao je tri remija. Međutim, od početka sezone ne zna za poraz i teško je očekivati da će ga doživeti ovde. Tim iz Sankt Peterburga doduše stiže oslabljen, bez srpskog reprezentativca Strahinje Erakovića, koji je u prošlom kolu sa Spartakom (0:0) dobio crveni karton. Zaradio je dva žuta kartona u razmaku od samo šest minuta i sada mora da odradi suspenziju.

Ovo će biti sedmi takmičarski duel Nižnjeg Novgoroda i Zenita, a tim iz Sankt Peterburga vodi u pobedama sa 5:1, dok mu je gol-razlika 14:2 u tim okršajima. Na poslednja četiri duela nije primio nijedan pogodak, prošle sezone (pre dolaska Ilića) bilo je 2:0 i 1:0.

Nekadašnji golman Rada, Alanije, Spartak Nalčika i Rostova, a sada fudbalski agent Dejan Radić poželeo je Iliću mnogo sreće pred duel sa Zenitom.

Dobro poznajem Sašu. On je harizmatičan momak koji ume da vodi tim. Jasno je da Nižnji Novgorod nije lak klub za vođenje. Uprkos tome, Saša napreduje. Ovo mu je veliki izazov, nije radio u ligi ovog nivoa do sada. Nadam se da će Ilić uspeti da zadrži ekipu u eliti, pa i da se nađe u sredini tabele. Nadam se da će izdržati na klupi do kraja sezone. U Rusiji, u principu, vole da smenjuju trenere. Nadam se da to neće snaći Sašu“, kazao je Radić u izjavi za RB sport.

RUSIJA 1- 7. KOLO

Subota

14.00: (4,90) Himki (3,60) CSKA Moskva (1,75)

16.30: (10,0) Nižnji Novgorod (5,10) Zenit (1,32)

18.45: (1,55) Spartak Moskva (4,10) Rubin (6,25)

19.00: (1,90) Ahmat (3,50) Akron (4,20)

Nedelja

14.00: (3,30) Orenburg (3,50) Dinamo Moskva (2,15)

16.30: (1,73) Krilja Sovjetov (3,50) Dinamo Mahačkala (5,20)

18.45: (2,25) Lokomotiva Moskva (3,45) Krasnodar (3,15)

19.00: (1,50) Rostov (4,10) Fakel (7,00)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Rusija 1Saša IlićNižnji NovgorodZenitStrahinja Eraković

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara