Lazar Balević pokušava da zaustavi šut Mirka Ivanića (©Starsport)
Lazar Balević pokušava da zaustavi šut Mirka Ivanića (©Starsport)

I talentovan i ambiciozan, Lazar Balević blista već sa 17 leta: Napretku pripada mesto pri vrhu tabele

Vreme čitanja: 4min | čet. 19.09.24. | 09:09

Mladi čuvar mreže Čarapana izdanjem protiv Crvene zvezde opčinio stručni štab i još jednom zaslužio aplauze

/Od dopisnika Mozzart Sporta iz Kruševca/

"On je dete Napretka i velika budućnost srpskog fudbala. Mislim da se danas i definitivno izborio za status prvog golmana. Nije mu prvi put da dobro brani. Nadam se da će uskoro postati i mladi reprezentativac", govorio je Goran Stevanović mladom golmanu Lazaru Baleviću posle sjajnog izdanja na stadionu Rajko Mitić. Napredak je poražen protiv Crvene zvezde sa 0:2, ali je u čvrstom otporu pruženom protiv šampiona Mozzart Bet Superlige iznedrio još jedno bonus rešenje.

Izabrane vesti

Nije Balević imao ni 17 godina kada je u aprilu po prvi put u jednom zvaničnom meču čuvao gol Kruševljana, na terenu na kojem od prvih fudbalskih koraka stasava kao budućnost kluba. Nije taj debi bio nikakvo iznenađenje za one koji su ga pratili kroz omladinsku školu, ali je šira fudbalska Srbija tek tada mogla da se upozna sa novim talentom koji raste pod Bagdalom.

Imenom odličnog prethodnika iz Kruševca, Nikole Petrića, mladi čuvar Napretkove mreže kao da je utisnuo hrabrost koja se retko viđa u njegovim godinama. Pa i pored poraza na Balevićevoj premijeri protiv Radnika (0:2), navijači su imali spremnu podršku za onog koji je u tim trenucima jedini zaslužio prelaznu ocenu. A to je bio upravo Lazar Balević.

"Sa 16 i po godina sam prvi put stao ispred gola u Mozzart Bet Super ligi. Utakmica protiv Radnika je za mene bila velika šansa da pokažem sve što sam prethodnih godina naučio napornim treniranjem. Iskreno, imao sam tremu, ali je bilo lakše nego sada, prvenstveno jer je Napredak u tom trenutku prošle sezone obezbedio plej-of, a i zato što je taj prvi nastup bio u mom gradu, na našem stadionu i pred našim navijačima", rekao je Balevića za Mozzart Sport.

Nije ga sputalo što je šansu u plej-ofu prošle sezone dobio u još dve utakmice u kojima Napredak protiv Vojvodine i TSC-a nije ni želeo da zaigra muški fudbal, čekao je talentovani golman novu šansu, pred promenjenim stručnim štabom u novoj sezoni. Priliku da se pokaže na golu mladi čuvar mreže dobio je na najtežem gostovanju, ali upravo nešto tako bilo mu je potrebno da na pravi način blesne. Sa sedam obrana protiv Crvene zvezde u Beogradu, od kojih su neke bile bravurozne, Balević je ne samo sprečio kanonadu Čarapana, već, prema rečima Gorana Stevanovića, kupio sebi mesto u startnoj postavi za naredne utakmice.

"Zaigrati na Marakani protiv prvaka države u mojim godinama nije bilo lako ni fizički ni psihički. Ono što moram da pomenem to je da sam imao veliku podršku kluba, trenera, saigrača, porodice i prijatelja, što mi je mnogo pomoglo da ostanem stabilan do kraja utakmice. Mnogo sam zahvalan treneru Stevanoviću na velikim rečima nakon meča. Čast mi je i ponosan sam, jer sam dobio šansu da budem na golu protiv Zvezde i da dobijem takve pohvale posle utakmice. Pritisak u klubu nikada nije postojao niti postoji sada. To mi kao mladom igraču samo daje dodatni podsticaj", istakao je Balević.

Kako mnogi vole da kažu, kvalitet golmana umnogome zavisi od dobre igre tima, pre svega odbrane. Talentovani golman ima poverenja u svoje saigrače.

"Kada sagledam celu priču, mislim da imamo dobar tim, pozitivnu atmosferu i, što je ujedno i najvažnije, timski duh. Koliko možemo, o tome ne bih da pričamo sada, sve to će pokazati utakmice koje tek slede, jer je još rana faza prvenstva, ali sam siguran da ćemo saigrači i ja dati sve od sebe da zauzmeno mesto prvi vrhu tabele. To je mesto koje nam po mnogo čemu pripada. Da li smo mogli više u dosadašnjem toku sezone, verovatno jesmo, ali svakako tvrdim da je u datom momentu svaki igrač dao svoj maksimum i da će tako biti i ubuduće".

Osim velikih promena tokom prelaznog roka, Napretkov bitan problem ove jeseni bio je i to šta će na svom terenu po prvi put zaigrati tek u devetom kolu, protiv Mladosti iz Lučana. I pored sjajnog niza koji u ovim rundama pravi tim Nenada Lalatovića, Balević veruje u trijumf matičnog kluba.

"Naravno da očekujemo pobedu protiv Mladosti, treniramo svakodnevno punim intenzitetom, a igraćemo na svom terenu, pred svojom publikom i navijačima za koje se nadamo da će doći i podržati nas u što većem broju. Verujem da ćete pravi Napredak moći da gledate već u meču protiv Lučana", priželjkuje perspektivni golman.



tagovi

Napredak KruševacLazar Balević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara