(©AFP)
(©AFP)

I to se desilo! Bolivija posle 31 godine pobedila na strani (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | sre. 11.09.24. | 03:01

Izabranici Oskara Viljegasa protiv Čilea prekinuli neslavni niz od 67 gostujućih utakmica u mundijalskim kvalifikacijama bez trijumfa

Na Kopa Amerika su u ovom veku samo jednom prošli grupnu fazu. Deo Mundijala nisu već pune tri decenije. Nisu bili ni blizu da se na njega plasiraju. Ali sada jesu, i zato sanjaju, kalkulišu, nadaju se… Imaju i pravo, jer Bolivijci su na polovini kvalifikacija za Svetsko prvenstvo nadomak mesta koje vodi na planetarnu smotru, sve posle pobede nad Čileom u osmom kolu koja ima prefiks istorijske – 2:1 (2:1).

Istorijske, jer Bolivijci su po prvi put uspeli da savladaju večerašnjeg rivala na njegovom terenu čime su prekinuli seriju razočaravajućih rezultata na strani. Naime, bio je ovo prvi trijumf u gostima popularnih Zelenih u mundijalskim kvalifikacijama još od 1993. godine kada su se poslednji put plasirali na Svetsko prvenstvo.

Izabrane vesti

U međuvremenu su postali ono što bismo kladioničarskim rečnikom nazvali ‘domaćinskom‘ ekipom. La Paz je godinama unazad postao ozloglašen, a utakmice na nadmorskoj visini od preko 3.500 hiljade metara donosile su Bolivijcima skalpove kakve su izvan svojih granica mogli samo da sanjaju. Međutim, čim bi sa tih visina sišli i te granice prešli njihova moć bi nestajala pa tako u prethodnih 67 uzastopnih gostujućih utakmicama u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo nisu znali za trijumf. Toliko loš niz kroz istoriju nisu imali ni Luksemburg (53) i San Marino (38).

Večerašnji rezultat, doduše, potvrda je i da je Čile definitivno dotakao dno. Ako je dosad bilo sumnje, više je nema. Jer iako više nema u svojim redovima lidere poput Aleksisa Sančeza i Artura Vidala, učinak od samo pet bodova iz osam utakmica poražavajuć je za izabranike Rikarda Gareke, koji su poslednji trijumf u takmičarskoj utakmici ostvarili još pre skoro godinu dana u trećem kolu kvalifikacija protiv Perua, poslednjeplasirane reprezentacije. Tada čak reprezentaciju nije vodio Gareka, već njegov sunarodnik Eduardo Berizo.

A, ukoliko ovako nastavi neće ni Gareka još dugo potrajati...

Utakmicu u Santijagu između ostalog je obeležio i detalj iz 39. minuta kada je Čile izjednačio rezultat. Tada se golman gostiju Karlos Lampe prilikom pokupaja ispucavanja lopte povredio, a Eduardo Vargas je samo pokupio loptu i sa njom odšetao do gola ne obazirući se na to što gostujući čuvar mreže leži na zemlji... Ali gosti su i pre odlaska na pauzu isterali pravdu pošto su sjajnim pogotkom Migelita u trećem minutu nadoknade prvog poluvremena ponovo stigli do vođstva, ispostaviće se posle žestoke borbe u nastavku i istorijske pobede!


KVALIFIKACIJE ZA MUNDIJAL (JUŽNA AMERIKA) – 8. KOLO

Utorak

Kolumbija - Argentina 2:1 (1:0)

/Moskera 25, Rodriges 60pen - Gonsales 48/

Čile - Bolivija 1:2 (1:2)

/Vargas 39 - Algaranaz 13, Migelito 45+1/

Ekvador - Peru 1:0 (0:0)

/Valensija 54/

Venecuela - Urugvaj 0:0

Sreda

Paragvaj - Brazil (u toku)



tagovi

reprezentacija Bolivijereprezentacija Čileakvalifikacije za svetsko prvenstvo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara