Kabić, Jović, Motika, Mićović i Štulić (©Starsport, ©MN Press)
Kabić, Jović, Motika, Mićović i Štulić (©Starsport, ©MN Press)

Igrači na koje morate da obratite pažnju – ko su bonusi svih Mozzart Bet superligaša?

Vreme čitanja: 16min | čet. 07.07.22. | 08:21

Nekima problem, nekima prilika da dođu do ozbiljnog novca od transfera...

Srpski fudbal se ubrzanim korakom ispravlja, ali uprkos svim znacima napretka izvesno je da većina superligaša još neko vreme neće moći ni da razmišlja o životu bez prodaje igrača, jer transferi su i dalje glavni izvor zarade. Čini se ponajviše zbog toga, Fudbalski savez Srbije je uveo kontroverzno pravilo “bonus igrača“ – raritet na evropskom tlu – pa treneri pored formacije i taktike moraju da razmišljaju i o tome kog će momka rođenog posle 1. januara 2001. godine “preko reda“ gurnuti u vatru.

Ove sezone će, kao i prošle, jedan morati da bude na terenu, tokom svih 90 minuta utakmice. Jer brzo su u FSS shvatili da Srbija baš i nema 32 supertalentovana momka koji mogu u tim godinama da igraju seniorski fudbal. Nekima će i ovaj jedan praviti problem. Pa da vidimo ko raspolaže kakvim “bonus“ materijalom.

Izabrane vesti

CRVENA ZVEZDA

Mnogo toga u Crvenoj zvezdi ovog leta vrteće se oko Strahinje Erakovića. Trener crveno-belih Dejan Stanković vidi ga kao neprikosnovenog bonusa, a uprava kluba kao igrača koji može da donese veliki finansijski benefit. Ostaće popularni Čupa do kraja kvalifikacija i tom intervalu biti neprikosnoven na poziciji štopera i igrača mlađeg od 21 godine. A posle toga je sve krajnje neizvesno. Velika je verovatnoća da će Eraković otići i postati jedan od najvećih izlaznih transfera u novijoj istoriji srpskog šampiona. Ujedno otvoriti prostor za ostale bonuse.

A deluje da nikada Crvena zvezda nije bila popunjenija u toj kategoriji. Bilo bi logično da, u slučaju Erakovićevog odlaska, Nemanja Motika ima primarnu prednost u odnosu na klasiće. Mnogo je uloženo u njegov zimski dolazak iz minhenskog Bajerna, samim tim su velika i očekivanja. Imao je period prilagođavanja Motika, ali i jednu veliku nesreću koja će a pratiti i dalje. To što igra na mestu Aleksandra Kataija, a tu je i najveće iznenađenje priprema Ibrahim Mustafa.

Solidnu minutažu dobiće Stefan Leković, jedan od n ajvećih projekata kluba. Štoper rođen 2004. godine je nagređen posle izuzetnih partija u redovima filijale, Grafičaru. Veruju svi na Marakani da u dogledno vreme i posle perioda sazrevanja, koje može da bude bolno, Leković ima potencijal da stigne i prestigne Strahinju Erakovića. Na mestu štopera šansi se, posle povrede Pankova, nada i Vuk Bogdanović, pristigao iz beogradskog Rada, Imao je na pripremama svetle trenutke Vladimir Lučić koji igra na prebukiranoj poziciji krila, pa je moguće da će biti prosleđen na pozajmicu. Kao i Aleksandar Stanković.

PARTIZAN

Prvi izbor Partizanove struke za kritičnu poziciju bonusa je Nemanja Jović. Ponajviše iz razloga što nema ko drugi, jer su neki premašili starosnu granicu (Nikola Terzić), drugi napustili klub (Lazar Pavlović), a pojedini suviše zeleni da bi im se poverila odgovoran status prvotimca (Samed Baždar, Mateja Stašević, Vanja Vlahović). Na početku će šansu dobijati Mihajlo Petković, a tim da bi trebalo imati na umu da je u maju proslavio tek 18. rođendan i da zasad nema minuta u seniorskom timu, ali Ilija Stolica nema ni alternativu za Jovića, pa otud prilika za promociju mladog napadača, pošto je Marko Milovanović pred transferom u Almeriju.

Jović je, ipak, već sezonu i po u prvom timu. Kad se pojavio delovalo je da su crno-beli dobili novog bisera, davao je i nameštao golove u proleće 2021, ali je u prethodnom ciklusu tapkao u mesto. Što zbog povreda, što zbog korone, što zbog velikih očekivanja nametnutih na nejaka leđa, maltene je izgubio godinu. Sad je prilika da pokaže kako nije zaboravio da igra fudbal. Da zaista predstavlja projekat kluba.

Uz napomenu da kao opcija za bonusa figurira i Mihajlo Ilić, ali valja imati na umu da zbog obaveza u omladinskoj selekciji na Prvenstvu Evrope nije prošao pripremni period, pa će morati da čeka. I zato – Jović.

ČUKARIČKI

Kristijan Belić protiv Gordića iz Mladosti (©Starsport)Kristijan Belić protiv Gordića iz Mladosti (©Starsport)

Kada je Čukarički u pitanju, iako Dušan Kerkez ima praktično dvocifren broj igrača koji ispunjavaju uslov bonusa, Novak Mićović je daleko ispred konkurencije i bez dileme će biti prvi izbor novog šefa struke Brđana kada je u pitanju jedan obavezan igrač rođen 2001. godine ili mlađi. Talentovani čuvar mreže dobio je šansu među stativama posle odlaska Đorđa Petrovića u MLS ligu i na najbolji način je iskoristio ukazane minute, te je još proletos postao nova "jedinica" Čuke. Da će 20-godišnji golman biti prva opcija na svojoj poziciji, ali i među bonusima potvrdili su i kontrolni dueli kluba sa Banovog brda u Sloveniji gde je nastavio kontinuitet dobrih izdanja.

Uz Mićovića iz klase ‘01 u konkurenciji su i Kristijan Belić i novajlija Stefan Tomović, dok među bonuse spadaju i njihovi godinu dana mlađi saigrači Jovan Lukić, Nikola Čolić, Uroš Drezgić i Viktor Rogan. Takođe, za priliku da ugrabe dragocene mnute boriće se i talentovani tinejdžeri poput Mihajla Spasojevića, Uroša Miladinovića, Vojina Serafimovića i Bojana Kovačević, štopera koji je još prethodne sezone skrenuo pažnju, a potom pao u drugi plan.

Kada se sagleda konkurencija, ukoliko izuzmemo Mićovića, u idealnim uslovima Stefan Tomović bi najverovatnije bio najbliži da preuzme ulogu startnog bonusa, međutim novajlija koji je došao iz Proletera još je u fazi oporavka od povrede te je izvesno da će makar u prvim zvaničnim duelima šansu čekati sa klupe. Takođe, neophodno je istaći da je Mihajlo Spasojević tokom pripremnih utakmica dobio značajnu priliku i da je konkurent za poziciju centarfora. Napadač rođen 2004. godine međutim dobio je konkurenciju u Mohamedu Badamosiju od kojeg se očekuje da posle perioda adaptacije ipak postane prva opcija na najisturenijoj poziciji.

RADNIČKI NIŠ

U situaciji gde je prošle sezone bilo klubova u Superligi koji su se bukvalno dovijali kako da ispune normativnu obavezu sa jednim bonus igračem, a da kvalitet igre čitavog tima to ne trpi, Radnički je tu imao komparativnu prednost u odnosu na rivale, jer je u liku svog bonusa imao fudbalera koji pravi razliku na terenu: Stefan Mitrović, aktuelni mladi reprezentativac Srbije, a nesuđeni seniorski Kanade, biće jedan od najvećih aduta i novom treneru Tomislavu Siviću, sa jednim velikim „ali“. Pitanje je dokle! Mitrović se nalazi pred prodajom, rukovodstvo niškog kluba neće propustiti priliku da napravi ozbiljan transfer, ali trenutno vaga ponude i čeka najpovoljniji trenutak za to. Plan je da bočni napadač, dvostruki strelac za U21 selekciju Srbije u tek okončanim kvalifikacijama, bude na Čairu makar do završetka nastupa u borbama za UEFA Ligu konferencije, ali, u svakom slučaju, u Radničkom se spremaju za „dan posle“.

Da li je kucnuo čas za Nikolu Štulića? Napadač pristigao na Čair prošle zime iz Partizana kao zamena za povređenog Miljana Škrbića, prošao je jako težak period privikavanja na novu sredinu, pa je praktično jedino što se pamti iz čitave polusezone bila ona proslava „panenke“ u penal seriji osmine finala Kupa Srbije protiv Crvene zvezde na Marakani. U pobedi protiv Marice iz Plovdiva, na pripremama u Sloveniji, Štulić je postigao četiri gola, nagovestio potencijal, koji bi, umesto trenutnog bljeska, sada trebalo da preraste u kontinuitet.

VOŽDOVAC

Miloš Pantović (©Starsport)Miloš Pantović (©Starsport)

Voždovac kao najmlađi tim Superlige Srbije prosečne starosti 21,7 godina ne mora da brine zbog pravila bonus igrača. Od 25 fudbalera koji su se obreli na 12-dnevnim pripremama na Zlatiboru i koji čine trenutni igrački kadar Zmajeva, više od polovine, odnosno 14 njih spada u kategoriju bonus igrača. Miloš Pantović je bljesnuo prošle sezone sa pet golova i šest asistencija u Superligi i on bi svakako imao garantovano mesto među startnih 11 Voždovca nezavisno od pravila bonusa. Baš zato je oko na njega bacio Partizan i trener mu Ilija Stolica budući da su crno-beli deficitarni sa bonus igračima.

Čak i kada bi Pantović promenio sredinu i otišao sa krova tržnog centra “Stadion“, Aleksandar Ćirković bi vrlo izvesno bio zakucan u startnoj postavi kluba iz Zaplanjske ulice. Da ne govorimo o Marku Iveziću koji je u minuloj sezoni izneo ogroman teret na poziciji defanzivnog veziste i na 34 nastupa u ligaškom delu i plej-ofu sakupio skoro 3.000 minuta na terenu. Ako ovo nije dovoljno za zaključak da je trener Voždovca Nebojša Jandrić miran, tu su i novopridošlice – golman Andrija Katić, doskorašnji špic i najbolji strelac Grafičara Borisav Burmaz, “starosedalac“ Edin Ajdinović... Spisak je poduži.

TSC

Ekipa iz Bačke Topole će u predstojećoj sezoni imati širok izbor igrača što se tiče pravila bonusa. Za mnoge pratioce TSC prvi izbor bonus igrača će možda biti iznenađenje. Mladi golman Nikola Bursać, rođen u Torontu u Kanadi, trebalo bi da zauzme mesto među stativama i preuzme ulogu čuvara mreže od Nenada Filipovića. Iskusni golman ima 35 godina, u padu je forme i upravo su njegove greške krajem prošle sezone koštale TSC bodova. S obzirom da je i drugi golman Nemanja Jorgić u godinama i da nema kontinuitet igranja, Bursać se nameće kao opcija broj jedan i kao golman i kao bonus igrač.

Petar Ratkov koji je prošle sezone bio prvi izbor, igra po levoj strani napada, a ove ima jaku konkurenciju na svojoj poziciji u vidu Slobodana Stanojlovića (takođe bonusa) i Martina Mirčevskog. Preskočio je pripreme jer je bio sa omladinskom reprezentacijom na Evropskom prvenstvu. Žarko Lazetić ipak, kao i prethodni trener Mladen Krstajić, ima poverenja u mladog napadača, pa će Ratkov sigurno biti uključen u sastav kako sezona bude odmicala. Tu je i njegov drug iz nacionalnog tima, Nemanja Krsmanović, koji ima prednost zbog toga što je jedini defanzivni igrač koji može pokriti levu stranu uz Nemanju Petrovića. Pojačanje iz Crvene zvezde, Mihajlo Milosavić, se dobro pokazao na pripremama, ali treba uzeti u obzir činjenicu da ima 17 godina i da su najavljena pojačanja u veznom redu, što ga udaljava od izbora za prvog pika bonus igrača. Strahinja Čarapić se tek vratio sa pozajmice, a konkurencija su mu Jug Stanojev i Saša Jovanović, pa će morati da pričeka na priliku. U sličnoj situaciji je i centralni bek Vukašin Krstić, koji se nameće tek kao peta opcija na svojoj poziciji.

VOJVODINA

Dejan Zukić (©Starsport)Dejan Zukić (©Starsport)

Dok mnogi superligaši kubure sa problemom bonus igrača, u taboru Lala – velika gužva. Već duže vreme su se kao starteri-bonusi nametnuli vezisti Dejan Zukić, koji je po odlasku Nemanje Čovića preuzeo kapitensku traku, kao i Mirko Topić (obojica 2001. godište). Širenju grupe bonus igrača u timu Stare dame značajno je doprinelo i nedavno odigrano EP U-17 u Izraelu, na kojem su zablistali Vošini klinci.

Posle pomenutog turnira, na „Karađorđe“ su stigle milionske ponude za Vošine kadete. U trku za talentovanog napadača Jovana Miloševića, najboljeg strelca turnira, najpre je krenula Benfika, potom italijanski i nemački timovi, a ponude su stizale i za štopera Milana Majstorovića. Uz to, na pripremama sa prvim timom pokazali su se veoma dobro. Uz njih, na radaru inostranih klubova je i mladi napadač Mihailo Ivanović (2004. godište), koji je takođe išao na pripreme sa seniorskim sastavom.

Problem Novosađana je taj što su oni uvek bili prepoznatljivi po velikom broju omladinaca u prvom timu, ali poslednjih sezona niko od njih nije odskočio koliko se očekivalo. Istina, bilo je i do povreda. Topića su recimo u nekoliko navrata udaljavale sa terena. Zdravstveni problemi nisu ni ove sezone zaobišli Novosađane. Jedan od najtalentovanijih igrača Mozzart Bet Superlige, 18-godišnji Uroš Kabić dobio je mononukleozu i tek se vraća na teren.

NAPREDAK

Na dan pred zvanični početak nove sezone Mozzart Bet Super lige, Napredak ima pet bonus igrača, a to su Đorđe Jovanović (2001), Nemanja Đeković (2003), Nikola Marinković (2003), Luka Laban (2004) i golman Branko Nikolić (2004), koga je povreda omela da se široj javnosti predstavi na EP za omladince ove godine.

U prošloj sezoni najviše minuta od njih petorice pripalo je krilnom napadaču Jovanoviću, koji je blistavom partijom na premijeri protiv Kolubare (dva gola i asistencija) naprečac pobrao simpatije kruševačke publike i bio jedan od ključnih igrača odlične jeseni Napretka. Iako je usledio pad u njegovoj formi u drugom delu prošlog prvenstva, na pripremama u Sloveniji bilo je jasno da se Đole Jovanović polako vraća u prepoznatljiv ritam. Protiv Kluža, posle dugo vremena, zaigrao je na svom omiljenom levom krilu, odgovorivši treneru Đorđeviću, koji njegovu prodornost i hitrinu mnogo ceni, gde se najbolje oseća na terenu. Nemanja Đeković je na proleće zabeležio devet nastupa za Napredak, ali žestoka konkurencija na štoperskoj poziciji ove sezone (Kerkez, Mršić, Kojčić) mora ga nahraniti strpljenjem. Otkrovenje među kruševačkim bonusima mogao bi biti onaj najmlađi od momaka iz polja - Luka Laban. Prema rečima šefa struke Dušana Đorđevića, radi se o igraču sa razumevanjem igre na natprosečnom nivou, spremnom da jednako odgovori na defanzivne i ofanzivne zadatke - "box to box" vezisti u pravom smislu. Kada telo bude još bliže pratilo talenat, ne sumnjaju u Napretku da će dobiti ozbiljno pojačanje u mladom fudbaleru.

Broj bonus igrača pod Bagdalom je mogao da bude i veći, ali Crvena zvezda na kraju nije pustila Vladimira Lučića i Nikolu Stankovića na kaljenje u Kruševac. Umesto toga, ponudila je trojicu drugih omladinaca, ali na pozicijama koje su već bile popunjenje, pa se Napredak samo – zahvalio.

RADNIK

Ono što je Mitrović bio za Radnički, za Radnik je predstavljao Uroš Milovanović. Ne „tamo neki“ klinac koji popunjava mesto bonus fudbalera, već jedan od boljih igrača u timu, takođe na spisku Gorana Stevanovića za prethodne utakmice mlade reprezentacije. Međutim, golgeter Surduličana prešao je starosnu granicu i čak se i trener Aleksandar Linta, u razgovoru za Mozzart Sport, složio da će biti malo „gimnastike“ sa izborom bonusa. Neke će potražiti među starosedeocima, poput Filipa Petrovića, veznog fudbalera, rođenog Vranjanca koji se fudbalski školovao u Zemunu, a neke su angažovali ovog leta iz drugih klubova. Vukašin Bogdanović je fudbaler vrlo zanimljivog pedigrea, budući da je prošao kompletnu školu novosadske Vojvodine, igra u napadu, dok je Andrija Milić, vezni fudbaler, pristigao iz Radničkog iz Srema. Fudbaleri ne toliko poznati široj fudbalskoj javnosti, pred šansom koju ne bi smeli da propuste...

KOLUBARA

Tokom prethodne sezone u Kolubari su se pod epitetom bonusa afirmisali Andrija Radovanović i Vasilije Bakić, međutim s obzirom na to da se radi o igračima rođenim 2000. godine Lazarevčani će u novoj takmičarskoj godini morati da pronađu adekvatne naslednike mladih štopera. Utisak je da se u trci za mesto obaveznog mladog igrača nametnuo upravo još jedan štoper Igor Cvetojević, đak Partizana koji se u Kolubaru vratio posle dve šestomesečne pozajmice u Jedinstvu iz Stare Pazove i Budućnosti iz Arilja.

Takođe, još u prethodnoj sezoni put do konkretnije šanse u prvom timu počeo je da krči Goran Lončar, defanzivni vezista koji je prethodno branio boje Novog Pazara, a minutaža u kontrolnim duelima potvrđuje da Dejan Đurđević ozbiljno računa na nekadašnjeg člana školi Čukaričkog i Brodarca. Uz pomenuti dvojac iz drugog plana šansu će tražiti igrači poput Luke Velikića, Zvezdinog deteta koje je deo fudbalskog puta provelo u Valensiji i 19-godišnjeg napadača Dimitrija Antića, igrača koji je zimus stigao iz Italije gde je dve godine proveo kao član škole Đenove.

MLADOST LUČANI

Opet Đorđe Gordić i Kristijan Belić (©Starsport)Opet Đorđe Gordić i Kristijan Belić (©Starsport)

Iako je po propisima FSS-a da u startnih 11 mora da bude jedan bonus igrač, Mladost Lučani će u novu sezonu ući sa trojicom startera mlađih od 21 godine. Jedan od njih je Đorđe Gordić, najveći talenat u istoriji Dragačeva, koji će narednu sezonu provesti u Mladosti kao pozajmljeni fudbaler Mančester sitija. Taj transfer je odjeknuo širom Srbije, jer nikada igrač iz Lučana nije otišao u neki tako veliki klub, bar ne direktno iz tabora Mladosti.

Dok će Gordić delovati u centrali, ispred njega će, u ulozi polušpica biti Nikola Jojić. Momak od 18 godina je igrao na minulom Evropskom prvenstvu za reprezentaciju Srbije, a prošle sezone je bio najbolji strelac omladinske lige. Na pripremama je dejstvovao u tandemu sa skoro duplo starijim Milanom Bojovićem, najboljim strelcem u istoriji Superlige i funkcionisali su odlično.

Imače Lučanci „bonusa“ i na poziciji štopera. Tokom priprema za mesto u startnih 11 se izborio Mihajlo Vesnić (21), koji je takođe prošao školu Mladosti i od njega se očekuje da zablista ove sezone. Još jedna „bonus“ opcija na štoperu je Nemanja Žunić, koji ima 18 godina i čekaće priliku da ukrade koji minut na terenu, a isto važi i za levog beka Savu Pribakovića (19), koji je odigrao 40 mečeva u omladinskoj ligi i postigao tri gola, uz dve asistencije.

SPARTAK SUBOTICA

Spartak neće imati problem sa bonusima ni u predstojećoj sezoni, kao što ga nije imao ni u prethodnoj, pogotovo što je opredeljenje kluba da se forsira što više mladih igrača, jer kako u Subotici kažu, klub zavisi od prodaje fudbalera. Status prvog bonusa pripada napadaču Luki Bijeloviću (21), koji se potpuno afirmisao u prethodnoj sezoni, u kojoj je odigrao 33 utakmice i postigao pet golova. Subotičani su prethodnog proleća afirmisali i centralnog vezistu Aleksu Đurasovića, koji je skupio 22 nastupa za Plave golubove. On će status bonusa imati još dve godine, s obzirom na to da ima tek 19 leta.

Iako je tek stigao iz Brodarca ovog leta, Lazar Stajković (18) je oduševio čelnike kluba prikazanim igrama, pa iako nije bilo planirano da tako brzo dobije priliku da zaigra na velikoj sceni, mladi krilni napadač je nagovestio da bi mogao da bude iznenađenje u sastavu Spartaka. Za svoje mesto pod suncem će se boriti i Miloš Rošević (21), koji je stigao zimus u Suboticu, odigrao pet mečeva, postigao dva gola, a onda se povredio. Slična priča je i sa još jednim napadačem, Srđanom Hrstićem (18), od kojeg su u Spartaku imali velika očekivanja, ali je doživeo povredu zimus i propustio ceo drugi deo prvenstva.

NOVI PAZAR

Na početku letnjih priprema, pristalice Novog Pazara pomalo je brinula činjenica da je kvartet sastavljen od defanzivaca Vahida Zimonjića, Slobodana Rubežića i Filipa Jovića, te krilnog igrača Bojice Nikčevića, izgubio bonusni prefiks. S obzirom da je Lazar Mihailović kao peti najčešće korišćeni mladi u takmičarskoj 2021/22 na izlaznim vratima Džaizkoin arene, zaključak je da predstojeća sezona znači i afirmaciju novoj garnituri momaka u plavom do 21 godine starosti.

Ako je suditi po pripremnom ciklusu i sadašnjem stanju kandidata za najjači sastav, trener Vladimir Gaćinović među starterima vidi vezistu domaće proizvodnje Semira Alića. Radi se o talentovanom mladiću od 18 leta sa tek nešto više od 140 seniorskih minuta u nogama, ali veoma zaslužnom za plasman pazarskih omladinaca u društvo najboljih. Takođe, utisak je da je pozicija na desnom krilu trenutno rezervisana za godinu starijeg Mitra Ergelaša, čija pozajmica od strane Čukaričkog predstavlja nastavak razmene igrača s klubom sa Banovog brda.

Šansi se nada i 20-godišnji čuvar mreže sa zavidnim reprezentativnim iskustvom iz mlađih selekcija Srbije Lazar Slavković, koji se iz Partizana vratio u rodni grad. Superligaške minute sanjaju štoper Mihajlo Obradović, polivalentni Rijad Koca i radilica na sredini terena Dženan Kurtanović kao predstavnici generacije 2003, kao i krilo iz godinu mlađe klase Ibrahim Fijuljanin.                                              

RADNIČKI 1923

Ognjen Lukić (©Starsport)Ognjen Lukić (©Starsport)

Da li će Kragujevčani uspeti da ovog puta nešto lakše prežive u eliti ostaje da se vidi, ali jedno je sigurno – s bonusima neće imati problema. Jer na Čika Dači su odavno izdvojili Ognjena Lukića kao klupski projekat broj jedan. Uvereni su da je 19-godišnji fudbaler, U19 reprezentativac, najperspektivniji golman Srbije. I nisu samo pričali uz vetar, već su stali iza svojih reči, pa je Lukić još od oktobra 2021. godine standardan među stativama Radničkog. U Kragujevcu hvale Lukićevu racionalnost, koncetraciju i izbor odluka, prvenstveno postavku.

Imaju pride i drugih opcija, jer je posle neuspelog pokušaja u Levanteu iz Čukaričkog na pozajmicu stigao Milutin Vidosavljević, nekada top projekat Brđana. Istina, nije prošlo prema očekivanjima, u Španiji je odigrao samo 201 minut i to ne za prvi tim i verovatno je i sam svestan da bi ove sezone zaista morao da pokaže da je igrač koji pravi razliku. S onim „robenovskim“ potezima sa početka karijere dosta je obećavao, u međuvremenu se negde njegov talenat zagubio. Na kraju, tu je i 19-godišnji Đorđe Jovanović, blistao je prošle sezone u Omladinskoj ligi i sigurno će dobiti prostor da pokaže koliko ume. Omladinci Radničkog su sezonu završili kao šesti na tabeli, a Jovanović je postigao sedam golova.

MLADOST GAT

Možda i najkritičnija ”pozicija“ u ekipi Mladost GAT, koju očekuje debi u elitnom rangu. Ekipa sa novosadskog Satelita trenutno u prvom timu ima trojicu igrača koji zadovoljavaju pravilo bonusa (rođeni 2001. godine i mlađi). To su napadač Ilija Babić, desno krilo Andrija Radulović i ofanzivni vezista Danilo Miladinović. Međutim, problem je što su Babić i Radulović stigli na pozajmicu iz Crvene zvezde, tako da Novosađani neće moći da računaju na njih u utakmicama sa beogradskim crveno-belima. Prema tome, praktično jedini bonus na kojeg Novosađani mogu računati u svim utakmicama jeste Miladinović. Utakmica između Mladosti GAT i Crvene zvezde na programu je tek 1. oktobra, ali će uprava novog superligaša svakako morati da potraži rešenje što pre. Osim toga, uvek postoji opasnost od povreda, a pravilo nalaže da bonus igrač mora biti na terenu svih 90 minuta. Budući da je u napadu usamljen Milan Mirosavljev, može se očekivati da se usmere na potražnju mlađeg igrača, koji će biti i pojačanje u špicu, ali istovremeno i po potrebi krpiti mesto bonusa.

U ovaj problem „gatovci“ su upali odlaskom desnog beka Milana Stanića (2001. godište), koji prošle godine nije uspevao da se na toj poziciji nametne treneru Ljubomiru Ristovskom pored iskusnog Dušana Mijića. Takođe, redove novog superligaša napustio je i 21-godišnji Luka Ilić, koji pokriva poziciju desnog krila.

JAVOR

Probao je Partizan svojevremeno sa Aleksandrom Popovićem, pa je odustao, Radničkom je uspelo sa Ognjenom Lukićem, a sada će i Javor pokušati da “bonus pravilo” isprati igračem na golu. Tačnije dvojicom. Boris Velimirović i dvometraš Aleksandar Vulić će se boriti za mesto startnog čuvara mreže i osim ako Ivanjičani ne dovedu nekog mladog fudbalera u nastavku prelaznog roka izvesno je da će igrati sa jednim bonusom. Ima tu i nekih omladinaca, ali Javor ne želi nazad u Prvu ligu Srbije, pa je selektirao iskusnu ekipu u kojoj će biti mesta samo za Velimirovića ili Vulića. Obojica klasa 2001, Velimirović je i prošle sezone sakupio 10 utakmica za prvi tim, koliko i 203 centimetara visoki Vulić, ali u dresu Žarkova, koji je potom bankrotirao.

Pišu: Dejan STANKOVIĆ, Vujadin TOMKOVIĆ, Darjan NEDELJKOVIĆ, Aleksandar JOKSIĆ, Jovan TERZIĆ, Ivan DŽODIĆ, Filip VESELINOVIĆ, Dušan JOCIĆ, Veljko PETROVIĆ, Vanja UZELAC, Miljan MINIĆ


Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara