FOTO: GenoaFC
FOTO: GenoaFC

Igra kojoj je ostao dužan

Vreme čitanja: 3min | pon. 28.10.24. | 18:14

Super Mario se vratio u Italiju, gde će još jednom biti u prilici da na delu pokaže koliko nije postigao u igri za koju je bogomdan

Znate onu čuvene fraze koje se koriste za mnoge igrače: "Bog mu je dao talenat, ali ga je glava odvela na neku drugu stranu"? Klasičan primer za to je Mario Baloteli. Jedan od najtalentovanijih igrača koji se pojavio na Apeninima u ovom veku isključivo zahvaljujući nestašnom karakteru nije bio u rangu najboljih na planeti u proteklih 15 godina. Igrački vrhunac je doživeo na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, kada je postigao tri gola, od kojih dva u polufinalu protiv Nemačke, kada je odigrao meč karijere. Smatra se da najbolji igrač turnira nije bio samo zato što su Španci deklasirali Azure u velikom finalu (4:0).

Nakon četiri godine lutanja po Švajcarskoj i Turskoj, Super Mario se vratio u Italiju, sada ima 34 godine i još jednom će biti u prilici da na delu pokaže koliko je zapravo ostao dužan igri za koju je bogomdan. Potpisao je za Đenovu do kraja sezone i pokušaće da joj pomogne u grčevitoj borbi za opstanak u Seriji A. Ostaje da se vidi da li je u ovom trenutku sposoban da pravi razliku na ozbiljnom fudbalskom nivou, posebno što iza sebe ima nekoliko meseci, nakon odlaska iz Adane Demir.

Izabrane vesti

Zahvaljujući vanserijskom talentu Baloteli je u karijeri igrao za velikane kao što Inter, Milan, Mančester Siti, Liverpul i Marselj, dok je zahvaljujući onoj "drugoj strani" došao u situaciju da u poslednjih pet godina nosi dresove Breše, Monce, Adane Demir, Siona i konačno Đenove, u zav respekt prema pomenutim fudbalskim institucijama.

U matičnom Interu je postigao 28 golova na 86 utakmica u svim takmičenjima, a najefikasniju sezonu (2017/2018) imao je u dresu Nice, za koju je dao 26 golova na 38 mečeva u svim takmičenjima. U dresu Građana je postigao 30 golova na 80 mečeva, a solidno produktivan bio je u Milanu (30 golova na 54 utakmice. Ipak, u poslednjih pet godina dvocifren učinak imao je samo u sezoni 2021/2022, kada je u dresu Adane postigao 19 golova. Na Apeninima je poslednji put igrao za Moncu i to u Seriji B, postigavši šest golova na 14 mečeva. U prošloj sezoni je imao dosta problema, dva i po meseca je propustio zbog operacije kolena, dok se od Adane oprostio sa dva propuštena meča zbog suspenzije. Od kraja prošle sezone do danas trenirao je individualno, pa ostaje da se vidi u kojoj meri će na njega moći da računa Alberto Đilardino.

Baloteli je u dresu Italije odigrao 36 utakmica, što je takođe izuzetno malo s obzirom na to koliko je mogao da pomogne državnom timu. Postigao je 14 golova, od čega su najvredniji oni pomenuti sa Nacionalnog stadiona u Varšavi, kada je dva puta zatresao mrežu Manuela Nojera. Poslednji meč u "plavom" dresu odigrao je u julu 2018. godine protiv Poljske u Ligi nacija. Tada je razočarao publiku na Renato Dalari, kao i tadašnjeg seletora Roberta Mančinija, pa nakon toga više nije bio u konkurenciji za tim. Ponikao je 2010. godine, kao "zlatni dečak" svetskog fudbala, u prijateljskoj utakmici protiv Obale Slonovače, a prvi gol dao je protiv Poljske 11. novembra 2011. godine, u prijateljskom meču u Vroclavu.

Mario je ovog pododneva bio na treningu Đenove. Na njegovom licu se više ne vidi ona dečačka faca, po kojoj ne možete da pretpostavite koliko ima godina. Možda će sada, kada su crte lica značajno grublje, i njegov odnos prema igri biti zrelili. Lično je pokušao da uveri sve da je silno motivisan za dokazivanje u dresu Rosoblua, za koje bi mogao da debituje već u četvrtak protiv Fjorentine u Seriji A.

"Uzbuđen sam, želim da pošaljem pozdrave navijačima. U četvrtak je sastanak u hramu, vidimo se na stadionu!", poručio je Baloteli.



tagovi

Mario Baloteli

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara